Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dini hükümleri işaret ederek faiz düşürme politikasını sürdürmesi ardından mevduat hesaplarına kur farkı modeliyle örtülü faiz verme çözümü Diyanet'e takıldı.
TL'ye değer kaybettiren faiz indirimini "Nas" diyerek savunan Cumhurbaşkanı Erdoğan Dün ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bankadaki TL varlığının mevduat kazancına kur garantisi verileceğini açıkladı. Erdoğan "Bir Müslüman olarak naslar neyi gerektiriyorsa onu yapmaya devam edeceğim" dese de Diyanet'in "Bankaların vadeli mevduat hesaplarına para yatırmanın dini hükmü nedir?" sorusuna "haram", "caiz değil" yanıtı verdiği ortaya çıktı.
Diyanet'in söz konusu yanıtına ilk olarak 8 Mart 2021'de rastlanıyor.
Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı'nın sitesinde "Bankaların vadeli mevduat hesaplarına para yatırmanın dini hükmü nedir?" sorusuna şu yanıt veriliyor:
"Bankaların, belirlenen vade sonunda kendilerine yatırılan paraya belli bir oranda fazlalık/faiz vermek üzere açtığı hesaplara 'vadeli mevduat hesabı' denir. Müslümanlar faizli mevduata bilerek ve isteyerek para yatırmamalıdırlar. Çünkü bu tür mevduat hesaplarına tahakkuk ettirilen fazlalıklar faiz olup dinen haramdır. Söz konusu faiz oranlarının enflasyonun altında ya da üstünde olması, bu işlemi faiz olmaktan çıkarmaz. Bu itibarla bankaların vadeli mevduat hesaplarına para yatırmak caiz değildir. Bununla birlikte vadeli mevduat hesaplarından bir fazlalık herhangi bir şekilde elde edilmiş ise, kişinin bu gelirleri kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu yakınları için kullanması caiz olmayıp sevap beklemeksizin ihtiyaç sahiplerine vermesi gerekir."
Erdoğan 19 Aralık'ta yaptığı açıklamada "Neymiş efendim faizleri düşürüyormuşuz. Benden başka bir şey beklemeyin. Bir Müslüman olarak naslar neyi gerektiriyorsa onu yapmaya devam edeceğim. Hüküm bu." ifadelerini kullanmıştı. 20 Aralık'ta konuşan Erdoğan bu kez "İnsanlarımızın bankadaki TL varlığının mevduat kazancı kur artışından yüksekse bu getiriyi elde edecek. Ama kur getirisi mevduat kazancının üstündeyse aradaki fark doğrudan vatandaşımıza ödenecek" demişti.
https://halktv.com.tr/gundem/erdoganinmevduathesabidiyanettengecmedi657563h
'Hayatını kaybeden umrecilerin vebali başta Diyanet İşleri Başkanına aittir!'261 izlenme
Cumhurbaşkanı emekli aylığına yüzde 50 zam geldi15 izlenme
Devlet hastanesi stokçulara karşı kendi maskesini üretiyor113 izlenme
Financial Times, Erdoğan'ı öyle bir eleştirdi ki... "Bu ekonomik intihar olabilir!"95 izlenme
Meclis'te 'Bektaşi' gerginliği! AKP'li vekilin fıkrası tepki çekti, Bekir Bozdağ özür istedi19 izlenme
Olaylı maçta sahaya ilk giren maskeli taraftar yurt dışından gelmiş38 izlenme
Avrupa’nın en büyük adliyesi icra yükünü taşıyamadı! Toplam 23 katlık iki yeni bina kiraladılar!109 izlenme
Narin soruşturmasında yeni görüntü: Cansız bedenini taşıyan kırmızı araba helikopterden böyle görüntülenmiş!83 izlenme
2 aylık ara sona erdi! Merkezi yönetim bütçesi eylülde 129,2 milyar lira açık verdi
Binali Yıldırım'dan İsmailağa cemaatine seçim ziyareti ! Bunlar mı halka hizmet edecek ?
Emekliler sokağa indi: "Yaşam haklarımız için direneceğiz"
Tiyatro desteği iki hafta önce kurulan akaryakıt ve inşaat firmalarına verildi!