Afganistan Kadın Milli Futbol Takımı’nın eski kaptanı Khalida Popal, Taliban’ın 20 yıl sonra yeniden iktidarı ele geçirmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Danimarka’da yaşayan ve kadın futbol takımı teknik direktörlüğü yapan Popal, BBC’ye verdiği röportajda Taliban yönetiminin ülkedeki kadınlar için ne anlama geldiğine değindi.
34 yaşındaki Popal, “Afganistan’da ağlayan, terk edildiğini ve evde sıkışıp kaldığını söyleyen insanlardan mesajlar alıyorum. Korkuyorlar. Bütün hayaller sona erdi. Tıpkı bir kâbus gibi” ifadelerini kullandı. Afganistan’daki kadın futbolculardan mesajlar aldığını söyleyen Popal, “Oyuncular videolarını gönderiyor ve ‘Karşı olduğum insanlar şimdi kapımın önünde, nefes alamıyorum, çok korkuyorum ve hiçbir koruma yok’ diyorlar” sözleriyle ülkede yaşanan korku iklimini anlattı.
“Bütün hayallerimiz yerle bir oldu. Gösterinin bittiğini hissediyoruz” diyen Popal, açıklamalarına şu sözlerle devam etti:
“Kadınları ve kızları ayağa kalkmaya, cesur olmaya teşvik ettik ve şimdi onlara sosyal medyayı kapatmalarını ve seslerini azaltmalarını söylüyorum. Bu çok acı veriyor. Sporcular çok sesliydi. Kadın hakları için ayağa kalktılar ve şimdi hayatları ciddi tehlikede.”
2011’de Afganistan’dan ayrılan Popal, 2016’da sığınma talebinde bulunduğu Danimarka’da yaşıyor. Yaklaşık 20 yıldır ABD ve Birleşik Krallık güçleri tarafından yönetilen ülkesinde şimdi kadınların ve kızların güvenliğinin olmadığını söylüyor. 19962001 yılları arasında Afganistan’da yönetimi elinde tutan Taliban, kız çocuklarının eğitim almasını engellemişti. Kadınlar bir erkek akrabası olmadan evden çıkamıyor, çalışmasına izin verilmiyor ve bütün bedenlerini kapatan burka giymeye zorlanıyordu. Aşırı İslamcı kurallara karşı gelenler dayakla cezalandırılıyordu.
Popal, “Kadınların hak ve özgürlükler için mücadele ettiği son 20 yılın ardından, yalnız bırakılacağımızı hiç düşünmemiştik. O kadınlar risk aldı, yüzlerini ortaya koydu ve şimdi kimlikleri ortaya çıktı. Tek duyduğumuz ‘Artık Afganistan’da ulusal bir çıkarımız yok’. Kimse risk altındaki kadın aktivistleri, sporcuları, gazetecileri korumaktan bahsetmiyor” şeklinde konuştu.
Popal, 2007’de ilk Afganistan kadın futbol takımının kurulmasında başroldeydi. Popal ve takım arkadaşları, Taliban güçlerine rağmen antrenmanlarını sessiz sedasız gerçekleştirerek, futbolla fark yaratmaya ve ülkedeki yeni nesil kadın sporculara ilham vermeye çalıştı. Takım, dini inançları hiçe saymakla suçlandı, ancak yanlış bir şey yapmadıklarını bilerek ulusal bir destek aldılar.
Linçten kıl payı kurtuldu! İşte İBB tesisinin açılışında Şadi Yazıcı'ya yapılan saldırının en net görüntüleri28 izlenme
Meydanlar boş kalınca, Samsun'da okullar Erdoğan'ın mitingi nedeniyle tatil edildi54 izlenme
İktidar daha fazla yurdu hizmete sokacağını söylemişti: KYK, yurtları satılığa çıkardı27 izlenme
Bakan Koca corona verilerini açıkladı: 28.118 yeni vaka tespit edilirken, 262 kişi hayatını kaybetti, 32.249 kişi sağlığına kavuştu!47 izlenme
Çarpıcı analiz: Arap medyası tek tek yazdı!14 izlenme
AKP’liler Erdoğan’a Kanal İstanbul bayrağı açtı329 izlenme
Alaattin Kadayıfçıoğlu cinayet anını anlattı: "Şoka girdim"22 izlenme
Emeklilerin gözü kulağı Meclis’te! Zam formülü belli oldu55 izlenme