Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün (DHMİ), kiracılara yönelik belirlenen ücret tarifesini uygulamayarak 70,7 milyon TL gelir kaybına yol açtığı tespit edildi. İdari kadrolara atamaların, şube müdürlüğüne sınavsız geçiş için kullanıldığı da belirlendi.
Sayıştay denetçileri, 2019 yılı denetimleri kapsamında DHMİ’nin mali hesaplarını mercek altına aldı. Milyonlarca lira gelir kaybına yol açan hatalı uygulamalar ve atamalardaki usulsüzlükler, denetimler ile açığa çıkarıldı.
15 YILDIR SÜRÜYOR
DHMİ, ticari olarak kullanılmak üzere toplam 2 bin 277 adet arazi, bina ve büroyu kiraya verdi. 2019 yılı tarifesi kapsamında bu alanlardan 92,1 milyon TL gelir elde edildi. İncelemede, belirlenen tarife kapsamında ücretlendirilmesi gereken arazi, bina ve benzeri nitelikteki 439 adet alana yönelik belirlenen ücret tarifesinin uygulanmadığı görüldü. Gelir kaybına neden olan uygulamanın 15 yılı aşkın süredir devam ettiği anlaşıldı.
GELİRLER AZALIYOR
Tarife dışına çıkarılan 439 adet arazi ve kapalı alan karşılığında 2019 yılında 97,8 milyon TL kira toplandığı bildirildi. Ancak bu tatarın havalimanı ücret tarifelerindeki karşılığının 168,5 milyon TL olduğu belirtildi. Tarife dışı bırakma uygulaması nedeniyle kurumun 2019 yılında 70,7 milyon TL gelir kaybına uğradığı, 2020 yılı için öngörülen gelir kaybının ise 75,4 milyon TL olduğu ifade edildi.
ATAMA RAMPASI
Denetçiler, DHMİ idari kadrolarına yapılan atamaların şube müdürlüğüne sınavsız geçiş için kullanıldığını da belirledi. 2017 yılında 16 kişinin, 2018 yılında beş kişinin, 2019 yılında ise 19 kişinin şube müdürü olarak atandığı öğrenildi.
Atamalar incelendiğinde, şef, memur, tekniker, teknisyen gibi kadrolarda yer alan bu kişilerin Yönetim Kurulu kararlarıyla önce boş bulunan daire başkan yardımcılığı, havalimanı müdürlüğü gibi yöneticilik kadrolarına atandıkları, ardından uzun süre geçmeden şube müdürlüğüne atandıkları göze çarptı. Sayıştay, atamaların yöneticiliğe sınavsız geçiş için kullanılmaması konusunda idareyi uyardı.
Bir çiftçinin daha banka borcu nedeniyle traktörü haczedildi! Sözleri yürek yaktı 'Hiç mi vicdanları yok'101 izlenme
Sosyal medya ayağa kalkmıştı: İçişleri Bakanlığı yetkililerinden 'ped satışı' açıklaması108 izlenme
Nisan ayında yapılan 9 anketin sonucu54 izlenme
Mustafa Şentop'a 53 danışman! 'Kadrolar eşe, dosta dağıtılıyor'57 izlenme
Sazlıbosna’dan AKP’ye ihale kanalı24 izlenme
Futbolcular Eskişehir'e özel uçakla gidip gelirken, Filenin Sultanları yine tarifeli uçağa bindirildi!65 izlenme
Cumhuriyetin 100. yıl etkinliklerini Gazze bahanesiyle erteleyen TRT'den Muazzez Ersoy şov!63 izlenme
Kemal Sunal'ın Tv'lerde sansürlenen 1 Mayıs sahnesi !3153 izlenme
Torpil can aldı! Birinci girdiği mülakatta elendi, üç gün sonra intihar etti
TSK'nın ordudan attığı teğmen Türkiye'ye bir madalya daha getirdi
Son anketler: “Asıl siyasi mucize İstanbul’da yaşanıyor”
Dilruba Kayserilioğlu: "Hiçbir zaman suçlu olduğumu düşünmedim. Suçsuzluğuma da inanıyorum avukatlarıma da bu konuda güveniyorum"