İstanbul 12'nci İdare Mahkemesi, Tarihi Bomonti Bira Fabrikası depolarının mescit, yurt, sergi salonu ve katlı otopark yapılmak üzere Diyanet’e tahsisinin iptaline yönelik açılan davada kararını verdi.
Mahkeme, tahsisin iptaline karar verirken, söz konusu taşınmazların sökümüne izin veren İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun kararlarında da hukuka uyarlık bulunmadığını belirterek iptaline hükmetti.
Aynı mahkeme, Bomonti Bira Fabrikası’nın depolarının yıkımına ve Diyanet’e tahsisine onay veren İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun kararlarını da iptal etti.
NE OLMUŞTU?
1890 yılında İstanbul’un Feriköy Mahallesi’nde kurulan Bomonti Bira Fabrikası ve binaları, 1998 yılında İstanbul 1 Numaralı Koruma Kurulu tarafından “korunması gereken kültür varlığı” statüsüne alınarak tescil edilmişti.
Tarihi Bomonti Bira Fabrikası’nın parçası olan eski malt binası, eski silo, eski arpa temizleme binası ve eski kazan dairesinin tahsis işlemi 10 Haziran 2013 tarihli ve 1355 sayılı Başbakanlık kararıyla gerçekleştirilmişti.
“Mescit, yurt, sergi salonu ve katlı otopark” yapımı için Diyanet’e tahsis edilen Tarihi Bomonti Bira Fabrikası’nın depo binaları, İstanbul 2 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun söküm izni ve Temmuz 2020’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından düzenlenen yıkım ruhsatı ile yıkılmıştı.
TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, hem taşınmazların Diyanet’e tahsisinin iptaline hem de yıkıma izin veren İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun kararlarının iptaline yönelik davalar açmıştı.
ABDÜLHAMİT DÖNEMİNDE AÇILDI
Bomonti Bira Fabrikası, Osmanlı Devleti'nde II. Abdülhamit döneminde, 1890 yılında Feriköy'de kurulmuş daha sonra 1934'e TEKEL'e geçmişti. 1998 yılında ise fabrika "korunması gereken kültür varlığı" olarak ilan edilmişti.
O ilde yüzlerce kişi icralık oldu!130 izlenme
CHP'den Aziz İhsan Aktaş davasına sert tepki: "Kantinciden iş insanına biz döndürmedik"16 izlenme
AKP’li vekilin "Erdoğan ikinci Atatürk’tür" sözlerine tepki yağdı!35 izlenme
Gezici Araştırma: "Büyük bir dip dalgası geliyor!"1253 izlenme
Adıyaman’da 350 kişilik işe 7 bin 441 başvuru!83 izlenme
Bilim insanı Doç. Dr. Duygu Sağ'dan büyük başarı!329 izlenme
Milletvekillerine Özel Maaş Düzenlemesi: Zam Üstüne Zam Eklediler28 izlenme
Butlanın hedefi bu dertleri örtmek12 izlenme