Libya'daki kriz ve İranlı general Kasım Süleymani’nin ABD tarafından öldürülmesi sonrası Orta Doğu’da tansiyon bir kez daha yükselmiş durumda.
İran’dan intikam tehditleri gelirken ABD de karşılıksız kalmayacağını söylüyor.
Bölgenin aktörlerinden Türkiye ise itidal çağrılarını yineliyor. İşin Rusya’ya bakan perspektifini ve Libya'daki son durumu, AhvalPod Moskova’dan programında Rusya uzmanı Dr. Kerim Has ile konuştuk.
Has, İran Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin Rusya açısından önemli kılan hususları açıklarken Moskova’nın Suriye'deki savaşa müdahil olmasında Süleymani'nin ikna edici olduğunu söylüyor.
Eylül 2015 tarihinde Rusya’nın resmi olarak doğrudan askeri müdahaleye ve hava operasyonlarına başladığını hatırlatan Has, “Bunun öncesinde, Süleymani'nin 2426 Temmuz 2015'te Moskova'ya gizli bir ziyaret gerçekleştirdiği biliniyor. Yine ağustos ayında bir ziyaret gerçekleştirdi. Rusya'nın bu görüşmelerden sonra ikna olduğu yönünde bir kanaat var” diyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, 8 Ocak’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yapacağı görüşmede üç mesaj ileteceğini kaydeden Kerim Has, bunların başında Süleymani cinayeti sonrası Ankara’nın ABD’ye eklemlenmemesi uyarısı yapacağını ifade ediyor.
Bir diğer konu da gündemdeki sıcaklığını koruyan Libya krizi. Son olarak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, tezkere sonrası Türk askerinin peyderpey Libya’ya girdiğine dair açıklaması yaptı.
Erdoğan’ın açıklamasına göre muharip güç olarak Libya’da Türk askeri içinden olmayan “farklı ekipler” olacak.
Rusya uzmanı Has, “farklı güçler” açıklamasının “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başını çok ağrıtacağını” görüşünü dile getiriyor.
Daha önceki programlarda Ankara’nın Libya adımlarının tek tek raporlandığını söyleyen Has, bu kez birinci sınıf olmasa da ikinci sınıf olarak adlandırılabilecek Rus medyasında, Erdoğan ve ailesinin Libya dosyasının açıldığını ifade ediyor ve ekliyor:
"Yine Rus medyasında yakın zamanda yayımlanan haberlere göre, sadece 2019 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ailesinin, Şelçuk Bayraktar'ın şirketinin (Erdoğan'ın damadı) Libya'ya sattığı dronelar ve Libya'daki petrolden 1 milyar dolarlık gelir elde ettiği ifade ediliyor."
Evet mi Hayır mı sorusuna müthiş cevap ! Türkiye'nin ekonomik durumu ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi !2122 izlenme
Kılıçdaroğlu'na çekilmesi için baskı yapıldığı iddia edilmişti: İmamoğlu ile Kılıçdaroğlu'nun telefon görüşmesi ortaya çıktı24 izlenme
Emeklilikte yaşa takılanlar harekete geçti!642 izlenme
İsmailağa'ya bağlı KIYAMDER Hatay'daki depremde hasar gören bina için rapor tutup mühürleme kararı verdi!51 izlenme
Sakarya’daki büyükbaş hayvan ölümleri başladı! Vatandaş büyük panik içerisinde!111 izlenme
Türkiye'nin en zengin 10 ismi arasına girdi: İşte Selçuk Bayraktar'ın yeni serveti23 izlenme
Yandaşların "balon" kampanyası: Deniz Göktaş'ın babası hakkındaki iddialar yalan çıktı18 izlenme
Erdoğan’a teşekkür etmişlerdi: Uyuşturucu kaçakçısı ülkede böyle karşılandı56 izlenme
Enflasyon rakamları açıklandı: TÜİK'e göre 64.27, ENAG'a göre 137.55!
Diyanet'ten fahiş yurt ücreti!
Gıda skandalı narlara sıçradı: Bulgaristan, Türkiye'ye iade etti! İnsan sağlığı için büyük tehlike
Memur ve emekli zammı için oran verildi: İşte 2023 maaşları için kritik tarih!