Danıştay'ın iptal kararıyla tekrarlanan Bursaray EmekŞehir Hastanesi metro hattı ihalesi, ikinci kez iptal edildi. İlk ihalede olduğu gibi ikinci ihalenin de serbest rekabet koşullarının sağlanamadığı gerekçesiyle iptal edildiği bildirildi.
Danıştay’ın iptal ettiği iki ihale de SöğütTaşyapı ortaklığına verilmişti. İş ortaklığında yer alan Söğüt İnşaat ile Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı görevinden alınan AKP’li Melih Gökçek’in yakın ilişkileri olduğu bilinirken iş ortaklığındaki bir diğer şirket olan Taşyapı’nın sahibi Emrullah Turanlı ise 17 25 Aralık operasyonunda gözaltına alınmıştı.
İKİNCİ İHALEDE FİYAT ARTTI
Bursaray EmekŞehir Hastanesi metro hattının ilk ihalesi 27 Ekim 2020'de gerçekleştirildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 1 milyar 787 milyon lira maliyet öngörülen ihaleyi başka firmalara açık olmayan bir şekilde davet usulü ile yaptı ve ihale 1 milyar 607 milyon liralık teklif veren SöğütTaşyapı ortaklığına verildi.
Ege Gökmen İnşaat ve Günfalt İnşaat ise bu çapta bir ihalenin davet usulüyle yapılmasına itiraz ederek dava açtı. Davanın Ankara 4. İdare Mahkemesi tarafından reddi üzerine konu Danıştay’a götürüldü. Danıştay 13. Dairesi 1 milyar 600 milyon liralık hafif raylı sistem ihalesini iptal etti.
5 Mayıs 2021'deki ikinci ihale, Danıştay'ın açık kararına rağmen yine davet yöntemiyle yapıldı. Çelikler, Gülermak Kolin, Söğüt, Makyol, Taşyapı'nın girdiği ihaleyi yine SöğütTaşyapı ortaklığı kazandı. İkinci ihalede maliyet hesabı 2 milyar 350 milyon liraya yükselirken, ihale 1 milyar 950 milyon liraya sonuçlandı. İki ihale arasındaki 342 milyon liralık fiyat artışı ise tartışma konusu oldu.
GÖKÇEK, MİLYARLARCA LİRALIK İHALE VERDİ
Metro ihalesini alan iş ortaklığındaki iki şirketten biri olan Söğüt İnşaat’ın yıldızı, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin (ABB) eski başkanı AKP'li Melih Gökçek döneminde hızla parladı. Dolmuşçuluk yaparken yolu Melih Gökçek ile kesişin ve kaderi değişen Mustafa Akan’ın sahibi olduğu Söğüt İnşaat, Gökçek döneminde ABB’nin gerçekleştirdiği çok sayıda ihaleyi aldı. Söğüt İnşaat’ın AKP’li Gökçek döneminde ABB’den aldığı sadece 8 ihalenin güncel değeri 12,3 milyar TL’yi buluyor.
1725 ARALIK'TA GÖZALTINA ALINDI
Milyonlarca liralık ihalenin verildiği iş ortaklığı içerisinde yer alan bir diğer şirke ise Taşyapı İnşaat. Şirketin sahibi Emrullah Turanlı ise 17 25 Aralık operasyonunda da gözaltına alınan isimler arasında yer alıyor. Turanlı, elemanlarıyla yaptığı telefon görüşmelerinin sonucunda gözaltına alındığını ifade ederek, "Bana isnat edilen suç, iki işimle ilgili kendim ve elemanlarımla yaptığım görüşmelerin takibidir. İmarlı arazilerimin ruhsat almak için takip ettiğimiz işlerle ilgili olarak takibe takılmışız” demişti.
https://www.krttv.com.tr/gundem/danistaydanyandaslaraverilenmetroihalesinebirkezdahah95561.html
CHP'den anket açıklaması 'AKP Meclis’te çoğunluğu kaybedecek!'193 izlenme
Mahfi Eğilmez 1 TL'nin maliyetinin 3 TL'ye çıkmasını eleştirdi: "ABD'de bagajını taşıyana 1 dolar versen sevinir, 1 lira versen dayak yersin"44 izlenme
İBB’nin para akışını kestiği vakıflar bakın nasıl yolunu buldu?174 izlenme
AFAD açıkladı: 30 milyar liralık deprem bağışı hâlâ yatırılmadı41 izlenme
Sağlık Bakanı açıkladı: 28.997 yeni vaka tespit edildi, toplam vaka sayısı 4.929.118’e, can kaybı da 41.527’ye yükseldi!75 izlenme
Keyfi ihale aşkıyla alfabeyi tükettiler!139 izlenme
KYK koşullarını protesto eden öğrencilere pişkin yanıt: "Babanızın evinde klima mı vardı?"37 izlenme
Aliyev’in partisinden AKP’ye tepki: "Bu zararlı politikadan vazgeçin"12 izlenme
Hiç utanmadı, yazlık sarayı savunmak için Anıtkabir'e dil uzattı! 'Ne kadara yapıldı biliyor musunuz?'
Lisede skandal! Oruç tutmadığı için sınıftan atıldı!
CHP’li Arık "Kayseri’deki günlük vaka sayısı, Türkiye’deki vaka sayısı kadar!"
Manisa Büyükşehir Belediyesini kazanan CHP'li Ferdi Zeyrek: "MHP'li eski başkan belediyenin kasasını boşaltıyor"