Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Eylül ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verilerini açıkladı.
TÜFE’deki değişim 2023 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 4,75, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 49,86, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 61,53 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 55,30 olarak gerçekleşti.
Böylece yıllık enflasyonda 2023 yılının zirvesi görüldü.
TÜİK ağustosta aylık enflasyonu yüzde 9,09, yıllık enflasyonu yüzde 58,94 açıklamıştı.
Bağımsız akademisyenlerin oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu ise eylülde aylık enflasyonu yüzde 6,24, yıllık enflasyonu yüzde 130,13 hesapladı.
Ekonomistlerin eylül ayı ortalama enflasyon tahmini Reuters anketinde yüzde 61,7, AA Finans anketinde yüzde 61,9 olmuştu.
TÜİK’e göre eylülde bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 20,16 ile konut oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 92,48 ile lokanta ve oteller oldu.
Yıllık gıda enflasyonu eylülde yüzde 75,14’e yükseldi.
Ana harcama grupları itibarıyla 2023 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup yüzde 2,59 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, 2023 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 30,27 ile eğitim oldu.
Endekste kapsanan 143 temel başlıktan 2023 yılı Eylül ayı itibarıyla, 11 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 4 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 128 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti.
İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE’deki değişim, 2023 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 5,06, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 54,66, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 67,22 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 57,75 olarak gerçekleşti.
Eylülde aylık bazda en yüksek artış gösteren seçilmiş temel başlık, yüzde 127,72’lik artış ile üniversite eğitimi oldu.
Yüzde 30,21’lik artışla “diğer konaklama hizmetleri” ikinci olurken, yüzde 26,9’luk artış ile “otobüs ile şehiriçi yolcu taşımacılığı” üçüncü sırada yer aldı.
Sözcü
Borsadaki tarihi manipülasyonun bilançosu ortaya çıktı: Borsa manipülasyonu operasyonunda 5 kişi tutuklandı87 izlenme
İmamoğlu’ndan Yıldırım’a ‘Kadro’ yanıtı: Önce kendi çocuklarına baksın!134 izlenme
Kocaeli Üniversitesi rektöründen engelli tuvaleti isteyen engelli öğrenciye utandıran yanıt! “Bağış bulursan tuvalet yaparız”19 izlenme
Eti pahalı satıyorlar dedi istifa etti!37 izlenme
Narin’in cenazesine gelen AKP’li vekil ve beraberindekiler camide ‘hatıra’ fotoğrafı çektirdi!21 izlenme
CHP'li Veli Ağbaba ile AKP'li Osman Gökçek arasında tasarruf kavgası: "Trol çocuğuyla muhatap olmuyorum"31 izlenme
Çayın faydaları25 izlenme
İmamoğlu iş insanlarına seslendi! "Kimse bana bir şey olmaz demesin"12 izlenme
6 yaşında çocuğa tecavüz skandalını eleştirenleri hedef alan AKP’li troller tek tek özür diledi!
Belediyenin büfe ihalesi yine yabancıya gitmedi!
Sağlık Bakanı açıkladı: 26.476 yeni vaka tespit edildi, vaka sayısı 4.955.594'e, can kaybı da 41.883’e yükseldi!
Genç seçmen anketinde çarpıcı sonuçlar!