Havaalanı açılışı bahanesiyle bir ilk yaşanacak ve Cumhuriyet resepsiyonu İstanbul’da yapılacak.
Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bu yıl bir ilk yaşanacak. Henüz 13 Ekim’de, başkent oluşunun 95. yıldönümü kutlanan Ankara, bu yılki 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamı dışında bırakılacak. Bu yılki kutlamalarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara’da sadece Anıtkabir’i ziyaret edecek. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resepsiyonu ise aynı gün açılışı gerçekleştirilecek İstanbul’daki üçüncü havaalanı ve Dolmabahçe Sarayı’nda yapılacak.
‘Esaslara aykırı’
Prof. Dr. Sina Akşin, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın “milli yönü ve anlamı” nedeniyle başkentte kutlanmasının esas olduğunu belirterek, bu yılki kutlamaların İstanbul’da yapılacak olmasının “devlet esasına aykırı olduğunu” kaydetti. Ankara ’daki kutlamaların İstanbul’da, 3. havaalanının açılışı gerekçe gösterilerek yapılmasının “Cumhuriyetin değil, havaalanını kutlamaların merkezi yapmak anlamına geldiğini” belirten Akşin, “Halbuki orası sadece bir inşaat” dedi. Milli Mücadele döneminden örnekler veren Akşin, “ İstanbul’un yeniden başkent olması söz konusu değildi. Çünkü orası bir liman kentidir. Deniz kıyısındadır ve denizlere hâkim olan da o günlerde emperyalist güçlerdir. Başkentlerin kolay erişilemeyecek yerde olması devletin güvenliği açısından son derece önemlidir. Ankara’nın tarihsel öneminin yanında, kritik önemi de vardır” görüşünü dile getirdi.
‘Kabul edilemez’
ADD Genel Başkanı Prof. Dr. Süheyl Batum da, her devletin birtakım törenleri, eylemleri ve simgesel alametleri olduğuna dikkat çekti. Batum, şunları söyledi:
“16 Nisan anayasa referandumundan sonra, özellikle iktidar kanadından, Erdoğan için ‘Birinci Cumhurbaşkanı’, sistem için de ‘yeni bir sistem’ nitelendirmelerini dinliyoruz. Bu bana göre, Ankara ’da, ta 1923’ten beri yapılan kutlamaları ‘Bu sene İstanbul’da işimiz var, orada yapalım. Seneye de başka şehirde, bir sonraki senede de yurtdışında yapalım’ denilebilecek bir olgu değildir. Resmi törenlerin Ankara’da yapılmamasının iki anlamı vardır. Ya bu devletin devamlılık ilkesini bilmiyorsunuzdur, anlamamışsınızdır ya da bu tür tarihsel önemi haiz kutlamaları, 29 Ekim’i bilmiyorsunuzdur. Daha önemlisi ‘yeni bir devlet kurduğunuzu’ düşünüyorsunuzdur. Bu kabul edilemez”
‘Kimliğine zarar verir’
CHP Grup Başkanvekili Levent Gök de “bu durumun doğru olmadığını umduğunu” belirterek, “Devletin bir sürekliliği ve teammülleri vardır. Bu kurallar çiğnenmeye başlandığında devlet anlayışında çöküş meydana gelir” dedi. Ankara’nın 13 Ekim 1923’te başkent olduğunu ve kısa bir süre sonra da Cumhuriyetin ilan edildiğini anımsatan Gök, “Bu nedenle Ankara’daki Cumhuriyet kutlamalarının merkezi olmak zorunda”dır dedi.
http://www.yurtgazetesi.com.tr/gundem/havaalanibahaneedildi29ekimresepsiyonutasindih112799.html
3 köprünün kazığı gittikçe büyüyor!52 izlenme
Bakan Karaismailoğlu'nun adının karıştığı yolsuzluk olayında yeni gelişme: Savcılık İBB'den belgeleri istedi56 izlenme
'Tasarruf', Diyanet'e uğramıyor: Bütçesi %34 artışla 10,5 milyar liraya çıkarılacak!79 izlenme
İşte yurt dışı çıkış harcı zammının bahanesi33 izlenme
AKP'li Göksu için suç duyurusunda bulunuldu: 17 milyon liralık zarar!40 izlenme
Araç muayenedeki soyguna isyan etti: “Muayene için 35-40 km yol geliyoruz. 2600 TL muayene ücreti, bir de kartla ödemek zorunda kalıyoruz. Onda da 115 TL komisyon alıyorlar ya”38 izlenme
Can Ataklı'dan bomba Sedat Peker iddiası! 'Susturulduğunu söyleyenler var'102 izlenme
Rusya, Ukrayna'da Baykar fabrikasını füzeyle vurdu!25 izlenme