İBB Başkanvekili Nuri Aslan’ın İstanbul’un tarihi mirasına sahip çıkma çağrısı, ilk saatlerde binlerce ziyaretçiyle karşılık buldu. Yerebatan Sarnıcı için “Türk vatandaşlarına ziyaret 1 TL” kararının duyurulmasının ardından tarihi mekânda yoğunluk yaşandı. Açıklamanın hemen ertesi günü kapılarını ziyaretçilere açan sarnıca, ilk 5 saatte 5 bin yerli ziyaretçi giriş yaptı.
İBB Meclisi’nde yaptığı faaliyet raporu sunumunda Yerebatan Sarnıcı’nın devrine sert sözlerle tepki gösteren Nuri Aslan’ın açıklamaları karşılık buldu. “Biz onardık, biz sahip çıktık” diyerek başlayan çıkışın ardından alınan 1 TL’lik sembolik ücret kararı, vatandaşları tarihi yapıya yönlendirdi.
Kararın duyurulmasıyla birlikte sabah saatlerinden itibaren Yerebatan Sarnıcı’nda uzun kuyruklar oluştu. Ziyaretçiler hem tarihi yapıyı görmek hem de tartışmaların odağındaki mekâna sahip çıkmak için sarnıca akın etti. İlk 5 saatlik veriye göre 5 bin yerli ziyaretçi sarnıcı ziyaret etti. Gün içinde ve ilerleyen günlerde bu sayının katlanarak artması bekleniyor.
Nuri Aslan, Meclis kürsüsünden yaptığı konuşmada yalnızca bir fiyat düzenlemesi değil, aynı zamanda bir “kamusal sahiplenme” çağrısı yaptıklarını vurguladı. Aslan, İBB Miras çalışmalarıyla İstanbul’un tarihi dokusunda “adeta bir restorasyon devrimi” gerçekleştirdiklerini belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Ekrem Başkanımızın göreve gelmesinin ardından kurulan İBB Miras ile tabiri caizse bir devrim gerçekleştirdik. Ecdadımızın mirasına sahip çıktık. 19 tarihi türbeyi, 640 mezar ve hazireyi, 240 çeşmeyi onardık. Haliç Tersanesi’ni, gazhaneleri, baruthaneyi, siloları ayağa kaldırdık.”
Sarnıcın mülkiyetine ilişkin tartışmalara da sert tepki gösteren Aslan, 1 TL kararının gerekçesini şu sözlerle dile getirdi:
“Biz onardık, biz sahip çıktık. Şimdi ‘15 günde boşaltın’ diyorlar. Bu hukuksuzluğa karşı bugünden itibaren Türk vatandaşlarına Yerebatan Sarnıcı ziyaretini sadece 1 TL yapıyoruz. Gelin, paranızla neyin yapıldığını görün. Yok öyle mala çökmek, yok öyle yönetime çökmek.”
Halk TV
Uçan saraydan sonra şimdi de yüzen saray!
Erdoğan yaşam tarzını hedef aldı! "Türkiye'yi bu laiklik istismarından kurtarmanın vakti geldi"
Mahkeme 'Gürsel Tekin' kararının gerekçesini açıkladı
Yıllardır #deprem'e karşı önlem almayan AKP’nin ihmaller zinciri!
Kılıçdaroğlu, Özgür Özel'in yönetimini sildi
Depremi bilen Tayvanlı yine uyardı: Elazığ ve Manisa’dan kaçın, İstanbul güvenli
Güney Koreli fenomene Kadıköy'de sözlü ve fiziki taciz! O anları on binlerce kişi canlı izledi, yayıncı ağlayarak kaçtı
İstanbul’dan haberi yok: Murat Kurum’un öğrencilere vaadi dalga konusu oldu
Kartalkaya yangınında hayatını kaybeden Ceren Doğan'ın babası ve Lalin Doğan'ın dedesi gözyaşlarını tutamadı: "Bu mal onlara harammış!"
Mansur Yavaş: "Gökçek ve ailesi yakalanıp ifade vererek hapse atılıp mahkum edilmedikçe Türkiye’de hiç kimse adaletten bahsedemez!"
Skandal olay Türkiye'de yaşandı: Uyuşturucu baronu duruşmada dublör kullanmış
İşkencenin sonu gelmiyor! Murat Çalık yeniden cezaevine götürüldü
Doğa harikasında sondaj başladı: Şimdi de buraya göz diktiler
Narin soruşturmasındaki kritik isim Hediye Güran tutuklandı! İfadesi ortaya çıktı