İzmir Kınık'ta domates üretimi yapan çiftçiler, ürünü düşük fiyatlarla alan firmalara karşı seslerini yükseltti.
Çiftçiler, yaklaşık 200 traktörle konvoy yaparak Kınık Meydanı’na geldi. Meydanda toplanan üreticiler, "Çiftçiyi öldürdünüz cenazeyi kaldırın" yazılı bir tabutla Kaymakamlık önüne yürüdü. Burada yaptıkları açıklama ile taleplerini dile getirdi. Eyleme Tarım İşçileri Sendikası (TarımSen) destek verdi.
Çiftçiler, kaymakamlık önünde yaptıkları açıklamada, devletin acil müdahale etmesini ve çiftçilerin desteklenmesini talep etti. Tarım sektörünün ayakta kalabilmesi için fiyat politikalarının yeniden düzenlenmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca, devlet yetkililerinin çiftçilerin sesine kulak vermesi ve sorunlarına çözüm bulması gerektiği belirtildi. Çiftçiler, haklarını savunmak için mücadeleye devam edeceklerini söyledi.
Bir çiftçi, desteklenmedikleri taktirde tarım sektörünün çökeceğini belirterek, "Biz, toprağımızı ekip biçmek için mücadele eden insanlarız. Ancak domatesi aldıkları fiyatlar, maliyetlerimizi bile karşılamıyor. Desteksiz bırakılan çiftçi, her geçen gün daha da zor duruma düşüyor. Çiftçiyi bitirdiler, bunun bedelini hepimiz ödeyeceğiz" dedi.
Bir diğer üretici, firmaların uyguladığı düşük fiyat politikasına tepki gösterdi. Yaptığı açıklamada, "Firmalar, ürünlerimizi yok pahasına alıyor. Devletin buna dur demesi gerekiyor. Eğer bu böyle devam ederse, bir sonraki sezon topraklarımızı ekemeyecek duruma geleceğiz" şeklinde konuştu.
Başka bir üretici de şunları dile getirdi: "Girdi maliyetleri aldı başını gidiyor. Artık ürettiğimiz hiçbir şeyden kazanamıyoruz. Mazot zamlarına yetişemiyoruz. Bu işin içinden çıkamıyorum. 29 yaşındayım ve artık çiftçilik yapmak istemiyorum. Devletten destek istiyoruz."
Çiftçiler açıklamanın ardından Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan domates fabrikası Altunsa önüne giderek fabrika yönetimi ile görüşme gerçekleştirdi. Görüşmeye Kınık Kaymakamı Abdurrahman Çelebi’nin de katıldığı öğrenildi.
BirGün
Diyanet'ten 'fiyatları tayin eden Allah'tır' fetvasına açıklama geldi.31 izlenme
Büyükçekmece Nüfus Müdürü Mehmet Mutlu AKP'li çıktı!215 izlenme
31 barodan kayyumlara karşı ortak açıklama23 izlenme
Spiker Nur Köşker tacizi anlattı: "Mehmet Akif Ersoy yüzünden kıta değiştirdim"8 izlenme
Hava kirliliği ömrü "2 yıldan fazla" kısaltabilir.24 izlenme
Trabzon-Rize çöp tesisinde çalışan 170 işçi, 2 aydır maaş alamadıkları gerekçesiyle iş bıraktı10 izlenme
Malezya Kraliçesi Kapadokya'da: "Keyif yapmak için bir yer alıp burada yaşamak istiyorum"41 izlenme
Karabük Üniversitesinde yaşanan skandallarda yeni iddia: ‘Afrikalı öğrencilerle ilişkiye girmek için çevre illerden de geliyorlar’102 izlenme