Demirören Holding, 2018 yılında Hürriyet, CNN Türk, Kanal D gibi kurumları bünyesinde barındıran Doğan Medya Grubu’nu satın almak için Ziraat Bankası’ndan kredi kullandı. Ancak ancak geri ödemeye gelince aksaklık üstüne aksaklık yaşandı.
TBMM’ye sunulan Ziraat Bankası Sayıştay raporuna göre, XX048588 müşteri numarasıyla takip edilen Demirören Grubu’na banka yönetimi tarafından 2018 yılında 700 milyon dolar proje kredisi 100 milyon dolar da işletme kredisi olmak üzere 800 milyon dolar verildi. 2 yıl anapara ödemesiz, 10 yıl vadeli verilen krediye yüzde 6.5 faiz uygulandı.
Ancak daha sonra işletme sermaye kredisi 100 milyondan 250 milyon dolara çıkarıldı. Firma ödemelerde zorlanacağını belirterek kredinin yapılandırılmasını istedi. Banka yönetimi 2019’da ilk yapılandırmayı yaptı, 2022’de de ikinci bir yapılandırma daha istedi. Faiz de önce yüzde 6’ya sonra yüzde 4’e düşürüldü.
Sayıştay, iki kez yapılandırmasına rağmen bu süreçte ‘teminatlar dışında tahsilat sağlanamadığını’ rapor etti. Firmanın kredi anapara ödemesini dahi vade tarihine göre eksik yaptığını belirterek, şu uyarılarda bulundu:
“Kullandırılan kredilerin tahsil ve tasfiyesinin sağlanabilmesi için firmanın finansal yapılarının yakından takip edilmesi, yapılandırma koşullarında aksamaların yaşanması halinde yasal takip dahil her türlü tedbirin zaman geçirilmeden alınması önem arz
etmektedir.”
SAYIŞTAY raporunda, firmanın mali durumuna yönelik raporlarda, grubun faaliyet kârı dahi elde edemediği, krediden önceki son 3 yıl itibariyle 2015 yılında 131 milyon, 2016 yılında 86 milyon ve 2017 yılında 264 milyon lira dönem zararı ettiği tespiti yaptı.
DOĞAN Holding’den satın alınan Hürriyet, Kanal D, CNN Türk ve birçok medya kanalı ve gazete için kredi çeken Demirören Holding, bu yıl ödemesi gereken 70 milyon dolarlık taksidin bir kısmını karşılamak için yayın grubuna ait çok sayıda gayrimenkul ve taşınmazı Ziraat Bankası’na devretti.
Sözcü
Ticaret Bakanlığı'nda büyük skandal! "Yerli, Milli" diyerek yabancıları desteklemişler!79 izlenme
Zeytin tankına çıplak giren işçi tutuklandı43 izlenme
Kayyumu reddetti, gönülleri fethetti!16 izlenme
Gidici iktidara ‘helallik’ yok!60 izlenme
Elazığ'da giriş ve çıkışı olmayan yangın merdiveni tepki çekti37 izlenme
Normalleşme başlıyor! Bilim Kurulu üyesinden Pazartesi ve Cuma uyarısı!141 izlenme
Kurban Bayramı yaklaşırken, Bilim Kurulu Üyesi Özlü’den flaş açıklama "Bunlara çok ama çok dikkat edin!"80 izlenme
CHP'li başkanlardan yurttaş için örnek dayanışma38 izlenme
Anayasa hukukçusu CHP’li vekil Kaboğlu: Berberoğlu’nun milletvekilliği devam ediyor
Ne Bizans'ta, ne Osmanlı'da, ne de Selçuklu'da RTE kadar çalışan devlet adamı gelmemiş !
Asgari ücretli vergi veriyor, aylık 13.845 lira alan Cumhurbaşkanı danışmanları vergiden muaf!
Yavaş’tan Ankara’da doğalgaz abonelerini ilgilendiren hamle!