İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı Gelir Kanunları Gelir ve Kurumlar Vergisi Müdürlüğü’nün 24 Şubat’ta yayınladığı özelgede, corona virüsü pandemisi nedeniyle verilen hibe destek tutarlarının ticari kazanca dahil edilerek vergilendirilmesi gerektiği ifade edildi.
2020 yılının sonunda, pandemi nedeniyle alınan sokağa çıkma yasağı ve lokanta vb. yerlerin kapatılması kararlarından etkilenen esnaflara destek ödemesi yapılması kararlaştırılmıştı. Bu karar kapsamında Ticaret Bakanlığı, yüzbinlerce esnafa gelir kaybı desteği ödemesi gerçekleştirdi. Bu ödeme 3 ay süreyle 1000 TL'lik hibe verilerek gerçekleştirildi.
Ancak 2021 yılına ilişkin gelir vergisi beyannamelerinin teslim edilme dönemi geldiğinde bu hibelerin vergiye tabi olduğu ortaya çıktı. Devletin hibe desteğinden yararlanan bir esnafın vergi dairesinden görüş talep etmesinin ardından İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı bu ödemelerin vergiye tabi olduğunu açıkladı.
Aralık 2020’de yürürlüğe giren destekten yararlanan ve 3 ay süreyle 1000 TL’lik destek ödemesi alan vergi mükellefi, vergi dairesi başkanlığına bu hibelerin gelir olarak kayıtlarına dahil edilip edilmeyeceğini sordu.
İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’nca verilen özelgede, “Bu hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, ticari faaliyetiniz nedeniyle Covid19 nedeniyle verilen hibe destek tutarlarının ticari kazancınıza dahil edilerek vergilendirilmesi gerekmektedir” şeklinde görüş bildirildi.
Buna göre 3 bin TL’lik hibe ödemesi almış bir ticari kazanç mükellefi, bu miktarın yüzde 15’ini, (450 TL) gelir vergisi olarak ödeyecek.
Konuyu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan SÖZCÜ yazarı ve Vergi Uzmanı Nedim Türkmen, pandemi döneminde küçük esnafa üç aylık dönemde aylık 1000’er lira gelir desteği yapıldığını hatırlatarak, “Biz o dönemde bunların vergiye tabi olmayacağına ilişkin bir yasal düzenleme gerektiği konusunda uyarılarda bulunmuştuk ama bu yapılmamıştı” ifadelerini kullandı.
O dönemde iş yeri kapananlara 350 milyon TL’lik bir destek ödemesi yapıldığını belirten Türkmen, “Bunun vergiden istisna olduğuna ilişkin bir düzenleme yapılmadığı için bu tür sorunlar ortaya çıkıyor. Daha önce de çiftçilerin mazot gübre desteğine ilişkin aynı uyuşmazlıklar oldu. Sorun yargı kararı ile çözüldü” dedi.
Türkmen, 3 bin TL’lik hibe ödemesi almış bir ticari kazanç mükellefinin bunun yüzde 15’ini gelir vergisi olarak ödeyeceğini belirtti.
Saray’da iktidara yakın şirketin anketini görenler köşesine çekildi, kimsenin ağzını bıçak açmıyor!52 izlenme
Kılıçdaroğlu kendisine Bay Bay Kemal diyen Erdoğan'a Organize İşler filminin sahnesiyle yanıt verdi!66 izlenme
Fatih Altaylı’dan gazetecileri hedef alan Süleyman Soylu’ya zehir zemberek sözler: ‘Tepemin tasını attırmasın’54 izlenme
Tarikat vakfı "Erdoğan'ın kararıyla" vergiden muaf tutuldu!59 izlenme
Yandaş tarafta yeni kavga! Apoculuktan Bahçeli hayranlığına...105 izlenme
AKP'nin hedefi Medeni Kanun mu?98 izlenme
Kılıçdaroğlu 'Erdoğan sıfırlamayı iyi bilir' dedi, yayın yasağı geldi43 izlenme
Fatih Altaylı’dan Atatürk düşmanı Kuveytliye sert tepki! "O şerefize sormak isterdim…"41 izlenme
Millet can derdine düşmüşken şu uğraştıklarına bak! Ekonomik krizi protesto eden öğrencinin başına neler geldi?
Pendik’teki trafik magandaları Hasan ve Hüseyin Sel tutuklandı!
İBB davasının 43. günü erkenden bitti: Güne Murat Ongun'un soruları damgasını vurdu
Erdoğan ailesinin dünürü için 'kötü' haber: Yağma planı yargıdan döndü