ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kabinesinin yenilenmesinin ardından Türk lirası tahminini revize etti ve 12 ay sonrası için 22 olan dolar/TL tahminini 28’e çıkardı.
Uzmanlara göre Erdoğan, dün Mehmet Şimşek’i kabinesine atadığında yeni seçilen hükümetin daha ortodoks ekonomi politikalarına döneceğinin sinyalini verdi.
Reuters’ın aktardığına göre, Erdoğan’ın yeni üst düzey ekibini açıklamasının ardından yayınlanan bir Goldman Sachs notunda, “Mehmet Şimşek’in yeni hazine ve maliye bakanı olarak seçilmesinin para politikasının daha ortodoks bir yöne kayma olasılığını artırdığına inanıyoruz” ifadelerine yer verildi.
Banka, Dolar/TL’nin 3, 6 ve 12 ay sonrasında sırasıyla 23, 25 ve 28 seviyesine gelebileceğini tahmin etti. Önceki tahminler 19, 21 ve 22 seviyelerindeydi. Ancak seçimleri Erdoğan’ın kazanması ve dolar/TL’nin 20 seviyesinin üzerine çıkarak rekor kırması tahminleri değiştirdi.
Analistler, gelişmelere bağlı olarak 28 seviyesinin bir yıldan daha kısa sürede elde edilebileceğini söyledi. Aynı şekilde, beklenenden daha büyük faiz artışının lirada tahmin edilenden daha düşük bir zayıflama anlamına gelebileceği belirtildi.
Türkiye’de 2021’den bu yana uygulanan düşük faiz politikası nedeniyle enflasyon geçen yıl yüzde 85’i aşarak 24 yılın zirvesine ulaşmıştı. Türk lirası son on yılda yüzde 90’ın üzerinde değer kaybederken 28 Mayıs seçimlerinin ardından dolar/TL 20 lirayı aşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.
Seçimlerin ardından daha önce de bakanlık yapan Mehmet Şimşek, Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine atandı. Analistler, Şimşek’in atanmasının Erdoğan’ın yükselen enflasyona rağmen uzun süredir devam eden düşük faiz politikasından belirgin bir dönüş olarak görüyor.
Sözcü
'Aziz İhsan Aktaş' davasının 4. gününde şaşkınlık yaratan açıklama: "Ahmet Özer hakkındaki ifade iddianamede değiştirildi"30 izlenme
Vatandaş fiyatlara isyan etti! 10 kilo karpuz 150 lira!74 izlenme
Fransa'da bir ilk! Paris'te Atatürk büstü açıldı41 izlenme
Türkiye’de genç nüfus hızla düşerken Suriye dünya lideri oldu32 izlenme
Milyonlarca yurttaş aç yatıyor... 'Aşırı yoksulluk yok' diyen bakanı, Aile Bakanlığı'nın verileri yalanladı47 izlenme
Hükümet yetkilisi Süleyman Soylu'yu yalanladı! "Peker'in o iddiaları doğru..."82 izlenme
Financial Times’tan çok çarpıcı analiz: Türk şirketleri sudan ucuz çıktı22 izlenme
CHP'nin kamuda çift maaş uygulamasını kaldırma teklifi reddedildi!69 izlenme
Vanlı Kara Haydar'ın deste deste dolarlarla görüntüleri ortaya çıktı
İstanbul'da AKP ve MHP lehine 35 bin "normalden fazla oy!"
Murat Çalık'ın doktor reçetesi ortaya çıktı: "Kilo kaybı önlenemedi, mama desteği sürecek"
Erdoğan konuştu dolar zirve yaptı! Ünlü ekonomist isyan etti: "Kayıtları istiyoruz!"