Yeni yıl ile birlikte artan akaryakıt maliyetleri, işçilik ücretlerinde beklenen artış ile köprü ve otoyollara gelen zamların bu yıl da gıdaya zam, yoksulun sofrasına darlık olarak yansıması bekleniyor.
Başta mazot, gübre ve seralarda enerji olmak üzere üretim maliyetlerinde zorlanan üretici, ürünlerini maliyetine ya da daha altına satmak zorunda kaldı. Tarladan markete gelene kadar benzine ayrı, otoyol geçişlerine ayrı, nakliyeye ayrı yapılan ödemelerle sebze meyve fiyatları da her kilometrede zamlı bir yolculuk yapıyor.
YÜZDE 38’İ AKARYAKIT MASRAFI
Antalya halinden kilogramı 60 TL’ye çıkan bir pembe domates İstanbul Hali’nde 75 TL’ye yükselirken, markete geldiğimizde ise bu rakam 90 TL’ye kadar çıkıyor. Bir tır domatesin bin kilometrelik taşıma maliyetinin ortalama 5070 bin TL arasında olduğu belirtilirken, kilogram başına düşen nakliye maliyetinin de 2.8 TL ile 5 TL arasında değiştiği belirtiliyor. Sebze ve meyvenin çabuk bozulan ürünler olması nedeniyle nakliye maliyetinin arttığını kaydeden Mersin Nakliyeciler Derneği Başkanı Mustafa Bozkurt, bir TIR’da ortalama 25 ton ürün taşındığını ve jet olarak tabir edilen bu TIR’ların sabah 7 gibi yola çıkıp gece 3’te teslimat yaptığını aktardı.
Normal bir yükün nakliye maliyetinin 33 bin TL iken günübirlik gitmesi gereken bu TIR’ların 6070 bin TL’lik bir maliyete geldiğini aktaran Bozkurt şöyle konuştu:
“Sebze meyve olunca iş değişiyor. Bu maliyetin yüzde 33’ü yakıttır. jet TIR’larda ise bu yüzde 38’i geçer. Otoyol köprü geçiş ücretleri ve diğer maliyetler düşülünce Şoföre 5 bin TL kalır, geri kalanı masraf.”
Bozkurt, nakliye maliyetlerinin ortalama yüzde 25 oranında arttığını kaydetti.

Mersin’den İstanbul’a doğru çıkan bir TIR 938 kilometre yol yaparken, her 100 kilometrede ise ortalama 35 litre mazot yaktığı tahmin ediliyor. Yeni yıl ile birlikte Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre motorin ve benzinde maktu ÖTV yüzde 6.95 artarken benzinde 1.16 TL, motorinde ise 1.08 TL artış oldu. Diğer taraftan Karayolları Genel Müdürlüğü’ne bağlı köprü ve otoyollarda geçiş ücretleri de yüzde 18.75 ile yüzde 25.49 TL arasında zamlandı.
Sözcü
Halkbank'tan bir dolar açıklaması daha!855 izlenme
“1 oy fark atsınlar İzmir’i terk etmeyen namerttir” diyen AKP’li başkan, 7 bin oy fark yedi!400 izlenme
Cihat Tamer'den, Ferhan Şensoy'un cenazesine damga vuran sözler! '70 senedir bu ülkeyi din bağımlısı hükümetler yönetiyor. Ona rağmen 70 senedir inadına tiyatro yapıyoruz!'49 izlenme
Kurucusunun 6 yaşındaki kızını evlendirdiği Hiranur Vakfı'nın lise öğrencilerine mesaj göndererek tanıtım yaptığı ortaya çıktı!70 izlenme
'Başka seçeneği yok' diyerek açıkladı: İşte Erdoğan'ın yeniden aday olmasının tek formülü!41 izlenme
AYM, Atatürk’ün vasiyetini bulamadı!227 izlenme
İşte Türkiye'de çocuk olmanın acı gerçeği: Çalışan kız çocuklarının sayısı arttı, okullaşma oranı düştü37 izlenme
Torpilde yeni dönem: İBB 500 zabıtayı 'sözlü mülakat'la alacak!267 izlenme
Hilal Kaplan, Şevval Sam’a hakaret ettiği tweet’ini sildi!
Hataylı depremzedenin isyanı 'Bizi burada öldürdüler. Bana kızımın hesabını versin. Öyle el kol sallamakla şunu yapacağım demekle olmaz'
Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Bakanlık davalık oluyor
Askeri hastaneler yılan hikâyesi