Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “Gelir vergisi beyannamesi sayısı 5.5 milyona ulaşarak rekor kırdı, 401 bin mükellef ilk kez beyanname verdi” sözlerinin arka planı bütçe verilerinde ortaya çıktı. OcakMart 2026 döneminde, 870.8 milyar TL gelir vergisi toplandı. Bu verginin, 97 milyar TL’si beyana dayalı gelir vergisinden, 752.6 milyar TL’si ise gelir vergisi tevkifatı yani stopaj yoluyla sağlandı. Bir başka ifadeyle gelir mükellefin eline geçmeden, vergisi stopajla alındı. Şimşek’in bahsettiği 5.5 milyon beyan göz önüne alındığında, her bir mükelleften ortalama alınan gelir vergisi 17 bin 638 TL’ye denk geliyor. Bu tutar, 28 bin 75 TL olan asgari ücretin 10 bin 437 TL gerisinde kaldı.
STOPAJ ÖNE GEÇTİ
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mali Hukuk Ana Bilim Dalından Prof. Dr. Murat Batı’ya göre Şimşek’in gelir vergisi üzerinden yarattığı algıya değindi. Batı, “Devlet, gelir vergisinin yaklaşık yüzde 87’sini daha gelir mükellefin eline geçmeden, stopaj yoluyla tahsil etmektedir. Buna rağmen hem söylemde hem de mevzuat düzeyinde ‘beyan esasına dayalı sistem’den söz edilmeye devam edilmekte. Gerçekte olan ise şu: Beyan sistemi tali, stopaj sistemi asli hale gelmiş durumda” dedi.

Batı, vergi sisteminin teknik bir tercih değil, aynı zamanda bir yük dağılımı tercihi olduğunu belirterek, “Devlet, vergiyi en kolay kimden alabiliyorsa, yükü de esas olarak onun üzerine yüklüyor. Sonuç olarak ortada bir rekor var. Ama bu rekor, vergi sisteminin güçlendiğini değil; beyanın sistem içindeki etkisinin ne kadar sınırlı kaldığını ve stopajın ne kadar baskın hale geldiğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.
NEFES’e konuşan Prof. Dr. Murat Batı, 5.5 milyon gelir vergisi beyannamesinin toplam vergi gelirinin beklendiği kadar olmadığını vurgulayarak, şunları söyledi: “5 milyon kişi beyanname veriyor ama sadece 97 milyar lira vergiye denk geliyor. Bu kendi içerisinde çok orantısız. Bunun yaklaşık 752 milyar TL’si stopaj yoluyla alınmış. İş yeri kira gelirlerinden, faiz ve kar payı gelirlerinden. Ağırlıklı olarak ücretlilerden elde edilen gelirler üstünden alındı. Vergilendirilmesi gereken birçok alan vergi dışında kalıyor. Elmastan, pırlantadan alınması gereken ÖTV kapsam dışı bırakıldı. Kripto varlıklardan gelir vergisi alınacaktı o da kapsam dışında kaldı. Öte yandan, borsadan elde edilen gelirler üzerinde de vergi yok. Dolaylı vergiler cabası.”
NEFES
Taşımacılıkta kriz! 1500 TIR gitmek, 7 bin TIR dönmek için 45 gündür bekliyor55 izlenme
Dikkat çeken belediye başkanları araştırması: CHP'li belediyeler ilk 5'te!53 izlenme
AKP Kadın Kollarının eğlencesinde erkek dansöz oynatıldı!82 izlenme
Türkiye, Dönüşüm Endeksi’nde ilk kez 'otokrasi' sınıfında yer aldı!130 izlenme
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan vekillere: Dar gelirlilerin yaşadığı sıkıntının farkındayız, inkar edecek değiliz40 izlenme
Millet size bakıyor, siz millete ne zaman bakacaksınız?55 izlenme
Erdoğan'ın eski danışmanından dikkat çeken sözler! "Zaten istenen de iktidarı paralı muhafızlara..."57 izlenme
Tarihçi İlber Ortaylı yoğun bakımda! Ailesinden sağlık durumuna ilişkin açıklama90 izlenme