Rüşvet ve yolsuzluk iddialarıyla yargılanan Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin (DHMİ) eski İşletme Dairesi Başkanı Mehmet Cemil Acar geçtiğimiz hafta yaşanan gelişmelerin ardından tekrar cezaevine gönderildi.
Acar, önce tutuklu yargılandığı davada mahkeme tarafından tahliye edilmişti. Ancak savcılığın itirazı üzerine üst mahkeme, tahliye kararını bozarak Acar hakkında yakalama kararı çıkardı. Kararın ardından Aksaray’da yakalanan Acar, yeniden cezaevine sevk edildi.
T24'ten Tolga Şardan'ın kaleme aldığı yazıda Ankara Adliyesi’ndeki yargılamaya esas dosyada yer alan ve geçtiğimiz yıl Şubat ayında savcılığa gönderilen başmüfettişlik raporu, Acar hakkında dikkat çekici iddiaları gündeme taşıdı.
Raporda, 3628 sayılı “Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu” çerçevesinde, Acar’ın geliri ile orantısız mal varlığına sahip olduğu, banka hesaplarında şüpheli hareketler bulunduğu ve bazı mallarını gizlediği tespitine yer verildi.
Başmüfettiş raporunda, “Acar hakkında rüşvet alarak haksız mal edindiği yönünde iddialar bulunduğu, mal varlığının geliri ile orantısız olduğu ve şüpheli banka hareketlerinin gözlemlendiği” değerlendirmesinde bulundu.
Raporda ayrıca, Acar hakkında yapılan CİMER başvurusuna dikkat çekildi. Başvuruyu, bir dönem Acar ile birlikte görev yapan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün emekli Genel Müdür Yardımcısı Oktay Erdağı imzalamıştı.
Erdağı’nın ihbarında, Acar’ın havacılık sektöründe faaliyet gösteren firma temsilcilerini şantaj ve tehdit yoluyla sindirdiği, bu yöntemle rüşvet topladığı ve mal varlığını artırdığı iddialarına yer verildi. Ayrıca, Acar ve eski eşi Ç.A.’nın mal varlığını gizlemek için anlaşmalı şekilde boşandıkları, çeşitli gayrimenkul ve menkulleri üstlerine geçirdikleri iddia edildi.
Müfettişler, Acar’ın Vakıfbank’ta 17’si aktif toplam 128 ayrı hesabı bulunduğunu ortaya çıkardı. Hesapların çoğu kısa süreli çalıştırılmış ve ardından kapatılmıştı. Şubat 2025 itibarıyla bu hesaplardaki toplam bakiye yaklaşık 28,5 milyon lira olarak kaydedildi.
Acar’ın eski eşi Ç.A.’ya ait 53 hesabın da incelendiği raporda, bu hesapların toplam bakiyesinin yaklaşık 16,7 milyon lira olduğu belirtildi.
Müfettişler ayrıca Acar’ın 20192024 yılları arasında maaş hesabına giren toplam 276,3 milyon lira ve çıkan 275,8 milyon liralık para hareketlerini de rapora dahil etti.
Raporda, Acar’ın DHMİ’deki görev süresi boyunca ve sonrasında banka hesapları ile taşınırtaşınmaz mal varlığında geliri ile orantısız artışlar tespit edildiği vurgulandı. Bu tespitlerin Acar hakkında “haksız mal edinme” eylemine yönelik kuvvetli şüpheler oluşturduğu ifade edildi.
AKP’den MHP’ye köfte faturası213 izlenme
Yenilgiyi kabullenemeyen AKP, belediyeleri çalışamaz hale getiriyor!96 izlenme
Kılıçdaroğlu, memur maaş zammı vaadini anlattı58 izlenme
Türkiye Raporu Direktörü Can Selçuki: "Türkiye’nin en zengin 17 milyonu ortalama bir İspanyol gibi yaşıyor"33 izlenme
Fıstık vurguncusu yurt dışına kaçtı20 izlenme
Depremde 150 kişi ölmüştü... Aranan müteahhit notere gitmiş!39 izlenme
Seçil Erzan davasında ara karar açıklandı46 izlenme
Tatil de yaptı, yazlık saray da!363 izlenme
Meclis'e gelmeyecek! Kredi kartı limit vergisi defteri kapandı
Merkez'in faiz kararı sonrası dolar rekor kırdı! İşte piyasalarda son durum...
Balıkesir'de 5,1 büyüklüğünde deprem! İstanbul ve çevre illerde hissedildi
Sinan Ateş’in eşi vurulduğu yerden haykırdı: "Adalet yerini bulsun, isterse kıyamet kopsun"