Türkiye'de görülen yüksek enflasyon, milyonlarca emeklinin maaşını eritirken, alım gücünü kaybedenler arasında emekli adayları da yer aldı.
SSK ve BağKur emeklileri için eDevlet üzerinden hizmet veren 'Emekli Aylık Bilgisi Hesaplama' sisteminde değişikliğe gidilirken, güncellenen modülde verilen yeni rakamlar milyonlarca emekli tarafından şaşkınlıkla karşılandı.

MAAŞIN YÜZDE 30'U BUHAR OLDU
Yalnızca bir ay önce söz konusu sisteme giren bir emekli adayı, maaşını hesaplayarak emeklilik başvurusu yapması halinde alabileceği rakamı görmekteydi. Aralık ayında gösterilen rakamın ocak ayında emeklilere yapılan zamla birlikte artmasını bekleyen emekli adayları, sorgulama sayfasında emekli maaşlarında yüzde 30'u bulan bir kayıp yaşandığını gördü.
ENFLASYONUN FATURASI YENİ EMEKLİLERDEN ÇIKARILIYOR
Sosyal güvenlik uzmanları, istenmeyen bu durumun halihazırda yürürlükte olan çarpık emekli maaş hesaplama sistemi nedeniyle kaynaklandığını belirtirken, aylık bağlama oranının yüksek enflasyon karşısında yeni emeklilerin maaşlarını eritmeye devam edeceğine dikkat çekti.

Uzmanlar, aralık ayında yapılacak emeklilik başvurusu ile ocak ayında yapılacak emekli maaş başvurusu arasında yüzde 30'luk oynamayı 'adaletsizlik' olarak değerlendirirken, SGK Uzmanı Özgür Erdursun bu durumu somut bir örnekle rakamlar üzerinden açıkladı.
"Örneğin aralık ayında maaş hesaplama sistemine bakan bir emekli, 31 bin 761 TL emekli maaşı görüyor olsun. Yüzde 4 ek ödeme ile birlikte bu maaş 33 bin 31 TL'ye çıkıyor. Aralık ayında başvuru yapması halinde bu tutara yüzde 15,75'lik enflasyon zammı yansıtılmış olacak ve alacağı maaş 38 bin 233 TL'ye ulaşacaktı.
Ancak söz konusu enflasyon farkı, yeni emekli olacaklar için geçerli olmadı. Yani emeklilik başvurusunda yalnızca bir aylık süre farkı, maaşın yüzde 30 oranında azalmasına neden oluyor."
Sözcü
Evren Devrim Zelyut: "AKP’nin içinde Şimşek’ten oldukça rahatsız olanlar var"40 izlenme
Silahla canlı yayın basan çete üyeleri spikerin cebine dinamit koydu, Ekvador yangın yerine döndü!74 izlenme
Seks partisinde ölen şeyh ile ilgili olay yaratacak gerçek! "Şeyh günler süren..."266 izlenme
Dolar ve Euro'da son durum41 izlenme
Yayın yasağı getirilmişti! Başsavcılıktan açıklama115 izlenme
Böyle buyurdu gerici! Hatipoğlu: DM’den yürümek çirkin, beğenirken 10 kez düşünün372 izlenme
‘Mermiye değil ekmeğe indirim yapın’169 izlenme
Türk bayrağına çirkin saldırı!160 izlenme
Corona virüsü belirtisi görülen kızını hastaneden kaçırmıştı: Test sonucu belli oldu
Hakan Ural “Biri bana Batı medeniyeti, Batı adaleti falan derse Osmanlı tokadıyla bir vuruşta onun boynunu kırmazsam Kur’an çarpsın” deyince kendisine askerlik sorusu soruldu
YSK seçmen hareketliliğini açıkladı: 31 Mart'tan bu yana 'oy kullanamaz' şerhi düşülen seçmen sayısı 3 katına çıktı
Liselilerin geliştirdiği projeyle kaldırımlardan elektrik üretilecek