ABDİsrailİran geriliminin genişlemesi ve Basra Körfezi’ndeki sevkiyatların aksaması, küresel gübre arzına yönelik endişeleri artırdı.
Uzmanlara göre, küresel ticarette en yaygın kullanılan azotlu gübre olan ürenin ihracatının yaklaşık üçte biri Körfez bölgesinden yapılıyor.
Katar, Suudi Arabistan ve İran, dünya üre ihracatında ilk 10 ülke arasında yer alırken Hürmüz Boğazı’ndaki gelişmeler nedeniyle sevkiyatlar ciddi risk altına girdi
Tarımsal üretim için kritik bir döneme girildiği bu dönemde sevkiyatlarda yaşanabilecek gecikmeler piyasalar üzerinde önemli etkiler yaratabilir.
Çatışma petrol ve doğal gaz fiyatları üzerinde zaten yukarı yönlü baskı oluşturmuş durumdayken gübrede yaşanan tedarik krizi hâlihazırda yüksek seyreden küresel gıda enflasyonu üzerinde de ek baskı yaratabilir.
Emtia fiyatlarını takip eden Argus verilerine göre, New Orleans piyasasında işlem gören üre mavna fiyatları pazartesi günü kısa ton başına 50 ila 80 dolar arttı. Böylece fiyatlar kısa ton başına 520550 dolar aralığına yükseldi.
Uzmanlar, Hürmüz Boğazı’ndaki olası gecikmelerin özellikle Kuzey Yarımküre’de bahar dönemindeki gübre kullanım sezonunu etkileyebileceğine dikkat çekiyor.
Körfez bölgesi yalnızca üre üretiminde değil, gübre üretiminde kullanılan doğal gaz ve amonyak tedarikinde de önemli bir merkez konumunda bulunuyor.
Gübre arzındaki kısıtlamaların uzun sürmesi durumunda fiyatların daha da yükselmesi ve çiftçilerin maliyetlerinin artması söz konusu olabilir.
Gübreye erişimin zorlaşması halinde bazı üreticiler daha az azot gerektiren ürünlere yönelmek zorunda kalabilir. Bu da verim üzerinde olumsuz etki yaratabilir.
Gübrede yaşanan tedarik endişeleri Türkiye’de de tartışma konusu oldu.
Tarım Kredi Kooperatifleri’nin bu hafta gübre satışlarını durdurması ve kampanyalı satış uygulamasından gübreyi çıkarması kamuoyunda tartışma yaratmıştı. Özellikle ilkbahar sezonu öncesinde alınan bu kararın piyasada belirsizlik oluşturduğu yönünde değerlendirmeler yapılmıştı.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Gübrede ülkemizin mevcut stokları yeterli seviyede olup arz güvenliğini tehdit eden bir durum söz konusu değildir. Süreci yakından takip etmeye devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Tarım Kredi Kooperatifleri ise yaptığı açıklamada, “Ortaklarımızın ihtiyaç duydukları gübre çeşitlerine doğru zamanda ve yeterli miktarda ulaşabilmeleri için gerekli tüm tedbirler alınmıştır” değerlendirmesinde bulundu.
NEFES
Manisa yangınının sebebi pes dedirtti: Üzerinde kene olan yastığı yakıp, bahçeye atınca yangın çıkmış21 izlenme
Narin'in ablası Tülin Güran'ın ölüm sebebi ortaya çıktı128 izlenme
The Guardian’a konuşan Suudi yetkili: "Bizim ona ihtiyacımızdan çok Erdoğan'ın bize ihtiyacı var. Ticaret koşullarını biz belirleyeceğiz!"44 izlenme
EPDK’dan elektrik zammı açıklaması106 izlenme
Okuma yazma oranı düşük Burkina Faso’yla eğitim iş birliği27 izlenme
AKP’li belediyeden dev satış39 izlenme
'Camları açık tutun' diyen ama konutlarda doğalgaza indirim yapmayan Erdoğan'a cevap: 'Kapıyı da açalım isterseniz'128 izlenme
FETÖ’nün firari emniyet imamı Özdil’in avukatından 'servet' çıktı!104 izlenme
AKP’liler ve YRP’liler arasında taşlı sopalı seçim kavgası!
Kurtuluşun ilk adımı 100 yıl önce atıldı
İnanılmaz iddialar! Bursa Belediyesi'nin AKP dönemde konuk ağırlama israfı dudak uçuklattı
CHP'li Murat Emir "İBB Borsası" iddialarını belgeleriyle paylaştı: "72 kilo altın nereye gitti?"