Hayat pahalılığı ve temel tüketim maddelerinde sürekli artan fiyatlar Türkiye'nin en önemli gündemi olmayı sürdürüyor.
Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan da market fiyatlarını yakından takip ettiğini söyledi.
Hürriyet gazetesinden Ahmet Hakan'a konuşan Erkan, "Bir Merkez Bankası başkanı markette ilk neye bakar?" sorusuna "Ben markette patatesin, kırmızı etin ve sütün fiyatına bakıyorum. Ekmek, süt ve akaryakıtın enflasyonda ciddi bir etkisi var" yanıtı verdi.

(Görsel, SÖZCÜ tarafından yapay zeka ile geliştirilmiştir)
Erkan'ın markette ilk baktığı ürünlerin fiyatlarındaki değişim için, market fiyatlarına ve TÜİK verilerine baktık.

Bir zincir marketin fiyatlarını esas alarak hazırladığımız tabloya göre, yaygın bir markaya ait 1 litre sütün fiyatı 1 yılda yüzde 59,8'lik artışla 21,90 TL'den 35 TL'ye yükseldi.
Yine yaygın bir markaya ait 1 kilogram tavuk bonfile fiyatı bir yılda yüzde 114,4'lük artışla 69,90 TL'den 149,90 TL'ye yükseldi.
Kızartmalık patetesin kilogram fiyatı bir senede yüzde 66,7'lik artışla 15 TL'den 25 TL'ye yükseldi.
TÜİK, madde sepetindeki ürünlerin fiyatlarını açıklamadığı için bu ürünlerde fiyat değişimleri takip edilemiyor ama harcama gruplarına göre endeks sonuçları görülebiliyor.
Son bir yıldaki fiyat değişimi TÜİK'e "süt, peynir, yumurta grubunda yüzde 52,7, ette yüzde 117,3, "ekmek ve tahıllar" grubunda yüzde 117,3, "patates ve bazı yamru bitkiler" grubunda yüzde 77,6, "kişisel ulaştırma araçlarının yakıt ve yağları" grubunda ise yüzde 59,2.
Sözcü
Hatay’da iki asker şehit oldu24 izlenme
Ters kelepçeyle gözaltına alınanlar Mavi Marmara'da öldürülenlerin kızları çıktı44 izlenme
Zihinsel engelli çocuğa cinsel istismara 'olumlu tutum ve davranış' indirimi!254 izlenme
CHP'den "Kamuoyu, meşgul ediliyor" diyen Sağlık Bakanı'na sert tepki39 izlenme
ATV'de dizi yapmanın karşılığı bu mu? İmamoğlu'na hakareti nasıl açıkladı!496 izlenme
ABD enflasyon verisi yeni bir rekor tazeledi! 41 yılın rekoru!58 izlenme
Fondaki parasının faizini de alıp kalanını vermişti: Fatma Betül Sayan yine yakalandı16 izlenme
Nebati'nin kardeşinin şirketi büyümeye son sürat devam ediyor!56 izlenme