Cumhurbaşkanlığı sistemi vatandaşla birlikte devleti de borç batağına sürükledi. Cumhurbaşkanlığı sistemine ilk geçildiği 2018 yılında 1.1 trilyon TL olan kamunun brüt borç yükü bu yılın mart ayına gelindiğinde 4.2 kat birden artarak 5 trilyon liraya dayandı. Kamu borcunun milli gelire oranı da aynı dönemde yüzde 13.5'ten yüzde 17.1'e yükseldi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı resmi verilerine göre 2018 yılında kamu brüt borç yükünün 665 milyar lirası iç borçlar, 505.1 milyar lirası da dış borçlardan oluşuyordu. 2023'e gelindiğinde yaklaşık borcun 2.6 trilyon lirası iç, 2.4 milyar lirası dış borçlardan oluştu. Dış borçların daha yüksek artması yeni borçlardan çok kur artışlarından kaynaklandı. Aynı dönemde Merkez Bankası'nın brüt borcu da 426 milyar liradan 915 milyon liraya yükseldi.
TAHVİL BORÇLARI ARTIYOR
Bu dönemde merkezi yönetimin iç borç yükü de 586 milyar lira seviyesinden 4 kat artışla 2 milyar 348 milyar lirayı aştı. Aynı şekilde merkezi yönetimin dış borç stoku da 91 milyar dolardan 117 milyar dolara yükseldi. Üstelik iç borçların faiz ve TL yapısı da bozuldu.
Yeni sistemde kamunun uluslararası kuruluşlardan sağladığı krediler sadece yüzde 17 oranında artarak 22 milyar dolardan 25.8 milyar dolara çıkarken Hazine'nin tahvil yoluyla yaptığı dış borçlanmalar yüzde 32 artışla 69.2 milyar dolardan 91.5 milyar dolara yükseldi. Kredi musluklarının kesilmesi nedeniyle kredilerin dış borç stoku içindeki payı 5 yılda yüzde 24.1'den yüzde 22'ye geriledi, Hazine'nin tahvil borçlanmalarının payı yüzde 75.9'dan yüzde 78'e çıktı.
Merkezi yönetim, önümüzdeki mart ayında yapılacak seçimlere kadar olan dönemde 299 milyar TL faiz ödeyecek. Önümüzdeki bir yılda ödenecek faiz ise 384.5 milyar lirayı bulacak. Önümüzdeki bir yılda kamunun ödeyeceği iç borç anapara ve faiz tutarı ise 982 milyar lirayı aşacak.
Kamu sektörü brüt borç stoku içinde kısa vadeli borç 5 yılda yüzde 60 artarken uzun vadeli borç stokundaki artış yüzde 34.5 düzeyinde kaldı. Dolayısıyla kısa vadeli borçların toplam brüt borç yükü içindeki payı arttı, uzun vadeli borcun payı azaldı. Özel sektör de bu dönemde dışarıdan borç bulamadığı için net borç ödeyici oldu. Üstelik kısa vadeli borçları 66.4 milyar dolardan 88.3 milyar dolara yükseldi. Uzun vadeli borçları ise 210.3 milyar dolardan 150 milyar dolara geriledi. Bu durum, özel sektörün kısa vadeli borç bulmak zorunda kaldığını gösteriyor.
Sözcü
Kurban kesip kesemeyeceği sorulan vatandaş "Kurban mı? Eti görmeyeli aylar oluyor. Adam çıksa dese ki 'Ben peygamberin yerine geldim' herkes buna inanır"52 izlenme
Cengiz İnşaat, emekçileri 29 koduyla işten atmış!122 izlenme
CHP Kurultayı’nda gözler oraya çevrildi: Bir TIR dolusu imza! Gören bir daha baktı19 izlenme
Hakim Ayşe Sarısu Pehlivan hakkında 'Grup Yorum' incelemesi!101 izlenme
Özel açıkladı: "Saldırgan, Saraçhane'ye gitmiş 'İmamoğlu'na suikast olacak' demiş"39 izlenme
31 Mart'ta MHP'den CHP'ye geçmişti: Toroslar Belediye Başkanı "20 bin lahmacun, 2 milyonluk çerez faturası geliyor"31 izlenme
SADAT'ın bilinmeyen yüzü: Bülent Arınç'ın ordu kuran 'paşa'sı!100 izlenme
11 kişiye mezar olan fabrika önünde gergin anlar: CHP'li vekile müdahale!55 izlenme
Siirt Eruh’taki kalleş saldırıda şehit sayısı 6’ya yükseldi
Bir Türkiye klasiği ! Koronavirüs muskası yazan sahte hoca yakalandı !
Liyakat kaybetti siyaset kazandı: AKP'li temizlik görevlisi hastanenin başhekimini istifa ettirdi! Başhekim kenti terk etti
AKP'li Özlem Zengin'i utandıracak yeni görüntüler ortaya çıktı! 'Kadınlar çok zor durumda, gördüğü şiddeti söyleyemiyor, hiç kimseyle paylaşamıyor' demiş!