Devlet Planlama Teşkilatında (DPT) Planlama Uzmanlığı yapan Prof. Dr. Uğur Emek, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'ndaki 56.7 milyarlık büyük vurgunu Gazeteci Fatih Altaylı'nın Youtube kanalında anlattı.
İşte Emek'in konuşmasından öne çıkanlar:
19 Kasım 2022 bir yönetmelik değişikliği yapılıyor Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu...Denilen o ki arkadaşlar 14 Mayıs'ta Tayyip Bey'in bir daha seçilemeyeceğine inanıyorlar. Gider ayak biz bir iş yapalım. Son vurgun...
30 bin megawatlık rüzgar ve güneş enerji lisansı tahsisi, ihale yok. Cuma günü yayınlanıyor yönetmelik. Lisans başvurusu için evrakta bir eksiklik olursa asla kabul edilmiyor. Her şey tam olacak. Erken gelen oturur diyorlar. İnsanlar yönetmelik değişikliğiyle lisans başvurusunun kaç para olacağını biliyorlar. Birbirlerinin çoluğuna çocuğuna haber veriyorlar. Yönetmelik Cuma günü yayınlanıyor, Cumartesi tüm başvurular alınıyor. EPDK, online başvuru kabul ediyorum diyor. Evrak olsa iş Pazartesi'ye kalacak. Pazartesi olduğunda piyasadaki büyük oyuncular mevzuya uyandığında bütün lisanslar alınmış olunuyor. EPDK ile bakanlık çevresi, eş dost alıyorlar.
Sektörden büyük oyunculardan bir tanesi CEO'sunu kovmuş... Çoluğun çocuğun herkesin haberinin olduğu bir şeyden senin nasıl haberin yok diye.
Ben bir grafik hazırladım, elektrikte vurgun görüyorsunuz 129 milyar dolar... Onu şöyle hesaplıyoruz. Yönetmelikte taban fiyatı belirliyorlar. Ben ortalamasını aldım. Kapasite faktörünü aldım. Yenilebilir enerji 24 saat üretim yapmadığı için ortalaması yüzde 27,5 dedim ben. 8 bin 670 saat bir yıl, onun yüzde 27,5'nin üretim yapılabileceğini kabul ettim. Ortalama fiyatı 6 cent kabul ettim. Yenilebilir enerjide garanti süresi 10 yıl. Bu lisansın önkoşulu bu arkadaşlar batarya yatırımı yapacaktı. Ürettikleri elektriği depolamaları gerekiyor. Sonra bu arkadaşlar batarya yatırımı yapmayalım dedi. Dönemin Bakanı Mustafa Varank, sektörü rahatlatalım, huzursuzluk var bu TEAŞ yapsın dedi.
1 Mayıs 2023'te bir yönetmelik daha yayınlanıyor. 6 centlik fiyat o gün belirleniyor. 2024'te 3 cent nasıl oluyor? Elde avuçta ne varsa boşaltalım demişler.
Şöyle bir hesaptan yaptım. 3,50 rüzgar, 3,25 cent güneş oluyorsa bunun da ortalamasını aldım. 56.7 milyar dolar vurgun. Akıllara zarar bir şey bu. Benim hafsalam almıyor. Aklım almıyor, alnı secdeye değen arkadaşlarımız bu parayı aralarında paylaştılar. Satın alma kısmı ayrı, 56.7 milyarlık bir vurgundan bahsediyoruz. Büyük bir vurgun, tarihin bunu yazması lazım.
Sözcü
İşte Sedat Peker'in Dubai'de kaldığı otel!109 izlenme
Asgari Ücret Ne Kadar Olacak? Patronların Talebi Belli Oldu55 izlenme
İktidara göre üç ay önce 'ekonomi uçuyordu!' Vatandaşın borcu 800 milyar TL'yi aştı!54 izlenme
Dünya Bankası'ndan dijital ödemelerin kullanımına ilişkin inceleme56 izlenme
Anaokulunda tepki çeken görüntü! Otizmli öğrenci mezuniyet gösterisine alınmadı!46 izlenme
Diyanet'ten tanıdık şirkete bir ihale daha48 izlenme
Dilruba Kayserilioğlu’ndan ‘özür’ yanıtı: "Papatya çayı içsinler"33 izlenme
Şirketler şalter indiriyor: İcra dosyaları patladı41 izlenme
Milli Emlak duyurdu: İstanbul'da 1 milyonun altında arsalar satışa çıkarıldı
Tarlada 9 markette 100 lira! Ne çiftçi kazandı ne de vatandaş ucuza yedi
Pakistanlı hadsiz fenomen Türkiye sınırı ile alay etti!
‘Sisi…Azgın azınlık… Pontus… Ordu Valisi’ İstanbul, AKP’nin yalanlarını cezalandırdı!