TÜFE’de 2020 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 2,30, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 13,19, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14,03 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 12,04 artış gerçekleşti.

Yıllık en düşük artış yüzde 0,67 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu diğer ana gruplar sırasıyla, yüzde 0,99 ile giyim ve ayakkabı, yüzde 5,19 ile haberleşme ve yüzde 7,00 ile eğitim oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, yüzde 29,42 ile çeşitli mal ve hizmetler, yüzde 21,08 ile gıda ve alkolsüz içecekler ve yüzde 18,67 ile ulaştırma oldu.

Ana harcama grupları itibarıyla 2020 yılı Kasım ayında azalış gösteren tek ana grup yüzde 0,19 ile eğitim oldu. Alkollü içecekler ve tütün ana grubunda aylık değişim olmazken, en az artış gösteren gruplar yüzde 0,12 ile haberleşme ve yüzde 0,80 ile sağlık oldu. Buna karşılık, ana harcama grupları itibarıyla 2020 yılı Kasım ayında artışın yüksek olduğu gruplar ise sırasıyla, yüzde 4,51 ile ulaştırma, yüzde 4,16 ile gıda ve alkolsüz içecekler ve yüzde 1,69 ile ev eşyası oldu.

Kasım ayında Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi de sert yükseldi.
Kasım 2020’de, endekste kapsanan 418 maddeden, 54 maddenin ortalama fiyatında düşüş gerçekleşirken, 42 maddenin ortalama fiyatında değişim olmadı. 322 maddenin ortalama fiyatında ise artış gerçekleşti.
İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE’de 2020 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 2,14, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 13,26, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13,72 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 11,50 artış gerçekleşti.
Şekerbank Başekonomisti Gülay Yıldırım, “TÜFE’de yüzde 21.1 artışla gıda fiyatları başta olmak üzere, ulaştırma ve sağlık kalemleri yıllık bazda manşet enflasyon üzerinde baskı kuran kalemler olarak öne çıkarken kur geçişkenliğinin daha etkili olduğu YİÜFE’de güçlü artışların devam ettiğini görüyoruz” dedi ve ekledi:
“YİÜFE ile TÜFE arasındaki makasın açılmaya devam ediyor oluşu fiyat dinamiklerine ilişkin dikkat çekici bir başlık olarak takip edilmektedir.”
https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/sondakikaenflasyonrakamlariaciklandi286151644/
Karamollaoğlu’ndan çok konuşulacak ittifak açıklaması 'Bu millet, 20 tane değil, 120 tane değil, 250 tane milletvekilliğine bile satılamaz. Bunu herkes bilsin!'507 izlenme
İşte gençliğin acı durumu: "Dışarıda artık sadece su alabiliyorum"48 izlenme
Gençler işsizlik ve borç kıskacında27 izlenme
Ünlü ekonomistten çok konuşulacak iddia! “Biz bize yeteriz kampanyası aslında bir denemeydi”115 izlenme
Şahan Gökbakar: 'Elektrik faturasını ben sizle paylaşmaya utandım öyle diyim'62 izlenme
Öz kızını taciz ettiğini itiraf eden sapık yakalandı!28 izlenme
Deprem anında canını hiçe saydı, bir maaş ikramiye aldı !1172 izlenme
Sedat Peker'in 'kapatıldı' dediği FETÖ dosyasının ihbarcısı ilk kez konuştu! 'Bu konuyla ilgili yapmış olduğum ihbardan sonra savcılık gelip beni ifadeye çağırmadı. Çağırsa gene giderim'111 izlenme