AFAD Deprem Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar: "Şu anki tablo 24 Ocak 2020'de Elazığ depreminin oluşturduğu yani kırıldığı noktaya kadar devam ediyor. Şu anki tablo sanki Elazığ depreminden daha güney batıya doğru kırılmayan kesimin kırıldığını gösteriyor."
AFAD Deprem Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7.4 büyüklüğündeki depreme ilişkin açıklama yaptı. Tatar, "Şu anki tablo sanki Elazığ depreminden daha güney batıya doğru kırılmayan kesimin kırıldığını gösteriyor" dedi.
Depremin oldukça sığ olduğunu ve çok geniş bir coğrafyada hissedildiğini aktaran Tatar, "Merkez üssü PazarcıkKahramanmaraş olmakla birlikte Maraş'ın dışında civar illerde özellikle Gaziantep, Elazığ, Diyarbakır, Malatya, Adana, Sivas, Niğde, Kayseri gibi çok geniş bir coğrafyada deprem hissedildi" diye konuştu.
Depremin ardından yıkıcı boyutta artçı sarsıntıların da meydana geldiğini belirten Tatar, artçı sarsıntıların büyüklüklerinin 6'nın üzerine yükseldiğini vurguladı. Şu ana kadarki en büyük artçı sarsıntının büyüklüğünün 6,6 olduğunu aktaran Tatar, şunları kaydetti:
"5 ve 4'ün üzerinde farklı sayılarda artçı sarsıntılar var. Çok geniş bir coğrafyaya yayılan bir deprem. Malatya'dan İskenderun'a, Hatay'a kadar uzanan bir hat boyunca Doğu Anadolu fay zonu üzerinde bir kırılmanın gerçekleştiğini ve bunun sonucunda 7,4 büyüklüğünde depremin meydana geldiğini söyleyebiliriz. Özellikle hasarlı binalar var çok sayıda. Vatandaşlarımızın ilerleyen saatlerde 6'nın üzerinde artçı sarsıntılarında olduğunu düşünürsek bu binalardan uzak durmaları son derece önem taşıyor."
AFAD'ın tüm arama kurtarma ekiplerinin bölgeye intikal ettiğini dile getiren Tatar, "Şu anki tablo 24 Ocak 2020'de Elazığ depreminin oluşturduğu yani kırıldığı noktaya kadar devam ediyor. Şu anki tablo sanki Elazığ depreminden daha güney batıya doğru kırılmayan kesimin kırıldığını gösteriyor. Deprem danışma kurulu üyelerimiz, üniversiteden öğretim üyeleri bölgeye gidiyor. Bölgede yapacakları çalışma sonrasında çok daha net bir tabloyu ortaya koyabileceğiz" dedi.
Depremin Türkiye'nin yanı sıra Suriye, Lübnan, Irak ve Mısır'da da hissedildiğini belirten Tatar, "Depremin ivmesi 664 gal olarak ölçüldü. Özellikle önemli bir değer. 100 ve üzeri galde daha çok yıkımın beklendiğini biliyoruz. 664 gal, AFAD'ın Deprem İzleme ve Değerlendirme Merkezinde ölçülen değer" diye konuştu.
halktv.com.tr
KAYNAK: DHA
Bebeği ölen baba konuştu: Başka hastaneye götürmek istediklerinde 'ölür’ diye korkutmuşlar!46 izlenme
Mansur Yavaş'tan emekli maaşı açıklaması: "Biz onlardan daha fazla zam yapacağız"39 izlenme
İsrail medyası İran’dan atılan tüm füzelerin havada imha edildiğini iddia etti, Tel Aviv’e düşen bir füze ise böyle görüntülendi62 izlenme
AKP’li başkanın skandalları bitmiyor: Belediyenin şirketine AKP’li meclis üyesini atadı30 izlenme
Depremde iki kenti işaret etti! Şu anda bu faydan korkuyoruz55 izlenme
Burası Afganistan değil Nevşehir! Seçim anketi yapan muhabir sokakta Türk bulmakta zorlandı51 izlenme
Mobilya sektöründe büyük kriz! Maliyetler tavan yaptı, satışlar dibe vurdu!55 izlenme
İşte AKP'nin yarattığı selefi toplum ! Genç hemşire 'şort giydiği için' otobüste saldırıya uğradı !967 izlenme
Pfizer ve BioNTech’in Covid-19 aşısının fiyatı belli oldu
Sahte diploma skandalı! ODTÜ diploması 450 TL!
CHP Hatay Milletvekili Kara’dan öğrencilere 1 öğün ücretsiz yemek için yasa teklifi
CHP'li Yavuzyılmaz'dan AKP'ye tepki: "Oscarlık performans milyarlarca lira buharlaştı. Asrın soygunu öyle değil, böyle olur!"