CHP’li Ali Mahir Başarır, 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun Geçici 11 inci maddesinde düzenlenen isim ve soyadı değişikliği konusundaki iddiaları ve süre uzatımını Meclis gündemine taşıdı.
Cumhurbaşkanı AKP'li Erdoğan’ın isim ve soyadı değişikliğinin süre uzatımının altında seçimi kaybetme korkusu olduğunu belirten Başarır, “Önümüzdeki süreçte yapılacak olan seçimi kaybedeceklerini anladılar ve kaybedecekler. Şimdi de Suriye ve Afgan vatandaşı olup da Türk vatandaşlığına geçenlerin isimlerini değiştirerek seçmen listesinde ne kadar Afgan ve Suriyeli seçmen olacağını gizleme telaşı içerisindeler. Ama onlara da hak vermiyor değilim çünkü ekonomi başta olmak üzere tüm alanlardaki beceriksiz politikaları nedeniyle vatandaşlarının karşısına çıkacak yüzleri yok. Bu tür basit yollara başvurmak zorunda kaldılar ancak ne yaparlarsa yapsınlar bu halk gereken cevabı sandıkta verecektir” dedi.
Başarır, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yazılı olarak yanıtlaması istemiyle vermiş olduğu soru önergesinde, “İsim ve soyadı değişikliği süre uzatımının gerekçesi Suriye veya Afgan vatandaşı olup da Türk vatandaşlığına geçen kişilerin ne kadar oy kullandığını gizlemek midir?” ifadelerini kullandı.
CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır’ın soru önergesi şöyle:
“RAKMLARIN GERÇEĞİ YANSITMADIĞI KONUŞULUYOR”
“5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun Geçici 11 inci maddesinde, “Kişinin üç yıl içerisinde yerleşim yerinin bulunduğu nüfus müdürlüğüne yazılı olarak başvurması kaydıyla; 21/6/1934 tarihli ve 2525 sayılı Soyadı Kanununun 3 üncü maddesine aykırı soyadları ile yazım ve imla hatası veya düzeltme işareti kullanılmamasından kaynaklanan anlam değişiklikleri bulunan, genel ahlaka uygun olmayan, toplum tarafından gülünç karşılandığı değerlendirilen ad ve soyadları, mahkeme kararı aranmaksızın, il veya ilçe idare kurulunun vereceği kararla bir defaya mahsus olmak üzere değiştirilebilir. İl ve ilçe idare kurullarının vereceği karar kesindir…” denilmektedir. Bu hususta Cumhurbaşkanı’nın süre uzatma konusunda yetkili olduğu da belirtilmiş ve sürenin uzatıldığı kamuoyuna yansımıştır.
Son günlerde kamuoyunda Türk vatandaşlığına geçmiş bulunan Suriye, Afgan vs. vatandaşlarının da bu hükümden yararlanarak isimlerini toplu olarak değiştirdikleri iddia edilmiştir. Her ne kadar bakanlığınız verilerine göre Suriye ve Afgan vatandaşı olup da Türk vatandaşlığına geçen seçmen sayısını açıklasanız da açıklanan bu rakamların gerçeği yansıtmadığı kamuoyunda ağırlıklı olarak konuşulmaktadır. Ayrıca hukuki açıdan bu sorun değerlendirildiğinde isim değişikliğinin ancak şu hallerde yapılabiliyor olması gerekmektedir:
121/6/1934 tarihli ve 2525 sayılı Soyadı Kanununun 3 üncü maddesine aykırı soyadları
2Yazım ve imla hatası veya düzeltme işareti kullanılmamasından kaynaklanan anlam değişiklikleri bulunan ad ve soyadları
3Genel ahlaka uygun olmayan ad ve soyadları
4Toplum tarafından gülünç karşılandığı değerlendirilen ad ve soyadları.
5 SORU YÖNELTTİ
Başarır ardından şu soruları yöneltti:
15490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’na Geçici madde eklendiğinden bugüne kadar kaç vatandaş bu yolla isim ve soyadını değiştirmiştir?
2Daha önce Suriye veya Afgan vatandaşı olup da Türk vatandaşlığına geçmiş bulunan kaç kişi 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’na Geçici 11 inci madde kapsamında isim ve soyadını değiştirmiştir?
3 Suriye veya Afgan vatandaşı olup da Türk vatandaşlığına geçen kişiler, ayrı ayrı belirtilmek üzere yukarıda 4 madde olarak açıklanan hangi gerekçeyi kullanarak isim ve soyadını değiştirmişlerdir?
4Bu kanuna göre kaç vatandaşın başvurusu reddedilmiştir? Hangi gerekçelerle reddedilmiştir?
5İsim ve soyadı değişikliği süre uzatımının gerekçesi Suriye veya Afgan vatandaşı olup da Türk vatandaşlığına geçen kişilerin ne kadar oy kullandığını gizlemek midir?
KRT
AKP’nin “sattığı” ve “yıktığı” camilerin listesi!777 izlenme
AKP'li seçmenin de bir kısmı 'erken seçim olsun' diyor!8 izlenme
Üsküdar’da rezerv yapı ilan edilen sitede tahliyeye karşı nöbet28 izlenme
Vaiz, Voleybol Milli Takımı'nı hedef gösterince cemaat camiyi terk etti!39 izlenme
CHP'li isim açıkladı! Ordu'da yaşanan VIP oyları Ekrem İmamoğlu'nun oylarını artırdı mı?112 izlenme
İmamoğlu Gazi Cemevi’nden seslendi: Birisi dayısı olduğu için değil bu toprakların insanı olduğu için işe alınacak!78 izlenme
İstanbul'da sokak köpeklerini beslemek yasaklandı12 izlenme
AKP'nin fetvacısı Hayrettin Karaman'a tepkiler çığ gibi!36 izlenme
Emekliye askıda çay dönemi başladı
İmamoğlu'nu anneannesi anlattı: 'Ekrem’i Cumhuriyet şiirleriyle büyüttüm'
RTÜK üyesi İlhan Taşçı, AKİT TV'nin saygısız hareketine sert tepki gösterdi ve harekete geçti!
İşte Ayasofya kararını veren Danıştay 10. Dairesi'nin üyeleri! AKP'ye ve Erdoğan'a yakın isimler!