
Ülke genelinde hububat ürünlerinde hasat devam ederken, biçerdöverle yapılan hasat sırasında oluşan dane kaybı nedeniyle büyük bir servet yok oluyor. Hububatta yüzde 1’lik dane kaybı 400 milyon lirayı buluyor.
Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Hüseyin Çevik, buğday ve arpa hasadının sürdüğü Türkiye’nin tahıl ambarı Konya’da biçerdöverlerin hasat edeceği ürüne göre ayarlanmasının dane kaybını en aza indireceğini söyledi. Türkiye’de 12 buçuk milyon hektar alanda hasat yapılacağını söyleyen KTB Başkanı Hüseyin Çevik, “Bu hasadın şu anda yüzde 3540’larındayız. Daha Orta Anadolu, Güney Doğu Anadolu bölgelerimiz de de hasat olacak. 12,5 milyon hektar alan içerisinde 15 bin adet biçerdöverimiz var. Bu biçerdöverlerde devletimizin desteğiyle son yıllarda yenilenmeye başlandı. Ama ne kadar yenilesek de bazı teknik bilgilerimizi biçerdöver sürücülerine aktarmamız lazım. Biçerdöver kullanıcıları eğitilerek sertifikasyon belgesini alması gerekli. Eğitimini iyi alan biçerdöver sürücüsü hasadı da düzgün bir şekilde yapar. Her ürün için biçerdöver ayarlarının yeniden yapılması gerekiyor. Bu ayarlar yapılırsa dane kaybımız az olur. Dane kaybının az olması ülke ve çiftçi gelirini artırır” dedi.
Hasatta yüzde 1’lik dane kaybının 350 ila 400 bin ton arasında ürüne denk geldiğini, bunun da 400 milyon lirayı bulan ekonomik kayıp olduğunu ifade eden KTB Başkanı Çevik, bu kaybın eğitimle önlenebileceğine değindi. Çevik, “Ortalama dane kırılması yüzde 2 olduğu zaman standart ölçülerdir, ama şunu da unutmayalım biz bunu niye yüzde 1’e düşürmeyelim. Neden yüzde 1’den aşağı düşürmeyelim. Ülkemizde 3540 milyon ton civarında yapılan hububat hasadında oluşan yüzde 1 dane kaybı 350400 bin ton ürün demektir. Bu da 400 milyon lira ediyor. Biz kendi teknik bilgilerimizin eksikliğinden dolayı Allah'ın verdiği bu bereketi niye kaybedelim? Biçerdöver sahipleri ve çiftçimiz hasat sırasında teknik konulara dikkat etmeli. Biçerdöveri teknik bilgilerle donatılmış kişiler kullanırsa dane kayıplarının önüne geçebiliriz” diye konuştu.
Öte yandan, danede yaşanan kaybın aynı oranda olmasa da sap ve samanda da yaşandığı öğrenildi. Tarım uzmanları ülke hayvancılığı için en kolay üretilen kaba yem kaynağını sap ve samanın ekonomik değerinin 10 milyar liraya yakın olduğunu, Konya'da bu sezon yaklaşık 2,5 milyon ton saman üretileceği tahmin edildiğini, bunun da 1 milyar lirayı aşacağı kaydedildi.
İHA
https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/hububathasadindaservetkaybediliyor2509183/
Milli Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri Ümit Yalım: "Yunan işgali gölgesinde NATO zirvesi yapılacak!"32 izlenme
HÜDA PAR'ın İzmir depreminin ardından yaptığı skandal paylaşım ortaya çıktı: "Tayyip Erdoğan'ın ittifakı bunlar, ülkeyi bunlara teslim etmek istiyorlar"41 izlenme
“Üniversiteler fuhuş yuvası” diyen Ebubekir Sofuoğlu hakkında suç duyurusu!43 izlenme
Zamanında Somali'ye asker gönderenlere 'Halis muhlis katıksız UŞAK' diyen RTE, şimdi Katar'a Mehmetçiği gönderiyor !3496 izlenme
CHP'de Muharrem İnce harekâtı başladı1567 izlenme
5 yıl önce kapatılan tesise müdür atandı!280 izlenme
150 kişi CHP'ye geçti, AKP'nin Ovacık'ta meclis üyesi kalmadı!40 izlenme
Elektrik akımına kapılan iki kişinin ölümünde yeni gözaltı kararları25 izlenme
Cumhur'da Karabük çatlağı! MHP'li başkan AKP'li adayı yerden yere vurdu
Özbekistan Cumhurbaşkanı kızını kendi yardımcısı yaptı
Antalya'da Bulunan 2000 Senelik Apollon Tapınağı'nı Bar Olarak Kullanılmasından Dolayı Yetkililer Harekete Geçerek Suç Duyurusunda Bulundular
HKP'den Erdoğan, Albayrak, Elvan, Demirören ve Ziraat Bankası'na toplu suç duyurusu!