Enflasyonda yükseliş Ekim ayında da devam etti. Eylül'de yüzde 19,58 olan enflasyon, ekimde yüzde 19,89’a yükseldi. Bu oran, Ocak 2019’da kaydedilen yüzde 20,35’lik oran sonrasındaki 33 ayın en yüksek seviyesi oldu.
TÜİK verilerine göre, TÜFE’de (2003=100) 2021 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 2,39, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 15,75, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19,89 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 17,09 artış gerçekleşti.
Rakamların açıklanmasının ardından dolar/TL kuru 9,60’tan 9,77’ye kadar yükseldi.

Yıllık en düşük artış yüzde 5,29 ile haberleşme grubunda gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu diğer ana gruplar sırasıyla, yüzde 7,88 ile alkollü içecekler ve tütün, yüzde 8,08 ile giyim ve ayakkabı ve yüzde 13,12 ile eğlence ve kültür oldu.
Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, yüzde 27,41 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 25,23 ile lokanta ve oteller ve yüzde 23,03 ile ev eşyası oldu.
Ana harcama grupları itibarıyla 2021 yılı Ekim ayında en az artış gösteren ana gruplar yüzde 0,17 ile eğitim, yüzde 0,51 ile eğlence ve kültür ile haberleşme oldu.
Buna karşılık, 2021 yılı Ekim ayında artışın yüksek olduğu gruplar ise sırasıyla, yüzde 7,56 ile giyim ve ayakkabı, yüzde 5,97 ile alkollü içecekler ve tütün ve yüzde 2,43 ile ulaştırma oldu.
Ekim 2021’de, endekste kapsanan 415 maddeden, 46 maddenin ortalama fiyatında düşüş gerçekleşirken, 38 maddenin ortalama fiyatında değişim olmadı. 331 maddenin ortalama fiyatında ise artış gerçekleşti.
İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE’de 2021 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre %1,85, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 14,73, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18,50 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 17,25 artış gerçekleşti.
Ekimde zam şampiyonu, bir önceki aya göre yüzde 48,26’lık fiyat artışıyla hırka oldu.
Erkek mont yüzde 44,18’lik artışla ikinci, kazak yüzde 41,54’lük artışla üçüncü sırada yer aldı.
Reuters anketinde ekimde TÜFE’de artışın aylık yüzde 2.76, yıllık yüzde 20.4 olması bekleniyordu.
Piyasada genel beklenti, enflasyonun yüzde 20’yi aşması yönündeydi.
Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAGrup) hesapladığı enflasyon ise TÜİK’in açıkladığı rakamın çok üzerinde oldu.
ENAGrup Tüketici Fiyat Endeksi (ETÜFE) ekimde aylık yüzde 6.90, yıllık yüzde 49,87 arttı.
https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/enflasyonrakamlariaciklandi226745654/
Muhalefet, MTV vergisi oylamasında sınıfta kaldı: Çok sayıda milletvekili katılmadı31 izlenme
Kılıçdaroğlu, gençlerin umudunu dile getirdi: "Saniyede film indirebilirsiniz, saniyede dizi"43 izlenme
Bolu Kartalkaya otel yangını: Cenazeler çıkarılırken kamera kaydının peşine düşmüşler18 izlenme
Kılıçdaroğlu’ndan Erdoğan’ın çocuk istismarı açıklamasına sert tepki! "Yakalandın, hem de fena yakalandın"45 izlenme
Biden: İsrail, Ramazan ayı boyunca Gazze'deki eylemlerini durduracak29 izlenme
Skandal! Soylu kripto tosuncuğu makamında ağırlamış!97 izlenme
Motorine zam üstüne zam!96 izlenme
Son 5 yılda 2 bin 730 futbol sahası büyüklüğünde arazi yabancılara satıldı!25 izlenme
Muharrem Sarıkaya'nın tokat attığı basın emekçisi: 'Müdürüm ısrarla özrünü kabul etmemi istedi, hukuki süreci başlatacağım'
İsrail, Gazze'de soykırım olduğunu söyleyen Brezilyalı lider Lula'yı istenmeyen adam ilan etti
Muharrem İnce: Erdoğan'ın yaptığı 3. köprüden beleş geçin de göreyim sizi
Ada vapurunda, 16 yaşındaki çocuk 'simit satıyor' diye İBB Güvenlikleri tarafından darp edildi !