Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, Danıştay’ın döviz karşılığı Türk vatandaşlığı kazanılmasını düzenleyen yönetmeliğin durdurulması ve iptali için açtıkları davada ret kararı verdiğini duyurdu.
Sosyal medya hesabından açıklama yapan Sağkan şu ifadeleri kullandı:
“Hatırlarsanız 2022 yılı Haziran ayında döviz karşılığı Türk Vatandaşlığı kazanılmasını düzenleyen yönetmeliğin yürütmesinin durdurulması ve iptali için dava açmıştık.
Danıştay ilgili dairesinin yd istemimizin reddine ilişkin oy çokluğu ile aldığı kararı bugün tarafımıza ulaştı. Anladığımız kadarıyla daire açıkça Anayasa’ya ve Türk Vatandaşlığı Kanunu’na aykırı olan dava konusu yönetmeliği hukuka aykırı görmediği gibi idari işlemin yürütülmesinde telafisi güç ya da imkansız zararların doğmayacağı kanaatine varmış. Bu arada bir çok insan “vatandaşlığın gerçekliği” ilkesine açıkça aykırı şekilde para karşılığı Türk vatandaşlığını kazanmaya devam ediyor.
Türk vatandaşlığının adeta satın alınarak kazanılmasında birim olarak belirlenen yabancı para cinsi, davanın açıldığı tarihte 16 seviyelerinde iken bugün 27 seviyelerinde işlem görmektedir. Bir başka deyişle, Türk vatandaşlığını kazanmak aradan geçen bir yıllık süreçte neredeyse yarı yarıya ucuzlamıştır. Süreçte, Dolar karşısında Türk Lirasının değer kaybetmesi neticesinde yaşanan talep artışı ile davaya konu yöntemle ne kadar vatandaşlık alındığı, birlikte yaşama arzusundan arındırılmış bu yeni vatandaşlık türünün hukuksal ve toplumsal sonuçlarının ne olduğu halen muğlaklığını korumaktadır.
Yürütmeyi durdurma istemimizin reddi açıkça hukuka aykırı olmakla birlikte Danıştay Tetkik Hakiminin olumlu düşüncesi ve oy çokluğu ile çıkan karardaki muhalefet şerhi bir nebze olsun umudumuzu tazelemiştir. Şimdi söz Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nda. Dava sürecini ülkemize hiçbir para birimi ile ölçülmesi mümkün olmayan aidiyet duygumuz ve sorumlulukla takip etmeye devam edeceğiz.”
Tele1
Corona tablosu değiştirildi! Yeni hasta sayısı 2 bini aştı: Hasta sayısı 349.519'a, can kaybı 9.371’e yükseldi!64 izlenme
Canlı yayına beraber çıkar mısınız ? Binali Yıldırım 'Tek başıma karar veremem' İmamoğlu 'Tabiki olur çünkü Ben özgürlüğümle yola çıktım !'141 izlenme
Ankara Ülkü Ocakları eski Başkanından Sinan Ateş açıklaması 'Ülkücülük adına ağlıyorum'33 izlenme
Eğitim Sen duyurdu ''Öğretmenlere Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi dayatması''42 izlenme
Depremzede çocuklar Menzil Cemaati’ne teslim: Tekbir işareti yaptırdılar50 izlenme
Ekrem İmamoğlu’ndan İBB’de 3 atama birden149 izlenme
CHP'li Başarır pazara gitti, emekli çaresizliğini gözyaşlarıyla anlattı: "Açız bizi kurtarın"11 izlenme
4.4 milyon hane yardımsız ısınamıyor29 izlenme
Sokağa çıkma yasağı geri mi geliyor? Vaka sayısı arttı, Bilim Kurulu istedi!
Arınç'ın sözleri AKP'yi karıştırdı, Mehmet Metiner canlı yayında Arınç'a ağzına geleni söyledi! 'İsmini bile duymak istemiyoruz, partide tutanlara yazıklar olsun, haddini bilsin!'
TELE1’e karartma cezasına tepki yağıyor: Tüm medyaya gözdağı
Dünyanın en zenginleri listesinde bir ilk! Hintli milyarder Gautam Adani üçüncü sıraya yükseldi