Din İşleri Yüksek Kurulu, TÜGVA belgeleri ile de ayyuka çıkan torpil hakkında sorulan “Kamu görevlerine yönelik sınav ve mülakatlarda torpil olarak da nitelendirilebilecek referanslar kul hakkına girer mi?” sorusuna “Hak etmeyene görevin verilmesi haksızlık ve zulümdür” yanıtını verdi. Torpilin kul hakkına girip girmediğine değinilmeyen yanıtta, “Liyakat sahibi olduğu halde hak ettiği görevi alamayan kimselere yardımcı olmak ise iltimas/torpil niteliği taşımaz” denildi.
Cumhuriyet'ten Sefa Uyar'ın haberine göre; Halihazırda uygulanan mülakat yöntemi nedeniyle gündemde olan kamu alımlarında torpil tartışması, Yüksek İstişare Kurulu’nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın da yer aldığı TÜGVA belgeleri ile ayyuka çıktı. Konuya ilişkin tartışmalar sürerken, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın dini konulardaki en yüksek karar ve danışma organı olarak faaliyet gösteren Din İşleri Yüksek Kurulu’nun yanıtı dikkat çekti. İnternet üzerinden yöneltilen “Kamu görevlerine yönelik sınav ve mülakatlarda, yasal yollar dışında kalan ve torpil olarak da nitelendirilebilecek referanslar kul hakkına girer mi?” sorusuna verilen yanıtta, Kuran’da, emanetlerin ehline verilmesinin emredildiğine işaret edildi. Hazreti Muhammed’in hadisinde “bir işin ehil olmayan kimselere verilmesi halinde toplumda bozulmanın meydana geleceğinden bahsedildiği” kaydedildi.
‘BASKIYA ARACI OLMAKTIR’
Yanıtta, İslam âlimleri de layık olmayanlara görev vermekle iki kere zulüm işlendiğini; birincisinin layık olmayanı göreve getirmek, ikincisinin ise layık olanı mahrum etmek olduğunu ifade ettikleri aktarıldı. “Torpil, bir hakkı, görevi ya da herhangi bir şeyi hak etmeyene vermek için baskı yapmak veya aracı olmaktır” denildi.
https://www.krttv.com.tr/gundem/diyanettentorpilsorusunaolayfetvah97598.html
Murat Kurum'dan Erdoğan'ı kızdıracak paylaşım37 izlenme
Bir dini vakfa daha vergi muafiyeti!72 izlenme
Benzine zam geliyor25 izlenme
Yüzbinlerce ailenin kâbusu oldu: 900 bine yakın kişi icra takibine alındı38 izlenme
Ankara'da bir israf daha belgelendi: Reklam panosuna dört ihalede yarım milyon!75 izlenme
Halk ağır vergiler altında ezilirken, Meclis'e yapılacak 8'inci lokanta için bütçeden 10 milyon lira ayrıldı!9379 izlenme
İşsizlik rakamları açıklandı: TÜİK azaldı dedi ama işsiz sayısı artıyor38 izlenme
Prof. Dr. Ceyhan, sadece 27 gün kala son araştırmayı açıkladı!100 izlenme