Deli Dumrul projeleri olarak bilinen hazine garantili yapişletdevret (YİD) projelerini yapacak şirketlere yabancı kreditörler güvenip borç vermeyince yük yine halka kalacak. AKP milletvekilleri, geçen yıl pandemiye rağmen yapılan ve isimleri ‘maskeli ihaleler'e çıkan 50 milyar lirayı aşkın otoyol ve tren yolu ihalelerini kazanan şirketlerin yurt dışından bulacakları kredi borçlarını Hazine'nin yani halkın üstlenmesi için yeni bir yasa teklif hazırlayıp TBMM'ye sundu. Yasa çıkarsa, bugüne kadar bir çok şirketin 17.2 milyar dolarlık (yaklaşık 127 milyar TL) borcunu üstlenmek zorunda bırakılan Hazine'ye 50 milyar liranın üzerinde yeni borç yükü bineceği tahmin ediliyor.
AKP Milletvekili Ahmet Kılıç imzasını taşıyan Kanun Teklifi, geçen yıl Ulaştırma Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü'nün herkese açmadan ‘davet' usulüyle gerçekleştirdiği otoyol ve tren yolu ihalelerini alan şirketlerin yurt dışından buldukları borcun Hazine tarafından üstlenilmesini öngörüyor. YİD projelerini yapan şirketlerin döviz kredilerine Hazine ‘garanti' veriyor olmasına rağmen şirketler garantiyi yeterli bulmayıp borcun direkt Hazine tarafından üstlenilmesini de istiyor.
İTİRAF GİBİ GEREKÇE
Yasa teklifinin gerekçesinde, geçen yıl yapılan ihaleleri kazanan firmaların yurt dışından kredi arayışına gittikleri, ancak yabancı kreditörlerin ‘geri alamayız' endişesiyle firmalara borç para vermediği bir anlamda itiraf edilirken, güvensizlik pandemiye yüklenmeye çalışıldı.

Hazine'ye yeni yük getirecek düzenlemeden, toplamda 44 milyar lirayı aşan Rönesans'ın iki, Kalyon ve ERG İnşaat'ın birer projesinin yararlandırılacağı, diğer projelerle birlikte tutarın 50 milyar lirayı geçebileceği belirtiliyor. Geçen yıl yapılan ihalelerle Rönesans Kuzey Marmara Otoyolu'nun “NakkaşBaşakşehir” kesimini 8.4 milyar lirayla; Mersin Adana Osmaniye Gaziantep Yüksek Standartlı Demiryolu İnşaatı ihalesini de 6.8 milyar lirayla kazanmıştı. ERG İnşaat 2.2 milyar Euro'yla (yaklaşık 20 milyar TL) Ankaraİzmir Hızlı Tren, Kalyon da 9.5 milyar lirayla Bandırma Bursa Yenişehir Osmaneli Demiryolu Hattı ihalesini kazanmıştı.
https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/delidumrulunyukuvatandasa6293839/
Bulgarlardan sonra şimdi de Gürcü akını!42 izlenme
Lübnan'da ikinci siber saldırı! 3 ölü, onlarca yaralı... Bu kez telsizler patlatıldı20 izlenme
Rapor her şeyi ortaya çıkardı: TÜİK yüzde 54 diyor, alımlar yüzde 3’te kalıyor24 izlenme
Volkan Konak’a ilk müdahaleyi yapan doktor Ahmet Görkem Yasak konuştu: "Yardımcı olduğun o genç büyüdü, doktor oldu"60 izlenme
Valilik tarafından düzenlenen 30 Ağustos töreninde CHP'li Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal'a saygısızlık! Plastik sandalye verdiler26 izlenme
Gerici Profesör Ebubekir Sofuoğlu başörtülü piyanisti hedef aldı: Bunlar bizden değiller!79 izlenme
Kadıköy’de talanın ardından göl oluştu30 izlenme
Koruma polisi gazeteciyi dövdü kaymakam izledi!35 izlenme
Yunanistan'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "İzmir'i unutmayın bir gece ansızın gelebiliriz" sözlerine yanıt
Sigaraya kallavi bir zam daha geliyor! Alkol zammı da yolda
Sedat Peker'in iddiaları! Kutlu Adalı cinayetine soruşturma!
CHP'nin seçim vaatleri şekilleniyor "Asgari ücret 2200 TL olacak"