Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dini hükümleri işaret ederek faiz düşürme politikasını sürdürmesi ardından mevduat hesaplarına kur farkı modeliyle örtülü faiz verme çözümü Diyanet'e takıldı.
TL'ye değer kaybettiren faiz indirimini "Nas" diyerek savunan Cumhurbaşkanı Erdoğan Dün ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bankadaki TL varlığının mevduat kazancına kur garantisi verileceğini açıkladı. Erdoğan "Bir Müslüman olarak naslar neyi gerektiriyorsa onu yapmaya devam edeceğim" dese de Diyanet'in "Bankaların vadeli mevduat hesaplarına para yatırmanın dini hükmü nedir?" sorusuna "haram", "caiz değil" yanıtı verdiği ortaya çıktı.
Diyanet'in söz konusu yanıtına ilk olarak 8 Mart 2021'de rastlanıyor.
Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı'nın sitesinde "Bankaların vadeli mevduat hesaplarına para yatırmanın dini hükmü nedir?" sorusuna şu yanıt veriliyor:
"Bankaların, belirlenen vade sonunda kendilerine yatırılan paraya belli bir oranda fazlalık/faiz vermek üzere açtığı hesaplara 'vadeli mevduat hesabı' denir. Müslümanlar faizli mevduata bilerek ve isteyerek para yatırmamalıdırlar. Çünkü bu tür mevduat hesaplarına tahakkuk ettirilen fazlalıklar faiz olup dinen haramdır. Söz konusu faiz oranlarının enflasyonun altında ya da üstünde olması, bu işlemi faiz olmaktan çıkarmaz. Bu itibarla bankaların vadeli mevduat hesaplarına para yatırmak caiz değildir. Bununla birlikte vadeli mevduat hesaplarından bir fazlalık herhangi bir şekilde elde edilmiş ise, kişinin bu gelirleri kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu yakınları için kullanması caiz olmayıp sevap beklemeksizin ihtiyaç sahiplerine vermesi gerekir."
Erdoğan 19 Aralık'ta yaptığı açıklamada "Neymiş efendim faizleri düşürüyormuşuz. Benden başka bir şey beklemeyin. Bir Müslüman olarak naslar neyi gerektiriyorsa onu yapmaya devam edeceğim. Hüküm bu." ifadelerini kullanmıştı. 20 Aralık'ta konuşan Erdoğan bu kez "İnsanlarımızın bankadaki TL varlığının mevduat kazancı kur artışından yüksekse bu getiriyi elde edecek. Ama kur getirisi mevduat kazancının üstündeyse aradaki fark doğrudan vatandaşımıza ödenecek" demişti.
https://halktv.com.tr/gundem/erdoganinmevduathesabidiyanettengecmedi657563h
Sahte diplomalı imamdan tuhaf savunma12 izlenme
Erdoğan'ın Soros albümü!51 izlenme
Cenk Çelik silahlı saldırıya uğradı! Sedat Peker cephesinden açıklama96 izlenme
Seçimden önce AKP’de olan belediyeden Ensar Vakfı yöneticisine milyonluk ihaleler!33 izlenme
Tüm Türkiye 18:57'ye odaklandı! AFAD bu akşam deprem tatbikatı düzenleyecek31 izlenme
Boğaziçi kayyumundan skandal karar iddiası: Kütüphaneyi yıkıp kitapları açık hava deposuna koydular17 izlenme
Vatandaşın yiyemediği etler Nebati’nin sofrasında!68 izlenme
Erdoğan’ın ‘Japonların atasözü’ diyerek kullandığı ifadeye “Böyle bir Japon atasözü yok” diyen Yoshi Enomoto’nun ikâmet uzatma başvurusu reddedildi!69 izlenme
33 ülkede yapılan araştırmada Türkiye gerçeği gözler önüne serildi: Umutsuzlukta üçüncüyüz!
Sınır Tanımayan Gazeteciler’den kapsamlı rapor: Somali, Libya, Ruanda önümüzde! Türkiye 180 ülke arasında 149’uncu!
Sokakta sevgilisini defalarca bıçakladı: Mahalleli tarafından linç edildi!
Yangın faciasında THY çalışanı ve ailesinden 13 kişi hayatını kaybetti