ABD enflasyonu geçen sene Nisan ayında yıllık yüzde 4.2 ile 13 yılın zirvesine yükselmişti. Ocak ayında ise ABD'de yıllık enflasyon yüzde 7.5 ile son 40 yılın zirvesine çıktı. YapİşletDevret (YİD) yönetimi ile ABD enflasyonuna göre geçiş ücreti endekslenen yol ve köprülere zam olarak yansımıştı. YİD modeli ile inşa edilen Osmangazi ve Yavuz Sultan Selim Köprüleri ile Avrasya Tüneli'ne dolar kuru üzerinden ödenen Hazine garantilerine ABD enflasyon farkı da ekleniyor. Bugün gelen ve 40 yılın yeni zirvesi olan yüzde 8.5’lik ABD enflasyon verisi de YİD projelerine zam olarak yansıyacak diyen Prof. Dr. Uğur Emek Cumhuriyet.com.tr’ye konuştu. Daha önce bu yollara yılda bir defa zam yapıldığını ancak yüklenicilerin artık iki defa temmuz ve ocakta zam yapmaya başladığını hatırlattı.
Osmangazi Köprüsü açıldığında araç başına 35 dolar + %8 KDV ile fiyatlanıyordu. ABD enflasyonundaki artışlarla zaman içinde köprü geçiş ücreti 41.25 dolar + %8 KDV olarak hesaplandı. Bugün gelen enflasyon verisi ile kaba bir hesap yapıldığında köprü geçiş ücreti ABD enflasyonu yıl sonunda da yüzde 8.5 ortalama enflasyon gelmesi durumunda 45 dolar + %8 KDV ile ücretlendirilecek. KDV dahil köprü geçiş ücreti Hazine garantisi olmaksızın 720 TL’yi bulacak.

Prof. Dr. Uğur Emek
Prof. Dr. Uğur Emek, “ABD enflasyonu nisan ayı ortasında açıklanıyor. Osmangazi Köprüsü gibi dolara endekslenen YİD’lerde enflasyon zammı daha önce 31 Aralık tarihi alınarak yapılıyordu. Ama enflasyon geç açıklanıyor ve zam geriden geliyor diye zammı kasım ayına çektiler. Yeni zam sisteminde yılda iki defa zam yapılıyor. Hatta yükleniciler bundan bile şikâyet ediyor, zammı yetersiz buluyor” dedi. Emek, “Açıldığı 2016’da 109 TL, şu an 336 TL olan Osmangazi Köprüsü’nden tek geçişin maliyeti, 2022 başındaki yeni fiyatla 600 TL’yi aşmıştı. Bu rakamın bir kısmını vatandaş doğrudan ödüyor, bir kısmını da Hazine karşılıyor” diye konuştu.
Hazine garantisiyle birlikte tek yön otomobil geçiş ücretinin 250 TL'yi bulacağı tahmin ediliyor.
Vatandaştan AKP’li siyasetçilerin lüks yaşamına tepki: "Herkes aç onlar ıstakoz yiyor. Kemer sıka sıka 75 kilodan 60 kiloya düştüm!"23 izlenme
Asgari ücretliye bedava elektrik207 izlenme
AKP istikrarını koruyor: Hep ikinci yine ikinci13 izlenme
AKP'li isimden depremde kızını kaybeden ünlü sanatçıya vicdansız sözler! Tepki yağıyor22 izlenme
Boğaziçi yasağı! Beşiktaş ve Sarıyer’de eylem yasağı geldi!98 izlenme
Öztrak: "Tarlaya galoşla giren ilk siyasi oldu"95 izlenme
ABB'ye konser soruşturmasında 5 tutuklama6 izlenme
Öğretmen atamalarında KPSS dönemi sona erdi: Tarih belli oldu, işte yeni yöntem17 izlenme