
Türk Lirası, dolar ve euro karşısında hızla değer kaybetmeye devam ediyor.
Dolardaki yükseliş devam ederken euro da rekorunu tazeledi. Bankacılar TCMB’den ve ekonomi yönetiminden son dönemde kaybolan güveni yeniden tesis edecek bir adım veya adımlar beklediklerini belirtiyor.
Birçok bankacı TCMB’nin 7 Haziran’daki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında “hatırı sayılır” bir faiz artışı yapacağına kesin gözüyle bakarken, bazı bankacılar TCMB’nin bu tarihi de beklemeden bir adım atmak durumunda kalabileceğini belirtiyor. TCMB’den 7 Haziran’dan önce faiz artışı beklentisi TL’nin değer kaybettiği her geçen gün kuvvetleniyor.
Sözcü Gazetesi yazarı Murat Muratoğlu dolarda yaşanan son durumu şöyle yorumladı:Dünyanın en hızlı değer kaybeden para birimi payesi Türkiye’nin… Devalüasyon oldu… Peki bitti mi? Ülkeyi kötü yönetiyorlar desem yine iyi… Yönetemiyorlar. Kapasiteleri bu kadar! Bu tabloyu kim değiştirebilir? Merkez Bankası!Lakin sen gidip sana biat edecek diye daha önce hiç bir başarısı olmayan hatta Ekonomi diploması bile olmayan, sadece İslami Bankacılık yapmış, faizsiz takılmış kişiyi Saray istediği için yasaları kişiye özel değiştirip başa getirirsen kaçınılmaz olarak bu günleri görürsün.Herkes faizi arttır dedi. Saray piyasalar ile didişti, burnunun dikine gitti. Geciktiği her dakika artıyor ödenecek fatura. Bu saatten sonra doğruları yapsalar bile artık çok geç. Çok şirket battı, batacak, çok kişi işsiz kalacak. Yazık!
GCM Menkul Araştırma Uzmanı Enver Erkan, “Kur 4.80’in üzerini Asya seansında gördü, likiditenin kuruduğu, spreadların açıldığı bir ortamda. Bu seviyeler biraz dengelenebilir belki ama yine de baskı devam ediyor, genel durum TL’de değer kaybı üzerine” dedi ve şöyle devam etti:
“TL’deki düşüş artık dünya piyasalarının da gündeminde ve Türkiye riskinin diğer EM’lere bulaşma riskinin arttığına dair yorumlar da yapılıyor. Fitch ve S&P’den de Türkiye’nin para politikasına ilişkin olumsuzluklar ve finansal istikrara dair risklerin artmasıyla olumsuz açıklamalar var. Kredi notu için de risk oluşturan bir etmen ve bunların uyarılarını yapmış oldular. TCMB’nin kayda değer bir adım atma gerekliliği artıyor.”
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarının Haziran ayında yapılacak seçimlerden sonra keyfi politika yapımı ve politika öngörülebilirliğinin baskı altına girmesi olasılığını gündeme getirdiğini belirtti.
Fitch ayrıca bu durumun daha zorlu küresel finansman koşullarının Türkiye’nin dış finansman ihtiyacının yarattığı kırılganlığı test edeceği bir zamanda gelmesinin muhtemel olduğunu da dile getirdi. Açıklamada Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın faiz söylemlerine de yer verildi.
S&P ise piyasadaki baskının azalmaması halinde Türkiye’nin durağan görünümünün tekrar gözden geçirilebileceğini açıkladı.
REUTERSSOZCU.COM.TR
https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/dolartumzamanlarinrekorunukirdi2423657/
AKP'li vekil Galip Ensarioğlu'ndan itiraf 'Kürdistan'ı kim parçalamak istiyor? Kürtler kabul etmez referandumda evet diyecekler !'501 izlenme
İmamoğlu 'Üzülme annem' diyerek paylaştı44 izlenme
TOKİ’nin yönettiği Emlak Konut, cami yaptırma derneğine 5 milyonluk bağış yaptı!96 izlenme
89 bin 987 kez şikâyet edilen ATV’nin tek bir dosyası görüşülmedi!85 izlenme
‘Vatandaş 100 liralık elektriğe 91 lira masraf ödüyor’104 izlenme
Sedat Peker'den 7'nci video! "Sizin yeni uyuşturucu rotanızı anlatacağım"58 izlenme
7.837 yerli kepenk indirdi, yabancı 8.661 şirket kurdu!133 izlenme
RTÜK ile 2 bakanlığın düzenlediği 1 günlük toplantıya 350 bin TL ödendi!53 izlenme
Tüm dünya bu görüntüyü konuşuyor! CNN muhabiri, işgale Kiev'de canlı yayında yakalandı!
TAYSAD: "Türkiye’de fabrika kapatmayı düşünen yabancı firmalar var"
TPAO ve Botaş’ın Katarlılara satılacağı iddiaları Meclis gündeminde!
İmamoğlu ve Kılıçdaroğlu afişi asan CHP'li başkana gözaltı!