Lütfi Elvan'ın affını isteyerek Hazine ve Maliye Bakanlığ görevine atanan Nureddin Nebati'nin ekonomi eğitiminin olmaması kamuoyunun gündeminde. Bununla birlikte yeni bakanın AKP üzerine yazdığı doktora tezi de dikkatleri üzerine çekiyor. Ancak bu tezin içinde yer alan cumhuriyeti eleştirdiği konu başlıkları ortaya çıktı.
Cumhuriyet'ten Sefa Uyar'ın haberine göre; Nebati’nin “AK Parti Teşkilatlarının Demokratik Değerlere Bakışı Üzerine Karşılaştırmalı Bir Analiz: Milli Görüş’ten Muhafazakâr Demokrasiye” adlı tezinde “Modern ulus devletlerin aşındığını” öne sürdü. Nebati, “sosyalizmin şiddet içerdiğini, aşırı bürokratikleşmeye dayandığını ve totaliter olduğunu” belirtirken, liberal demokrasinin “kültürel, sınıfsal, etnik, cinsiyete ve kimliğe dayalı ilişkileri hiçe saydığını” savundu.
‘KEMALİZM İTHALDİR’ İDDİASI
Cumhuriyetin kurulmasının ardından İslam’ın gerilikle özdeşleştirildiğini öne süren Nebati, Kemalizm’in ithal edildiğini savunarak, “Kemalizm, aydınlanma düşüncesinin yarattığı değerlerin, bu değerlere yabancı bir coğrafyada tesis edilmesine dayanır. Özgün bir paradigma değildir, ithal edilmiştir” dedi. Nebati, “1924’ten sonra katı bir modernleşmeci eğilimle toplumun kutsal saydığı pek çok değer ve sembol gerilik, şarklılık ve dinle ilişkilendirilerek kamusal hayattan ‘temizlenmiş’tir” ifadelerini kullandı. Nebati’nin, uluslaşmayı “tek tipleştirici” şeklinde nitelendirerek, “asimilasyon gibi yöntemler kullanıldığını” iddia etmesi de dikkat çekti.
Nebati, laik cumhuriyete karşı gerçekleştirilen Şeyh Sait ve Menemen isyanlarını da “cumhuriyetin dayattığı köktenci modernleşmenin halk tarafından kabul edilmediği” savına örnek olarak gösterdi. Cumhuriyetin, İslam’a yönelik baskıcı tavrı olduğu iddiasında da bulunan Nebati, Menemen isyanına “hadise” derken, bu isyanı “ilerici devrimcilerin icraatlarına yönelik gerici şeriatçilerin kalkışması” şeklinde değerlendirmenin “yüzeysel olacağını” savundu.
Nebati’nin, Demokrat Parti’yi de değerlendirdiği tezinde, Adnan Menderes’in pragmatist olduğunu ve benimsediği İslami söylemin, politikaların halk nezdinde kabul görmesini kolaylaştırdığını belirtmesi de dikkat çekti.
Formula 1 Türkiye’ye geri dönüyor43 izlenme
Çağ dışı zihniyet: İstanbul'da kız yurdunun önünden geçen şahıstan skandal sözler!47 izlenme
Türkiye peş peşe gelen intihar haberleri ile sarsılıyor! Çorum'da 1 günde 2 intihar...51 izlenme
AKP'li vekil Oya Eronat "yardım gelmiyor" diyen depremzedeyi üzerine yürüyerek provokatörlükle suçladı!46 izlenme
Kocaeli’nde binlerce vatandaşın elektrik ve doğalgazı kesildi!95 izlenme
Akut Spor Kulübü Milli Sporcusu 2018 Kış Olimpiyatlarında137 izlenme
İBB’den alınan kamp alanı TÜGVA’ya verildi: Belediyenin bütçesinden milyonlarca lira harcanarak yapılmıştı28 izlenme
AKP'li isimler 'kadro dışı bırakılsın' diyordu: Beyoğlu Belediyesi milli maç afişinden Ebrar Karakurt'u sildi, Hande Baladın da onunla birlikte 'yandı'34 izlenme