İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki İSPER ile Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) tarafından hazırlanan “İstanbul Genç İşgücü Piyasası” araştırmasının sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre İstanbul’da genç işgücü piyasasında en yüksek işsizlik oranı yüzde 15.1 ile lise mezunlarında görülüyor. Bu grubu yüzde 13.7 ile yükseköğrenim mezunları, yüzde 12.8 ile lise altı eğitim grubundakiler izliyor. En düşük işsizlik oranı ise yüzde 11.7 ile meslek lisesi mezunlarında kaydedildi.
YÜZDE 24.8 İŞ ARAMAYI BIRAKTI
Araştırma, üniversite mezunu gençlerde de dikkat çekici bir tablo ortaya koyuyor. İstanbul’da 18–29 yaş arası genç işsizlik oranı yüzde 13.6 seviyesinde bulunurken, üniversite mezunu gençlerde işsizlik oranı yüzde 13.7’ye, genç kadınlarda ise yüzde 16.4’e yükseliyor. Yine üniversite mezunlarının yüzde 24.8’i ne istihdamda ne de eğitimde (NEET) yer alıyor. Bu oran kadınlarda yüzde 34.1’e kadar yükselirken, erkeklerde yüzde 14.3 seviyesinde kalıyor.
İstanbul’daki genç çalışanların yalnızca yüzde 59.5’i eğitim aldıkları alanla tam uyumlu bir işte çalışıyor. Yaklaşık yüzde 20’lik kesim ise tamamen farklı alanlarda istihdam ediliyor. Alanıyla uyumlu işlerde çalışan mezunlar, uyumsuz işlerde çalışanlara göre yaklaşık yüzde 14 daha yüksek gelir elde ediyor.
Mühendislik yüzde 81.5 ile en yüksek istihdam oranına sahip bölüm oldu. Bu alanı yüzde 79.1 ile eğitim ve yüzde 76.2 ile işletme ve finans izledi. Sanat ve tasarım yüzde 70.9, sosyal bilimler yüzde 69 ve doğa bilimleri yüzde 68 ile en düşük istihdam oranlarına sahip bölümler oldu.
Araştırma, gençlerin barınma sorununa da dikkat çekiyor. Veriler, İstanbul’da konuta erişim sorununun gençler açısından giderek derinleştiğini ortaya koyuyor. Gençlerin yaşam koşulları analiz edildiğinde, İstanbul’un mekânsal ve finansal baskıları öne çıkıyor. 1829 yaş grubundaki gençlerin yüzde 58.2’si hala ebeveynleriyle yaşarken; bu oran 3039 yaş grubunda bile yüzde 34 gibi yüksek bir seviyede kaldı. Veriler, 39 yaşındaki katılımcıların yüzde 28’inin hâlâ ebeveynleriyle birlikte yaşadığını ortaya koyuyor. Gençlerin konut sahipliği oranı yüzde 20’nin altında kaldı.
NEFES
Madencinin kaderi değişmedi! Soma'da tekme attılar Ankara'da yere fırlattılar28 izlenme
Reuters anketleri değerlendirdi: "Erdoğan’a destek azalıyor"69 izlenme
Bakan Koca açıkladı: 32.176 yeni vaka tespit edilirken, 184 kişi hayatını kaybetti, 23.104 kişi sağlığına kavuştu!35 izlenme
Kız ve erkek öğrencilerin hem sınıflarını hem katlarını ayırdılar!50 izlenme
Sedat Peker'den Doğu Perinçek'e ağır ifadeler! "Eğer yayınlamazsan..."50 izlenme
Süleyman Soylu'nun ardından Mehmet Metiner: AKP'li eski vekil de seçimi darbeyle bir tuttu45 izlenme
CHP'li Başarır'dan Mahir Ünal'a 'Tank Palet' yanıtı "Utanmaz katar artığı"92 izlenme
Mahkemeden Sedat Peker kararı: ‘Kırmızı bültenin kaldırılma talebi’ne ret!27 izlenme