Küresel piyasalarda corona virüsünün yeni Omicron varyantının yarattığı kaygılar nedeniyle Cuma günü görülen oynaklık bugün azalırken, TL’de ise faiz indirim süreciyle başlayan değer kaybı trendi devam ediyor.
Hafta sonu 12,33 seviyesinde olan dolar/TL, yeni haftaya yükselişle başladı. Kurda sabah saatlerinde 12,80 seviyesi görüldü. Dolar/TL’de geçen hafta 13,45 ile rekor seviye görülmüştü.
Euro/TL’de de 13,91’den 14,46’ya sert yükseliş kaydedildi. Euro kurunda geçen hafta 15,16’lık tarihi zirve görülmüştü.
Bu sabah sert yükselişin ardından kurlarda kısmi geri çekilme oldu.
26 Kasım Cuma günü gün içinde bir ara 12’nin altına gerileyen dolar/TL, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faiz açıklamasıyla 12,67’yi görmüş, piyasaların kapalı olduğu hafta sonuna 12,33 seviyesinden girmişti.
Erdoğan’ın cuma akşamı yaptığı “Bu faizler düşecek. Biz, yüksek faize halkımızı da çiftçimizi de ezdirmeyeceğiz” açıklaması, kur yükselişinde etkili olmuştu.
Güney Afrika'da görülen corona virüsünün yeni varyantına dair endişelerin küresel piyasaları sarsması da TL üzerinde baskı oluşturuyor.
GCM Yatırım Araştırma Müdürü Dr. Tuğberk Çitilci, kurlardaki yükselişin iki nedeni olduğunu dile getirdi.
Çitilci, “Birincisi, Dünya Sağlık Örgütü'nün yaptığı açıklamalarda corona virüsünün yeni varyantı Omicron'un düşünüldüğü kadar tehlikeli olmadığı söylendi. Bu gelişme, dolar endeksinde ve ABD 10 yıllık tahvil faizinde tekrar yukarı yönlü harekete neden oldu” dedi.
Çitilci, “Tam ‘Omicron Fed'in para politikasını geciktirir' derken varyantın etkisi azalıyor gibi görünüyor. Bu hafta Fed Başkanı Jerome Powell ve Hazine Bakanı Janet Yellen'ın sunumları var. Dolayısıyla Fed'den bu hafta enflasyona karşı şahin tonlama gelebilir. Faiz artışları ve varlık alımlarını azaltma hızının zamanlaması konusunda mesajlar gelecek” değerlendirmesinde bulundu.
İkinci neden olan yurt içindeki yeni para politikasına işaret eden Çitilci, “Yurt içi tarafa baktığımızda, ana tema yeni para politikası, yani yüksek kur, düşük faiz politikası. Merkez Bankası'nın da aralık toplantısı yaklaşıyor. Bu toplantıya ilişkin beklentiler fiyatlanıyor” dedi.
Çitilci, 16 Aralık’ta yapılacak Merkez Bankası toplantısına işaret ederek “Ben 200 baz puanlık faiz indirimi bekliyorum. 100 cepte, 200'e kadar makas açılabilir. Bu beklenti, kamu tarafından gelen açıklamalarla sıcak tutulduğundan biz dolar/TL'de yeni haftaya yukarı yönlü hareketleri izler olduk. Dolar/TL’de 12,85 ile 13,00 aralığı önemli” değerlendirmesinde bulundu.
https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/dolaryenihaftayasertyukselislebasladi6796248/
Kamunun adı kaldı: AKP eğitim, sağlık, KİT demeden her şeyi sattı51 izlenme
İstifa depremi süren İYİ Parti’ye anket şoku! Oyları eridi47 izlenme
Akit gazetesi Haber müdürü Murat Alan'dan TSK'ya ağır hakaret ! 'O hizaya gelmeyen apoletli Generalleriniz hepsi Erdoğan'ın arkasında saf tutuyor. Eşşek gibi saf tutacaklar'374 izlenme
Uşak Belediyesi'nin borcu dudak uçuklattı!40 izlenme
AKP'li Tunç, EYT için tarih vermekten kaçındı69 izlenme
Emperyalizme yenilmeyen tek komutan ! Halkı O'na Atatürk dedi !1257 izlenme
Burası Teksas değil Fatih! Silahını çeken kurşun yağdırdı57 izlenme
Zarrab'a KHK zırhı! Manidar zamanlama!2046 izlenme
İmamoğlu ve Yavaş'tan bomba açıklama! "Sağlık Bakanlığı’nın rakamları gerçekleri yansıtmıyor"
Fon soruşturmasında tutuklanan Altunç Kumova’dan dudak uçuklatan yükselişe yanıt: 'Anormal' itirafı!
Zeren Ertaş'ın ölümünde yeni gelişme: Asansörün emniyet düzeneği iptal edilmiş!
Seren Serengil belediye önünde AKP'li başkana seslendi: "Allah korkun yok, bizden mi korkuyorsun? Allah'ın yok ki senin"