Devletin milyarlarca dolar harcayarak kurduğu elektrik dağıtım işini geçici sürelerle devralan şirketler, halka açılıp para toplamaya hazırlanıyor. Ülke genelindeki 21 dağıtım bölgesinde faaliyet gösteren elektrik dağıtım şirketlerinden bir kısmı borsaya açılmak için gün sayıyor. İlk başvuru Trakya Bölgesi’nden geldi. Şirketlerin kendilerine ait olmayan ve sözleşme bitiminde devlete devretmek zorunda kalacakları bir değer üzerinden halka arz girişimi tartışmalara neden oldu.
SPK’DAN ONAY BEKLİYOR
Enerji dağıtım şirketlerinin halka açılma işlemi ilk olarak ‘dolaylı’ yoldan gerçekleşmişti. Bünyesinde Başkent EDAŞ, AYEDAŞ ve Toroslor EDAŞ şirketlerini bulunduran EnerjiSa, 2018’de halka arz edildi. Elektrik dağıtım şirketleri doğrudan kendi isimleriyle halka arz edilmediği için bu işlem kamuoyunda tartışılmadı.
Şimdi ise Türkiye’de, dağıtım şirketlerinin doğrudan kendi isimleriyle halka açılıp borsa üzerinden kaynak toplayacakları bir süreç yaşanacak. İlk adım Trakya Elektrik Dağıtım A.Ş’den (TREDAŞ) geldi.
TREDAŞ Genel Müdürü Necati Ergin, halka arz gerçekleştirmek için SPK’ya başvurduklarını söyledi ve “Onay bekliyoruz, izni alırsak 2026 sonu, 2027 başında halka arzı gerçekleştirmeyi istiyoruz. Bir değer yarattık. Arzdan gelecek parayı da yine yatırımlarda değerlendireceğiz” ifadelerini kullandı.
Elektrik dağıtım şirketleri, devletten özelleştirme yoluyla devraldıkları ‘işletme hakkını’ geçici süreyle gerçekleştirmek üzere kuruldu. Bu şirketlerin sözleşmesi önümüzdeki 1015 yıl içerisinde sona erecek. Süre bitiminde işletme hakkı devri için yeni ihaleler yapılacak. İhaleyi aynı firma kazanamazsa halka açılmış olan bu şirketlerin değeri adeta sıfırlanacağı için halka arz yönteminin küçük yatırımcılar açısından sıkıntılı olabileceği uyarıları yapılıyor. Halka açılacak şirketler ise, “Böyle bir durumda temettü dağıtılır” açıklaması yaptılar.
Sözcü
Kızılay Başkanı Kerem Kınık istifa etti!60 izlenme
Orman Genel Müdürlüğü Moldova ve Azerbaycan Delegasyonlarını memnuniyetle karşıladı45 izlenme
Bir asker ve iki ASELSAN teknisyeni Katar'da şehit oldu22 izlenme
Atatürk’ün ismi yeniden yazılacak!176 izlenme
Hatay'da elektrikleri kesilen esnaf isyan etti: "Depremzedeydik şimdi 'vali'zedeyiz"48 izlenme
CHP’nin araştırma önergesine AKP’den ret: AKP hem emekliliği hem de emekli olduktan sonra yaşamayı zorlaştırdı35 izlenme
Özhaseki'nin sözleri ittifak dağıtır: Ülkücü hareket uluslararası bir proje, ülkücüler de piyon!1226 izlenme
E. Tümamiral Semih Çetin '30 Ağustos gecesi Atatürk'ün tartışma konusu yapılmasına müsade etmem' dedi programı terk etti !2594 izlenme