Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kur korumalı mevduat planını açıklamasının ardından iki gün boyunca düşüş gösterdi. Ancak uzmanlar ekonomideki risklerin sürdüğü görüşünde.
Bloomberg’te konu ile ilgili yer alan haberde, “Yatırımcılara para birimini dalgalanmalardan koruma sözü veren önlemler, ülkenin mali durumu konusunda endişeleri artırıyor” ifadelerine yer verildi. Haberde ayrıca, “Enflasyonun hızlanmasıyla birlikte, yatırımcıların merkez bankasına olan güveni paramparça oldu” denildi.
Haberde Türk lirasındaki düşüşe rağmen Türkiye’nin borç riskinin bir ölçüsü olan beş yıllık kredi risk priminin (CDS), son 16 ayın en yüksek seviyesine yakın olduğu da aktarıldı. Türkiye’nin CDS’leri 600 seviyesinin üzerinde bulunuyor.
Yatırımcılar, Türkiye'nin temerrüde düşmesine karşı kendilerini sigortalamak için hem Moody's hem de S&P tarafından daha düşük puan alan Irak'tan daha fazla para ödüyorlar.
Berlin merkezli Capitulum Asset Management GmbH’nin baş yatırım sorumlusu Lutz Roehmeyer, “Kısacası plan sürdürülemez” dedi.
Roehmeyer, “Türk tasarruf sahiplerinin sermaye kaçışının sadece bir kısmını durduruyor. Hâlâ plana güvenmeyen ve yine de lira yerine ABD dolarını tutmayı tercih eden insanlar olabilir” diye konuştu.
Vontobel Asset Management’ta para yöneticisi olan Carlos De Sousa, Erdoğan’ın planı, tüketici fiyatlarındaki artışı tetikleyebileceğini belirtti.
De Sousa, “Bu politika, enflasyona geçişi hızlandıracak ve kronik olarak daha yüksek bir enflasyon dengesi ile sonuçlanacak. Bu da orta vadede daha fazla lira değer kaybı gerektirecek” dedi.
Kredi risk primi, bir kredinin geri ödenmeme riskinin tespit edilmesini ve bu riske karşı kredinin sigortalanmasını sağlayan bir değerleme enstrümanıdır.
Sigorta şirketleri borçların ödenememesi halinde alacaklının alacaklarını sigortalayan bir sözleşme satar ve bu sözleşmenin fiyatı da ülkenin CDS primidir.
https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/dolardustuamaturkiyeninborcriskihalayuksek6843574/
İşte kalem kalem Türkiye'nin Suriyeliler için harcadığı para!145 izlenme
Vatandaş fiyatlara isyan etti! 10 kilo karpuz 150 lira!63 izlenme
İmamoğlu bu ülkede "Narin niye öldü?" diye sordu: "Kalbim buruk, vicdanım köşeye sıkışmış durumda. Hücrelerim birbiriyle çarpışıyor ve inanın vicdanen çok şeyi sorguluyorum"58 izlenme
Almanya'dan Çavuşoğlu’na seçim konuşması engeli!164 izlenme
MİT bünyesinde kurulan Milli İstihbarat Akademisi hakkında neler biliniyor? Akademi'nin ilk raporunda nelere dikkat edildi?49 izlenme
Rant için afet fırsatçılığı! Felaket alanı imara açılıyor!79 izlenme
AKP'liler şirk koşmaya doymuyor! Zeybekçi’nin ziyaretinde konuşan başkan: AK Parti’ye oy vermeyeni Allah çarpar294 izlenme
AKP ve MHP ile ittifak yapmak isteyen İYİ Partili vekile Büyükerşen’den yanıt: "Eskişehirliler güldü"36 izlenme