Geçim mücadelesi her geçen gün daha da zorlaşan milyonlarca emeklinin gündeminde temmuz ayında yapılacak maaş zamları yer alıyor. Hesaplamalar 6 aylık enflasyonun yüzde 25.4 çıkacağını ortaya koyuyor. Böylelikle en düşük emekli aylığına temmuzda en az yüzde 25 oranında zam yapılması bekleniyor.
SIFIR ZAM TEHLİKESİ
Merkez Bankası’nın anketine göre ilk dört ayda yüzde 18.72 olan enflasyon, mayıs ayında yüzde 3, haziran ayında ise yüzde 2.54 daha artacak. Enflasyonun tahmin edilen rakamlara yakın olması halinde, haziran sonunda tüketici enflasyonu yüzde 25.4’e ulaşması bekleniyor. Temmuzda memur ve emeklilere, gerçekleşen enflasyon hesaba alınarak zam yapılacağı için bu kesimin kısmen de olsa enflasyon kaybını telafi edeceği belirtiliyor. Enflasyonun bu beklenti doğrultusunda gerçekleşmesi halinde memur ve memur emeklilerine yüzde 9.17 oranında enflasyon farkı, yüzde 10 oranında da toplu sözleşme zammı olmak üzere toplamda yüzde 20.1 oranında zam yapılacağı öngörülüyor. İşçi, esnaf ve çiftçi emeklilerine ise gerçekleşen 6 aylık enflasyon kadar, yani yaklaşık yüzde 25.4 oranında zam yapılması bekleniyor. Bu kapsamda işçi ile memur emeklisi arasında 5.3 puanlık fark oluşacak. 10 bin liralık en düşük emekli aylığına zam yapılmaması halinde emeklilerin alım gücü temmuzda 7 bin 975 liraya kadar düşecek. Kök aylık hesabı nedeniyle de milyonlarca emekli sıfır zamla karşılaşabilir.
Enflasyon beklentilerine göre 17 bin 2 lira olan asgari ücretin reel alım gücü haziran sonunda 13 bin 558 liraya düşecek. İlk 6 aylık enflasyon kaybının telafi edilebilmesi için asgari ücretin 1 Temmuz’dan geçerli olmak üzere en az 21 bin 320 liraya çıkarılması gerekiyor. Zam yapılmaması halinde ise asgari ücretin bir miktar üzerinde maaş alanlarla birlikte en az 10 milyon çalışan, açlıkla karşı karşıya kalacak.
Sözcü
İşte gerçek işsiz sayısı: 17.7 milyon kişi işini kaybetti87 izlenme
Narin'in bedeninin taşındığı arabaya dair yeni görüntüler çıktı44 izlenme
NTV yayınını yarıda kesen 1 Mayıs protestosu: "Sarayın 1 Mayıs korkusu bu, ana akımda gösterin"46 izlenme
İYİ Parti'nin fındık fiyatları hakkındaki araştırma önergesine AKP ve MHP'den ret!80 izlenme
Süleymaniye’yi Katarlılar yenileyecek!176 izlenme
Öğretmen maaşlarını ‘yük gören’ MEB, Maarif Vakfı’na 486 milyon lira aktaracak!73 izlenme
Tartışılan isim bakanlıkta! FETÖ soruşturması sürüyor, resmi görevi yok ama etkili!71 izlenme
Özgür Özel "Turbun büyüğü Kıbrıs'ta" demişti: Kıbrıs Falyalı'nın kayıp videolarını arıyor38 izlenme