Yıllarca çalışıp emekliliğini bekleyen milyonlarca insan için “dinlenmek” artık mümkün değil. Düşük maaşlar ve artan hayat pahalılığı nedeniyle temel ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorluk çeken emekliler, mecburen çalışma hayatına geri dönmek zorunda kalıyor. İleri yaşta olmaları nedeniyle pek çok sektörde iş bulamayan emekli, hamallık da dahil olmak üzere ağır işlere yöneliyor. Ankara’nın Ulus semtinde hamallık yapan kişilerin büyük çoğunluğunu da emekliler oluşturuyor. Hamallar, yaşadıkları sorunları NEFES’e anlattı.
‘ÖMRÜ TÜKETECEĞİZ’
Hüdaverdi Arıcı, hamallıktan geçen sene emekli oldu. Ancak; geçim sıkıntısı yaşayan Arıcı, mecburen mesleğe geri dönmek zorunda kaldı. Başka sektörde iş bulamadığını belirten Arıcı, “Bundan sonra bizi kim işe alır? Bu yaştan sonra bizi tezgahtar yapmazlar, fabrikaya girip işçi olamayız. Hamallıkla ömrü tüketeceğiz” dedi. Mesleğe 17 yaşındayken başladığını dile getiren Arıcı, artık eskisi gibi yük taşıyamadığını, “Günde iki, üç kasa yapıyorduk, 250 kiloyu sırtımıza alıyorduk şimdi merdivenleri zor çıkıyoruz. Yürüyemiyoruz, yaşlandık. Emekli oldum ama evde çocuklar var, mecburen çalışmaya devam ediyorum. Telefonum 24 saat açık, taşıma işi gece gelse bile gidiyorum. Kolumu, bacağımı kırdım. Ömrümüz oldukça, yaralanmadıkça çalışmaya devam ediyoruz” sözleriyle anlattı.
Feti Özdal da ,emekli olmasına rağmen 40 yıldır yaptığı hamallık mesleğini sürdürüyor. Özdal, “Eskiden bu işten günde 10 lira kazanırdım, ev geçindirirdim. Günlük kazancımla bir altın alabiliyordum. Şimdi bin lira kazanamıyorum, alışveriş yapınca geriye 200 lira kalıyor” dedi.

Abdülkadir Mengüç, en düşük emekli maaşı aldığını ve geçinmeye yetmediğini belirtti. Mecburen iş hayatına geri döndüğünü söyleyen Mengüç, hamallık yaparak evine ekmek götürmeye çalıştığını ifade etti. Mengüç, “Artık mal kaldıracak gücüm yok. Bir şey kaldırsam nefesim kesiliyor, bitiyorum resmen. Çalışacağım da 510 lira götüreceğim eve. Bir ekmek olmuş 15 lira, ekmek bile alamıyoruz. Bu meslekte de iş kalmadı. Mültecileri ucuza çalıştırıyorlar, bize iş gelmiyor. Köyden kendime mezar aldım, yaşamaktan bıktım” diye konuştu.

‘Çoğu zaman aç gidiyoruz’
Baba mesleğini sürdüren Yücel Güneş ise işlerin azaldığını dile getirerek, “Çoğu zaman aç gidiyoruz. Eskiden bu meslekte kazanç iyiydi. Günlük üç işe giderdik şimdi haftada ancak iki iş geliyor. Esnaf satış yapamayınca bizim taşıma işleri de bitti artık” dedi.
NEFES
Adını Kur'an-ı Kerim'den aldı: İran gizli kozunu sahaya sürdü25 izlenme
Türkiye'de Twitter, Youtube ve Netflix kapatılabilir mi?80 izlenme
Şehit aileleri tepkili: “Gazi Meclisimizde konuşturulması asla kabul edilemez. Şehitlerimizin kemiklerini sızlatmayın. Fikir sahiplerini lanetliyor ve kınıyoruz.”45 izlenme
Önce kapatılan sonra açılan Bilgi Üniversitesi'nin yarıya yakını boş kaldı15 izlenme
İşte Sedat Peker'in Beykoz'daki evine yapılan silahlı saldırının görüntüleri!123 izlenme
Kamunun zararını 83 milyon ödüyor!100 izlenme
Kılıçdaroğlu açıkladığı için mahkum olmuştu! Davutoğlu, Man Adası belgelerini doğruladı84 izlenme
Asker eğlencesine katılan 150 kişi karantinaya alındı!61 izlenme
Mansur Yavaş duyurdu: O şahıs 6 ay hapis cezası aldı!
Narin cinayetinde cezaevi görüşmeleri iddianameye girdi! Enes Güran'ın 'diş fırçası' sorusu dikkat çekti
İmamoğlu'nun bu sözleri Erdoğan'ın kâbusu olacak! "Benimle yarışmaktan korkuyor. Sesimden, sözümden, görüntümden, ismimden korkuyor"
SONAR Başkanı Hakan Bayrakçı Erdoğan'ı kızdıracak anketi açıkladı: "Halkın yüzde 60'ı erken seçim istiyor!"