Yeni düzenleme, genel sağlık sigortası erişiminin yaygınlaştırılmasını sağlamayı ve toplumsal sağlık riskini azaltmayı amaçlıyor.
İktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcunu ödeyemeyen binlerce kişinin borçlarının silineceğini dile getirdi.
CNN Türk'te yer alan habere göre, AK Parti grubunun Meclis Başkanlığı'na sunduğu düzenlemeyle 2 milyar liralık GSS prim borcunun faizlerle birlikte silinmesi öngörülüyor.
Buna göre şimdiye kadar çıkan yapılandırmalardan yararlanamayan ya da yararlanmalarına rağmen 01.01.2015 tarihine kadar olan prim borçlarını ödeyemeyen vatandaşların borçları tamamen silinecek.
Sosyal güvencesi olmayan vatandaşlar için 1 Ocak 2012'den bu yana Genel Sağlık Sigortası uygulanıyor. Sisteme borcu olan vatandaşların 1 Ocak 2025 itibarıyla sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkının sona ermesi bekleniyordu.
Türkiye’de 9 milyondan fazla kişi GSS kapsamında. Herhangi bir işte çalışmayan, emekli olmayan veya eşi, anne babası üzerinden bakılmakla yükümlü olmayanlar bu sigortaya dahil ediliyor.
GSS kapsamındaki kişilerin brüt asgari ücretin yüzde üçüne karşılık gelen tutarda aylık prim ödemeleri gerekiyor. 2024 yılı için bu tutar 600 lira olarak belirlenmişti. Ödeme gücünün bulunmadığını beyan eden kişiler ise, gelir testi yaptırarak sağlık hizmetlerini ücretsiz alabiliyor.
Geçen yıl borçluların sağlık hizmetlerinden yararlanma hakları 31 Aralık 2024'e uzatılmıştı.
GSS primini ödeyemeyen yaklaşık 400.000 kişinin 250 milyon liraya yakın borcu olduğu belirtiliyor.
Yeni kanun teklifi uyarınca bu 400.000 kişinin borçları faizleriyle birlikte silinecek.
Şahin Usta, "Yürürlüğe konan yapılandırma kanunlarından yararlanamayan ya da yararlanmalarına rağmen 1/1/2015 öncesine ait zorunlu genel sağlık sigortası prim borçlarını ödeyemeyen sigortalıların kamuya olan borçlarını siliyoruz," ifadelerini kullandı.
"Sağlık hizmetlerine erişimlerini kolaylaştırmak ve nihai olarak da genel sağlık sigortası erişiminin yaygınlaştırılmasını sağlamak ve toplumsal sağlık riskini azaltmak amaçlanmaktadır."
Kanun teklifinin perşembe günü Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda görüşüleceği öğrenildi.
Euronews
Rüşvetten tutuklanan Türüt'e devletten ihale yağdı18 izlenme
Çocuklarımızın, torunlarımızın nasıl soyulduğunu Profesör Emek tek tek anlattı26 izlenme
Cemil Kılıç hakkında, Kılıçdaroğlu'yla görüştüğü için soruşturma başlatıldı!39 izlenme
BTK'dan Türk Telekom'a toptan hizmetlerde yılda iki defa zam hakkı15 izlenme
'Sedat Peker’in attığı tweetlerin şaşkınlığını yaşıyoruz'45 izlenme
Yüzde 50 zam teklifi, Mehmet Şimşek engeline takıldı: Bayram ikramiyesine 500 TL zam yapılacak22 izlenme
İBB iddianamesi: Makyol'un patronu Adnan Çebi'nin cezalandırılması istendi16 izlenme
Bikinili fotoğraf paylaşan oyuncunun TRT dizisinden çıkarıldığı iddia edildi38 izlenme