Gittikçe uzayan enflasyonla mücadele süreci, Türkiye’deki yatırımları da vurdu. Son üç yılda yatırım teşvik belgelerinde dikkat çekici bir gerileme yaşandı. Bu yılın ilk dört ayında verilen yatırım teşvik belgesi sayısı, enflasyonla mücadele programının ayak seslerinin duyulmaya başladığı 2023’ün OcakNisan dönemine göre yüzde 68 azaldı. Yatırımlardaki gerileme, istihdam hedeflerine de yansıdı. Yatırımlar kapsamında planlanan istihdam da aynı dönemde yüzde 58 azaldı.
83’Ü YABANCI
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın verilerine göre; bu yılın ilk dört ayında verilen yatırım teşvik belgesi sayısı 1.733’e kadar geriledi. Belgelerin 1.650’si yerli firmalara, 83’ü yabancı sermayeli şirketlere verildi. Belgeler kapsamında öngörülen yatırım tutarı 315.5 milyar lira olurken, planlanan istihdam da 47 bin 401 kişide kaldı.
Böylece 2023’ün aynı dönemine göre teşvik belgesi sayısında yüzde 68, planlanan istihdamda ise yüzde 57.4 düşüş yaşandı. Bakanlığın verilerine göre, 2023 OcakNisan’da 5 bin 415 yatırım teşvik belgesi verilmiş, bu belgeler kapsamında 285.5 milyar liralık sabit yatırım ve 114 bin 559 kişilik istihdam öngörülmüştü. 2024’ün ilk dört ayında ise yatırım teşvik belgesi adedi 3 bin 885’e gerilerken, öngörülen sabit yatırım tutarı da 260.7 milyar lira, planlanan istihdam ise 82 bin 113 olmuştu.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın verilerine göre geçen yılın aynı döneminde ise verilen yatırım teşvik belgesi sayısı 3 bin 331’e düştü. Bu dönemde yaklaşık 289 milyar liralık yatırım ve 62 bin 904 kişilik istihdam planlandı.
1.733 yatırımın sadece 928’i yeni
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın verilerine göre 2026 OcakNisan döneminde verilen yatırım teşvik belgelerinin yalnızca 928 adedini yeni yatırımlar oluşturdu. Yılın ilk dört ayında verilen yatırım teşvik belgelerinde öngörülen toplam yatırım tutarında ilk sıraya imalat sektörü yerleşti. Yatırım tutarının 131.3 milyar lirası imalat sektöründe, 86 milyar lirası hizmet sektöründe oldu. Bu dönemde toplam 84.9 milyar lirası ise enerji sektöründe oldu. Tarımda bu tutar 5.8 milyar lira olarak hesaplandı.
Sözcü
Seçil Erzan davasında yeni detaylar: Fatih Terim ve Arda Turan ile ilgili dikkat çeken yazışma40 izlenme
TOGG ne kadar olacak? Togg'un ortağı, üretimden 1 ay önce satış rakamını ilk kez dile getirdi47 izlenme
AKP’li isimden RTÜK Başkanına ağır sözler!45 izlenme
Barış Pehlivan’a tahliye yolu açıldı52 izlenme
Kerem Kınık'ın kızı ölümlü kazaya karışıp serbest kalmıştı... Adalet Bakanı'ndan açıklama44 izlenme
Süleymancılar’a ait erkek öğrenci yurdunda küçük çocuğa darp iddiası43 izlenme
Tanju Özcan'ın 'şantaj' davası AKP'li başkanı koltuğundan etti19 izlenme
Üç yılda 143 milyar liralık ihale kapalı kapılar ardında verildi!46 izlenme
Sedat Peker'in 'p.zevenk' dediği AKP'li Korkmaz Karaca istifa etti
ANKAPARK’ı gezen vatandaşlardan tepki! "Bizim paramızla rezil etmişler"
İmamoğlu'na ceza veren hakimin kardeşi FETÖ'cü çıktı
Sağlık Bakanı Koca açıkladı: 20.962 yeni vaka tespit edildi, 29.327 kişi sağlığına kavuşurken, 271 kişi hayatını kaybetti!