Giderek derinleşen ve artık buhrana dönüşen ekonomik krizin etkilerini azaltmak amacıyla görevler yüklenen KİT’ler arasında bulunan Et ve Süt Kurumu (ESK), adeta batağa saplandı. Mart ayında kırmızı et fiyatlarını yüzde 50’lere varan oranlarda artıran kurumun 2023 yılı itibarıyla toplam zararı 2 milyar TL’ye dayandı.
Mali raporlara göre, 2022 yılı zararı 652 milyon TL, toplam zararı ise 2 milyar TL olan kurum, Ankara’daki mağazalarının kapısına kilit vurdu. Yurttaşlara ucuz ürün sağlama göreviyle kurulan kurumun, Başkent’te yalnızca iki mağazası kaldı. Mağazaların, artan maliyetler nedeniyle kapatıldığı iddia edildi.
LİMAK’A FAHİŞ KİRA
Mağazalarını birer birer kapatan kurumun, Ankara’da bulunan ve mülkiyeti Limak’a ait olan genel merkez binası için ödediği kira tutarı ise dudak uçuklattı. BirGün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre, Et ve Süt Kurumu, genel merkez binası için 16 Ocak’ta Limak’a 463 bin 978 TL kira ödedi. Kurumun kirası Şubat ayında ise 800 bin 131 TL’ye yükseldi. Buna göre, kira için Et ve Süt Kurumu’nun kasasından şubat ve nisan aylarında toplam 1 milyon 600 bin 262 TL çıktı.
Et ve Süt Kurumu’nun, mülkiyeti Limak’a ait olan genel müdürlük binasını boşalttığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı’na ait bir binaya taşındığı ortaya çıktı. Kurumun kasasından Limak’a kira için OcakNisan döneminde çıkan toplam para ise 2 milyon 864 bin 371 olarak hesaplandı.
HER YIL MİLYONLARCA TL
Temel görevlerinden biri, “Yurttaşa ucuza et satmak” olan Et ve Süt Kurumu, 2018 yılından itibaren Limak’ın kiracısı konumunda bulunuyor. 2021 yılında öz kaynaklarının tamamını yitiren kurumun 20182022 döneminde genel merkez binası için Limak’a ödediği kira bedeli ise şöyle sıralanıyor:
•2018: 2 milyon 19 bin 886 TL
•2019: 3 milyon 482 bin 369 TL
•2020: 3 milyon 851 bin 197 TL
•2021: 4 milyon 214 bin 869 TL
•2022: 5 milyon 482 bin 275 TL
KRT
AKP'li vekil Ali Özkaya: "Akaryakıtta elimizi vicdanımıza koyarsak çok artış yok!"57 izlenme
Vatandaş seçimden sonra bankalara koştu: 189 milyarlık artış!49 izlenme
Telegraph: Bu deprem Erdoğan'ın sonu olabilir48 izlenme
AKP’li vekil ile eski AKP’li vekilin oğlu birbirine girdi! "Hırsızın kralısın"121 izlenme
İnfaz koruma memurları, mahkumun kafasını betona vurup kolunu kırdı!141 izlenme
Kütahya Belediye Başkanı Alim Işık’ın ‘sözü sözümdür’ dediği kızına sonsuz yetki!74 izlenme
Aykut Erdoğdu'dan çarpıcı açıklama: Günü gelecek, bunu bekliyoruz!55 izlenme
Kemal Kılıçdaroğlu kadınlara seslendi 'Kadınlar omuz omuza durduklarında aradan kimse geçemez'52 izlenme