Ekonomik kriz esnafa adeta kara gün yaşatıyor. Kepenk indiren esnaf sayısı çığ gibi büyüyor. Ocakmayıs döneminde 53 bin 88 esnaf kepenk indirdi. Böylece günde 354 esnaf iş yaşamından koptu. 2022’den bu yana kapıya kilit vuran esnaf sayısı ise 558 bin 181’i buldu.
Yüksek enflasyon ve faiz kıskacında yaşanan ekonomik kriz esnafı da vurmaya devam ediyor. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu’nun (TESK), Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Sicil Gazetesi’nde yayınlanan verilerine göre, OcakMayıs 2026’da 121 bin 261 iş yerinin sicil kaydı yapıldı. Geçen yıl faaliyetlerini sonlandıran esnaf sayısı 120 bin 423 olarak kayıtlara geçti. Böylece geçen yıl kepenk indiren esnaf sayısının yüzde 44’üne bu yıl beş ayda ulaşıldı.
Böyle giderse bu yıl faaliyetini sonlandıran esnaf sayısı geçen yılı katlayacak. Ayrıca dört ayda 11 bin 2 esnaf, mesleğini tamamen bırakarak yılların emeğine veda etti. Ocak ayında 12 bin 736 esnaf faaliyetlerini sonlandırırken bu oran şubat ayında 11 bin 617, martta 9 bin 802, nisan ayında 11 bin 699, mayıs ayında 7 bin 234 oldu.
Yılın ilk beş ayında en fazla işyeri açılış ve kapanışı, büyük şehirlerde yaşandı. İstanbul, 17 bin 126 adetle açılan ve 6 bin 309 adetle kapanan esnaf işyeri sayısında ilk sırada yer aldı. Kapanan işyeri sayısında İstanbul’u 3 bin 711 ile İzmir, 2 bin 876 ile Antalya, 2 bin 795 ile Ankara, 2 bin 393 ile Bursa takip etti. Esnafın yaşadığı derin kriz, mayıs ayı verilerine de yansıdı.
Bir ay içinde İstanbul’da 954, İzmir’de 556, Antalya’da 389, Ankara’da 375, Bursa 312 esnaf iş yeri kapandı. Küçük esnaf, iktidardan destek paketi beklese de ekonomi yönetimin esnafa yönelik şimdilik bir çalışması bulunmuyor. Esnaf için destek paketi sağlanmadığı takdirde kepenk indiren esnaf sayısının yıl sonunda daha da artması bekleniyor.
TBMM’den geçen yasayla kamu borçlarına 72 ay taksit imkanı getirilse de bu esnafın borç ve kredi sorununu çözecek düzeyde değil. Vadesi geçmiş vergi borçları için yeni taksitlendirme esaslarına göre, başvurular 31 Ağustos’a kadar yapılabilecek. Borçlar mali duruma göre 36, 48 veya 72 aya kadar taksitlendirilebilecek.
Öte yandan, yapılacak taksitlendirmelerde uygulanacak tecil faizi oranı yıllık yüzde 29 olarak belirlendi. Böylece söz konusu oran, yıllık yüzde 39 olan cari tecil faizi oranına göre 10 puan düşük tutuldu. Faiz düşük tutulsa da yüzde 29 oranındaki tecil faizi birçok esnafın cebini zorlayacak.
NEFES
Gain Medya'ya operasyon: Kayyum atandı, gözaltılar var36 izlenme
İmamoğlu'ndan yeni yıl mesajı: "Daha adil daha eşit"28 izlenme
Ahbap çavuş ekonomisi duvara toslamıştır!284 izlenme
ORC Araştırma'dan 30 büyükşehirde çarpıcı seçim anketi! 16 ilde birinci çıkan parti...62 izlenme
Temel Karamolloğlu da 100 bin imzayı geçti! İşte son durum611 izlenme
Konya’da ‘6 milyon nerede?’ kavgası kızışıyor! ‘Valinin açıklamalarını valilik yalanlıyor’92 izlenme
AYM, Can Atalay’ın ikinci ihlal başvurusunu Genel Kurul’a sevk etti37 izlenme
Çiftlik Bank’tan sonra Türkiye’ye şimdi de ‘Tanker Bank’ çarptı!338 izlenme
AKP'nin emekli ikramiyesi kararına CHP'den ilk tepki!
Uğur Şahin’den dikkat çeken bilimsel makale: Covid aşısı için müjdeyi verdi
Afganla nişanlanan Türk kadından Türk insanına hakaret! "Sizin hayatınızda göremediğiniz o Alman pasaportuna sahip. Siz Afgan dediğiniz kişinin tırnağındaki kir bile olamazsınız"
İşsizlikte OECD’yi ikiye katladık