Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Kanal 7’de katıldığı programda Türkiye’nin enerji politikalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İki gün önce Azerbaycan’la anlaşmaya varıldığını belirten Bayraktar, Abşeron Sahası’ndan yıllık 2,25 milyar metreküp doğal gazın 15 yıl boyunca Türkiye’ye tedarik edileceğini söyledi.
Tedarikin boru hattı üzerinden gerçekleşeceğini ifade eden Bayraktar, "Uygun fiyatlı ve uzun vadeli bir gazı ülkemize kazandırıyoruz. Bu anlaşma 2040’lı yıllara kadar uzanıyor" dedi. Bayraktar, Venezuela’da yaşanan gelişmelerin enerji piyasalarına etkisine ilişkin olarak ise, küresel petrol arzı açısından kısa vadede ciddi bir risk görmediklerini belirtti. Venezuela’nın mevcut üretiminin dünya petrol üretiminin yüzde 1’inden az olduğunu kaydeden Bayraktar, ülkenin rezerv açısından yüksek potansiyele sahip olduğunu ancak bunun şu an piyasaya yansımadığını ifade etti.
Somali’de enerji arama faaliyetlerine de değinen Bayraktar, Çağrı Bey Sondaj Gemisi’nin yaklaşık 7 kilometre derinliğe ulaşacak bir sondaj gerçekleştireceğini söyledi. Bayraktar, sahadan umutlu olduklarını vurguladı. Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde bu yıl ilk elektriğin üretilmesinin hedeflendiğini belirten Bayraktar, Sinop ve Trakya’daki nükleer santraller için müzakerelerin sürdüğünü, 2026’nın bu projeler açısından kritik bir yıl olacağını ifade etti.
Doğal gazda kademeli tarife hazırlıklarına ilişkin konuşan Bayraktar, şehir bazlı ortalama tüketimlerin dikkate alınacağını belirterek, "Destekleri daha etkin hale getirmek için kademelendirmeyi doğal gazda da uygulamayı planlıyoruz" dedi. Enerji fiyatlarına ilişkin olası zam sorusuna ise Bayraktar, yıl içinde enflasyon ve küresel gelişmelerin dikkate alınarak değerlendirme yapılacağını söyledi. Bayraktar, hedeflerinin fiyat düzenlemelerini yılda bir kez ve enflasyon oranı çerçevesinde gerçekleştirmek olduğunu kaydetti.
Gerçek Gündem
23 Nisan kutlamasında çocuğu tekmelemişti: Belediyedeki işine son verildi38 izlenme
Abdülhamid'in torunundan liseli gençlere skandal tehdit21 izlenme
Vatandaş krizin çözümünü böyle buldu: Eşyalarını satıyorlar51 izlenme
Yasak dinlemeyen AKP'li başkan seçime 6 gün kala konser verdirdi. Konserin faturası CHP'li başkana kaldı!148 izlenme
Atatürk'ün Gençliğe Hitabe'sini okumak suç sayıldı, öğrencilere soruşturma açıldı!27 izlenme
CHP'li belediyeleri eleştiren Erdoğan'a İmamoğlu'ndan yanıt! "Gündem değiştirme çabası"57 izlenme
Akaryakıtta son gelişme: Benzine mazota zam yağacak66 izlenme
THY'de ‘huzur hakkı’ ödemesine yüzde 190 zam!41 izlenme