Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye’deki İdlib Briket Evleri Açılış Töreni’ne videolu mesaj gönderdi. Erdoğan, “Güvenli bölgelere 500 bin Suriyeli dönüş yaptı. 1 milyon Suriyeli kardeşimizin dönüşünü sağlayacak bir projeyi hayata geçireceğiz” dedi.
MART AYINDA “GÖNDERMEYECEĞİZ” DEMİŞTİ
Sözcü'de yer alan habere göre, bazı muhalefet partileri iktidar olmaları durumunda sığınmacıları Suriye'de savaşın son bulmasına yardımcı olarak ülkelerine göndereceklerini söylerken, Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen Mart ayında dikkat çeken bir açıklama yapmıştı.
Erdoğan, “Ana muhalefet, ‘Biz seçimi kazandığımızda mültecileri ülkelerine göndereceğiz’ diyor. Biz göndermeyeceğiz. Ensarın ne olduğunu biliyoruz” diye konuşmuştu.
NİSAN AYINDA GERİ ADIM ATTI
Bu açıklamalara gelen tepkilerin ardından Erdoğan, Nisan ayında “Suriyeli kardeşlerimizin gönüllü ve onurlu geri dönüşleri için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz” diyerek geri adım atmıştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugünkü konuşmasından diğer satır başları şöyle:
– Kimse vatanını sebepsiz yere terk etmez. Böyle bir mecburiyetle karşı karşıya kalanlara sınır ve gönül kapımızı açmak bizim insanlık borcumuzdur. Medeniyetimiz de tarihimiz de bize böyle davranmamızı öğütlüyor. Sadece Suriye’de değil, dünyanın pek çok yerinde yardım ve destek programları yürütüyoruz.
EN ÇOK YARDIM YAPAN ÜLKEYİZ
– Daha önce dünyanın milli gelirine göre en çok yardım yapan ülkesiyken şimdi tüm alanlarda dünyanın en çok yardım yapan ülkesi konumundayız. Bu yardımların karşılığını rabbimizin çok daha fazlasıyla bize ihsan ettiğine inanıyorum.
Sadece kapılarımızı açmakla kalmadık, onların yeniden evlerine dönebilmeleri için de her türlü gayreti gösterdik, gösteriyoruz. Suriye’deki trajedi karşısında Türkiye’nin sınır ötesi harekatlarını başlattığı 2016’dan bu yana güvenli bölgelere yaklaşık 500 bin Suriyeli dönüş yapmıştır.
KONUT, HASTANE, TARIM, SANAYİ…
– Şimdi de 1 milyon Suriyeli kardeşimizin gönüllü geri dönüşünü sağlayacak yeni projenin hazırlığı içindeyiz. AzezCerablusEl BabTel Abyad ve Resulayn ile 13 bölgedeki proje geniş kapsamlı. Konuttan hastaneye kadar, tarımdan sanayiye kadar tüm ekonomik altyapı projenin içinde yer alacak. Suriye’nin diğer kısımları da güvenli hale geldiğinde gönüllü geri dönüşler için gereken zemini hazırlamanın gayreti içinde olacağız.
Binali Yıldırım Çankaya Köşkü’nden taşınıyor80 izlenme
Biraya zamlar havada uçuşuyor! İşte fiyat listesi57 izlenme
Pakistan ekonomisi alarm veriyor, yeni sığınmacı krizi kapıda: Rota Türkiye41 izlenme
Koray Aydın'ın ardından İYİ Parti'den bir isim daha istifasını duyurdu44 izlenme
1 Ocak'tan itibaren geçerli olacak: Tüm telefon sahiplerinden bu para kesilecek20 izlenme
Aykut Erdoğdu, Ümraniye’de CHP’nin eksik yazılan oy sayısını açıkladı31 izlenme
Halkla dalga geçiyorlar! "Elektrik faturası sudan ucuz, doğalgaz faturası o kadar uygun ki..."290 izlenme
CHP'den acil önlem çağrısı: "Bedelini vatandaş ödeyecek. Akaryakıt fiyatları sabitlensin"26 izlenme