Değer kaybı ay başından bu yana hızlanan dolar/TL güne 32 seviyesinin hemen altında başlarken, ekonomi yönetiminin iç talebi kısmakta geciktiği endişeleri ve dövize olan artan talebin etkisiyle hafta başından bu yana yüzde 1,8 değer yitirdi.
Dolar/TL yüzde 0,1 yükselişle 31,95 seviyesinde güne başlarken, değer kaybı Şubat sonundan bu yana hızlandı. Ay başından bu yana yüzde 2,1 değer yitiren TL, beş günlük bazda da yüzde 1,8 ile Ağustos sonundan bu yana en hızlı değer kaybını yaşadı. Euro/TL ise 35,03 seviyesinde güne başladı.
Böylece Türk lirası, dolar karşısında ocak ayında yüzde 2,7, şubat ayında yüzde 2,9 kayıp yaşadı.
Enflasyonun tahminleri aşması ve hafta başında yurtiçinde artan döviz talebinin ardından TCMB, amacıyla iki sıkılaştırma adımı attı.
TCMB bu iki adımın yanı sıra parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesine yönelik ilave adımlar üzerinde çalışılmakta olduğu uyarısında bulundu.
Tahminleri aşan ve çekirdek göstergelerin yüksek seyrini koruduğunu gösteren Şubat enflasyon verilerinin ardından piyasa oyuncuları TCMB tahminlerinin üzerinde olan enflasyon tahminlerini daha da yükseltti. Bazı piyasa katılımcıları TCMB'nin seçimlerden sonra faiz artırımına gideceği tahmininde bulundular.
Enflasyon eğilimde bozulma görürse para politikası duruşunu daha da sıkılaştıracağı uyarısında bulunan TCMB, böylece krediler tarafında iki ayrı adım atmış oldu. Ancak uzmanlar politika faizi ile piyasa faizleri arasındaki aktarım mekanizmasını güçlendirmek isteyen merkez bankasının söz konusu adımlarını gecikmiş adımlar olarak nitelediler.
Hafta başında kurdaki "gereksiz volatiliteyi engellemek" için TCMB dün üçüncü defa TL uzlaşmalı vadeli döviz satımı yaparak 426 milyon dolar büyüklükte işlem gerçekleştirdi. Böylece toplam döviz satım pozisyonu büyüklüğü 1,4 milyar dolar ile aşarak Eylül 2023'ten bu yana en yüksek seviyeye geldi.
Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri çarşamba günü 321 baz puan ile 5 Şubat'tan bu yana en yüksek seviyeye çıktıktan sonra başlayan gevşemesine 5 baz puan ile art arda ikinci defa gerileyerek 312 baz puana indi.
Döviz dönüşümlü mevduattan çıkıp dövize geçen mevduat sahiplerinin taleplerini karşıladığı için döviz rezervi düşüş kaydeden TCMB'nin net döviz rezervleri 1 Mart haftasında 1.9 milyar dolar daha gerilerken, son 10 haftaki kayıp 19,6 milyar dolara yükseldi.
Bugün yurt içinde takip edilen makro veri bulunmuyor. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch tarafından gece saatlerinde Türkiye'nin hakkında değerlendirme yayımlanması bekleniyor.
Fitch, Türkiye'yi "B" kredi notu ve "durağan" görünüm ile derecelendirirken diğer kuruluşlar not görünümünü "pozitif"te bulunduruyorlar.
Sözcü
Dilan Polat rski ortağını da yaktı: Fenomen Nez Demir'in şirketine de el konuldu!53 izlenme
Diyanet’in şikâyet ettiği Türk hacıların odasına Suudi polisler kapıları kırıp girdi32 izlenme
Şiddet uyguladığı eşinin sığındığı babaevine molotofla saldırdı! Kadın yaralandı, koca gözaltında29 izlenme
Edebiyat öğretmeninden Atatürk'e skandal hakaret!11 izlenme
Bakan Nebati'nin peşini bırakmıyor! Turhan Çömez Ruslardan ne kadar para geldiğini açıkladı37 izlenme
'CHP Amerika'yı savunuyor o yüzden kazandı' diyen AKP'li öğretmeni, bir vatandaş çok fena bozdu !210 izlenme
Çekirge açıklaması: ‘Geliyorlar bizi yok edecekler’ gibi bir durum yok133 izlenme
AKP'li Külünk'ten Kılıçdaroğlu'na tehdit!44 izlenme
Sedat Peker geri mi dönüyor? MHP'li Yönter'den dikkat çeken paylaşım
Memleketi Tunceli'den Kılıçdaroğlu'na tepki Özel’e destek: "Siyasi saiklerle verilmiş, hukuk dışı mahkeme kararını tanımıyoruz"
Alman vekilden Türkiye'deki, Suriyelilerle ilgili skandal yanıt! "Parasını biz veriyoruz"
İndirimli corona virüsü kuyruğu!