5000 prim günüyle emekli olma hayalleri kuran EYT'liler, prim borcunu tamamlamak için kredi çekti. Tasarı Plan Bütçe'den geçtiği haliyle yasalaşırsa çektikleri kredinin borcuyla baş başa kalacaklar.
Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yaş engelini aştı ama şimdi de prim şartına takıldı. İktidarın “Kademeli prim olmayacak” vaadine güvenerek kredi çeken vatandaşlar tepkili.
Diken’e konuşan EYT düzenlemesi mağdurları borç batağına çekildiklerini anlattı. Bir vatandaş konuşurken ağladı: “İşsizim ben. Yıllardır bu düzenlemeyi bekledik. Bakan 5 bin prim deyince kredi çektim borçlandım. Emeklilikten alacağım maaşla ödemeyi düşünüyordum."
AKP ve MHP milletvekillerinin yanı sıra BBP Genel Başkanı Mustafa Destici’nin imzasını taşıyan teklif, dört maddeden oluşuyor.
Teklife göre 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı çalışmaya başlayanlar yaş dışındaki koşulları yerine getirerek emekli olabilecek. SSK’lılar kademeli prim gününe tabi olacak. Kademeli prim günü 5 binden başlayarak 5 bin 975 güne kadar çıkacak.
Ama daha önceki açıklamalar 5 bin prim gün sayısı üzerinden yapılmıştı. Emeklilik planları yapanlar şimdi de kademe sistemi nedeniyle yeni bir mağduriyetle karşı karşıya.
Söz konusu teklif bu haliyle Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçti. Salı günüyse Genel Kurul’a getirilecek.
Şu an işsiz olan başka bir EYT’li de konuşurken ağladı: “Yıllardır bu düzenlemeyi bekledik. Bakan 5 bin prim deyince kredi çektim borçlandım. Emeklilikten alacağım maaşla ödemeyi düşünüyordum borcumu. Şimdi 5 binden daha fazla diyorlar. Bu durumda benim emekliliğim iki üç yılı bulacak. İşim de yok. İşsizlik de ortada. Ben şimdi bu borcu nasıl ödeyeceğim? Siz söyleyin bana.”
“Yaşa takılıyorduk şimdi prime takılıyoruz” diye isyan eden bir diğer vatandaş şöyle devam etti: “30 bin TL kredi çektim, bunun faizi de var. Nereden bakarsanız çektiğim paranın iki katını geri ödeyeceğim. Bir arkadaşım arabasını satmak zorunda kaldı. Tek birikimiydi.”
halktv.com.tr
İBB'de 'Baraçlı' vurgunu!186 izlenme
İsrail'deki gerginlikten kaçan dev gemi 2.542 yolcusuyla Alanya'ya geldi41 izlenme
'ATM'nin açılımı nedir?' sorusuna vatandaştan müthiş cevap!180 izlenme
Domates fiyatları resmen uçtu! Tezgahlarda kilosu 7 TL'den satılıyor!129 izlenme
Scholz, Almanya'nın Kiev'e olası savaş uçağı teslimatına karıştığı iddialarını reddetti32 izlenme
Emekli maaşına yeni yılda ne kadar artış olacağı sızdı40 izlenme
Rekor düşüş rekor zam getirdi13 izlenme
Depremde yıkılan Fazilet Apartmanı davasında mütalaa açıklandı!14 izlenme
Bu pazar genel seçim olsa hangi parti kazanır? Bir ay içinde erime farka dönüştü
Savaş'ta 8'inci gün/ İsrail'den komşusuna küstah tehdit: "Haritadan silinecek"
Mabel Matiz hakkında suç duyurusu
Cengiz ve Kolin'in elektrik şirketi 50 TL'nin peşinde: Vatandaşa 50 TL'yi ödememek için dava açtılar