Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Mayıs 2023 seçimleri öncesinde uygulanan faiz ve kur politikası, Türkiye'yi yüksek enflasyon liginde ilk sıralara sokmuştu.
Bu politikalar Türkiye'yi bir ödemeler dengesi krizinin eşiğine getirince ve yabancı sıcak para ihtiyacı yakıcı seviyeye gelince seçimlerin ardından ekonomi yönetimi ve ekonomi politikaları değişti.
Hazine ve Maliye Bakanlığı koltuğuna Nureddin Nebati yerine Mehmet Şimşek, Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığı koltuğuna Şahap Kavcıoğlu yerine önce Hafize Gaye Erkan sonra Fatih Karahan oturdu.
Mayıs 2023 seçimleri öncesinde "faiz sebep enflasyon netice" diyerek faiz indirten Erdoğan, seçimlerin ardından "enflasyon sebep faiz netice" diyerek faizlerin yükseltilmesine izin verdi.
Mayıs seçimleri sonrasında faizlerle birlikte döviz kurları ve vergiler de artırılınca enflasyon bir kez daha hızla yükseldi.
Nisan 2024 itibarıyla Türkiye, hem enflasyon hem de faiz liginde dünyada üst sıralarda yer alıyor.
Mayıs 2023'te yüzde 8,5 olan TCMB politika faizi, bugün itibarıyla yüzde 50 seviyesinde bulunuyor.
Türkiye, yüksek faiz liginde dünyada üçüncü sırada yer alıyor.
Yüksek faiz liginin ilk sırasında yüzde 70'lik faizle Arjantin, yüzde 58,98'lik faizle Venezuela bulunuyor.
Dördüncü sırada ise yüzde 29'luk faizle Afrika ülkesi Gana bulunuyor.
TÜİK'in açıkladığı enflasyon, mart ayı itibarıyla yüzde 68,5 seviyesinde bulunuyor ve Türkiye bu oranla dünya yüksek enflasyon liginde dördüncü sırada yer alıyor.
Faiz liginde olduğu gibi enflasyon liginde de Arjantin açık ara farkla ilk sırada. Latin Amerika ülkesinde enflasyon yüzde 288 seviyesinde bulunuyor.
İkinci sırada, iç savaş yaşamış olan ve ABD yaptırımlarının hedefi olan Suriye bulunuyor. Komşuda enflasyon oranı yüzde 140.
Üçüncü sırada, yüzde 70,4'lük enflasyonla iflas etmiş durumda ve İsrail saldırılarının hedefinde olan Lübnan bulunuyor.
Beşinci sırada ise ABD yaptırımlarının hedefi olan Venezuela bulunuyor. Bir zamanlar yedi haneli enflasyona sahip olan Venezuela'da martta enflasyon yüzde 67,8 seviyesine geriledi.
Sözcü
Doların zirve yaptığı, kongre gündeminin öne çıktığı sırada Kanal İstanbul'a devlet garantisi verildi!58 izlenme
Kaderimizin kimlerin elinde olduğu A Haber canlı yayınında ortaya çıktı: Türkçe’nin T’sinden haberi yok ama seçimde oy hakkı var!60 izlenme
Yandaşlar bile sitem ediyor: Kaderde CHP adayına oy vermek de varmış117 izlenme
Selda Bağcan: Ne diye halktan yardım bekliyorsunuz, yok mu devletin parası?101 izlenme
Gaziantep Şehir Hastanesi'nde skandal! Kalp krizi geçiren hasta sıra beklerken öldü, eşine 2 ay sonra yapılan iğne için borç kâğıdı gönderildi!43 izlenme
Ekrem İmamoğlu'nun diplomasının iptal edilmesine karşı açtığı dava reddedildi7 izlenme
Arapların gözü Boğaz’ın incilerinde!180 izlenme
‘Erdoğan panik içinde, kendi kendini bitirecek’25 izlenme