Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, Danıştay’ın döviz karşılığı Türk vatandaşlığı kazanılmasını düzenleyen yönetmeliğin durdurulması ve iptali için açtıkları davada ret kararı verdiğini duyurdu.
Sosyal medya hesabından açıklama yapan Sağkan şu ifadeleri kullandı:
“Hatırlarsanız 2022 yılı Haziran ayında döviz karşılığı Türk Vatandaşlığı kazanılmasını düzenleyen yönetmeliğin yürütmesinin durdurulması ve iptali için dava açmıştık.
Danıştay ilgili dairesinin yd istemimizin reddine ilişkin oy çokluğu ile aldığı kararı bugün tarafımıza ulaştı. Anladığımız kadarıyla daire açıkça Anayasa’ya ve Türk Vatandaşlığı Kanunu’na aykırı olan dava konusu yönetmeliği hukuka aykırı görmediği gibi idari işlemin yürütülmesinde telafisi güç ya da imkansız zararların doğmayacağı kanaatine varmış. Bu arada bir çok insan “vatandaşlığın gerçekliği” ilkesine açıkça aykırı şekilde para karşılığı Türk vatandaşlığını kazanmaya devam ediyor.
Türk vatandaşlığının adeta satın alınarak kazanılmasında birim olarak belirlenen yabancı para cinsi, davanın açıldığı tarihte 16 seviyelerinde iken bugün 27 seviyelerinde işlem görmektedir. Bir başka deyişle, Türk vatandaşlığını kazanmak aradan geçen bir yıllık süreçte neredeyse yarı yarıya ucuzlamıştır. Süreçte, Dolar karşısında Türk Lirasının değer kaybetmesi neticesinde yaşanan talep artışı ile davaya konu yöntemle ne kadar vatandaşlık alındığı, birlikte yaşama arzusundan arındırılmış bu yeni vatandaşlık türünün hukuksal ve toplumsal sonuçlarının ne olduğu halen muğlaklığını korumaktadır.
Yürütmeyi durdurma istemimizin reddi açıkça hukuka aykırı olmakla birlikte Danıştay Tetkik Hakiminin olumlu düşüncesi ve oy çokluğu ile çıkan karardaki muhalefet şerhi bir nebze olsun umudumuzu tazelemiştir. Şimdi söz Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nda. Dava sürecini ülkemize hiçbir para birimi ile ölçülmesi mümkün olmayan aidiyet duygumuz ve sorumlulukla takip etmeye devam edeceğiz.”
Tele1
701 SAYILI KHK: Binlerce kişi ihraç edildi! İşte isim isim ihraç ve göreve iade edilenler listesi…467 izlenme
"Adrese teslim ihale'' yapıldı Siemens Healthineers, Ege Üniversitesi'ne ihtar çekti42 izlenme
Borç altında ezilen ve destek göremeyen esnaf dükkânı kapatıyor. 112 bin esnaf kepenk indirdi!59 izlenme
Sudan'la anlaşma 'görev zararı' olarak döndü! 'Olan yine vatandaşın vergilerine oldu'57 izlenme
Memur ve emekliyi bekleyen Temmuz kâbusu21 izlenme
Türkiye'nin ünlü gıda şirketi iflas etti: Şubeleri tek tek kapanıyor!83 izlenme
Adana’ya şehit ateşi düştü383 izlenme
ABD’den Türk şirketlerine yaptırım kararı!175 izlenme
CHP'li belediye AKP'ye geçecek
Marmaray İstasyonu’nda çalışan temizlik görevlisi, aynı istasyonda çalışan kadın güvenlik görevlisine bıçakla saldırdı! 11 suç kaydına rağmen nasıl işe alındı?
YSK'da kritik seçimler öncesi büyük değişim
'Okudukça yok artık diyorum' ifadesiyle duyurdu: Tefecilik yapan imam köylülerin malına haciz getirdi