Anasayfa1
12 Ekim 2026 ( 7 izlenme )
Reklamlar

İBB davasında ikinci celsenin 32. günü: İtirafçı sanık "Yanlış söylediğim yerler olabilir"


İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) yönelik davada, ikinci celsenin 32. günü Silivri'de devam ediyor. Dilek İmamoğlu'nun yeğeninin de aralarında olduğu 7 kişi hakkındaki ev hapsi kararı kaldırıldı.


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun da aralarında bulunduğu sanıkların yargılandığı İBB davasında, ikinci celsenin 32. günü bugün Silivri'de görülüyor. Duruşmada tutuksuz sanıkların savunmalarının alınmasına devam ediliyor.

İstanbul 40. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, ikinci celsenin 15 Ekim'de tamamlanması planlanıyor. Tutuksuz sanıkların savunmalarının tamamlanmasının ardından İmamoğlu'nun da aralarında bulunduğu tutuklu sanıkların savunmalarına geçilmesi bekleniyor. İmamoğlu'nun savunmasının çarşamba günü başlaması öngörülüyor.

İkinci celsenin tamamlanmasının ardından davanın üçüncü celsesinin iki haftalık aranın ardından başlaması bekleniyor.

"YANLIŞ SÖYLEDİĞİM YERLER OLABİLİR"

İtirafçı sanık Muhittin Palazoğlu'nun sorgusu sırasında söz alan Murat Ongun, "6 günde 3 savcılık ifadeniz var.

Bunların tamamını kabul ediyor musunuz?" diye sordu. Bunun üzerine Palazoğlu, "Savcılık ifadelerimde heyecanlanmış yanlış söylemiş ve atladığım yerler olabilir" dedi.

Ongun, Tuzla'da Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) seçimleri kazanması üzerine Palazoğlu'nun tamamladığı lüks konut projesinin iskanı için yanına geldiğini söyledi.

Ongun, "İskan alma konusuyla ilgili benim onu Kültür A.Ş. ihalelerini almaya zorladığımı iddia ettiği için soruyorum. Böyle bir görüşme aramızda oldu mu?" diye sordu. Bunun üzerine Palazoğlu, "Murat Bey'den bu iletişimle alakalı ricada bulundum. Doğrudur" dedi.

CÜBBELİ AHMET'İN İTİRAFÇI YAKINI KÜRSÜDE

Aranın sona ermesiyle birlikte kürsüye gelen ilk isim Muhittin Palazoğlu oldu.

Kamuoyunda "Cübbeli Ahmet Hoca" olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü ile bağlantılı olduğu belirtilen itirafçı sanık Palazoğlu, kurucusu olduğu AdStation adlı şirketin 2019 yılından sonra İBB veya iştiraklerinden herhangi bir ihale almadığını söyledi.

Palazoğlu, yetkilisi olmadığı şirket işlemleriyle suçlandığını, kardeşi Mehmet Esat Palazoğlu ile kurduğu şirketin, organizasyon ve açık hava reklamcılığı alanında faaliyet gösteren bir aile şirketi olduğunu söyledi.

Şirketteki paylarını kardeşine devrettiğini belirten Palazoğlu, inşaat alanına yöneldiğini belirtti ve "Aile içinde yaşadığımız anlaşmazlıklar nedeniyle şirketleri ve yürüttüğümüz işleri tamamen ayırma kararı aldık." dedi.

Savcılık ifadelerinde anlattıklarının birbiriyle karıştırıldığını söyleyen Palazoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Savcılıkta anlattığım bazı olayların iddianamede birbirinden farklı çok sayıda eylemle birleştirilerek şahsıma genel bir sorumluluk yüklemek amacıyla kullanıldığını görüyorum. Bir olay hakkında bilgi vermiş olmamdan hareketle başka tarihlerde ve başka kişiler tarafından gerçekleştirildiği ileri sürülen bütün işlemlerden sorumlu tutulmak doğru değildir."

DURUŞMAYA ARA VERİLDİ

Çiçek'in savunması ve sorgusunun ardından duruşmaya ara verildi.

İTİRAFÇININ SÖZLERİNE MAHKEME BAŞKANINDAN MÜDAHALE

Bulut Aydöner'in talepte bulunmasının ardından savunma yapmak üzere Ahmet Çiçek kürsüye geldi.

İtirafçı sanık Ahmet Çiçek, "Savcılar tarafından yönlendirildim" diyerek etkin pişmanlık ifadesini geri çeken Murat Kapki'ye hitaben, "Yalanları arşa çıktı" dedi. Bunun üzerine mahkeme başkanı, "Sorun varsa Murat Kapki'nin savunmasında gelirdin buraya, sorunu sorardın" dedi. Çiçek ve Kapki arasında karşılıklı diyalog olunca mahkeme başkanı müdahale ederek, "Aranızda husumet oluşmuş olabilir, bu bizi ilgilendirmiyor" diye konuştu.

Tutuklu Medya A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve İBB Başkan Danışmanı Murat Ongun, itirafçı sanık Ahmet Çiçek'e "Biz sizinle tanışmadık değil mi? Seçimlerden sonra mutlaka bana ulaşılması gerektiğini söylemişsiniz. Savcılık beyanınızda, reklamcıların hiçbiri 2019 sürecinden bahsetmezken siz benimle ilgili nasıl bu kanaate vardınız?" diye sordu. Çiçek, "Tanışmadık, nezarette karşılıklıydık. Bu algıyı ben yaratmadım, ben o şekilde duydum" yanıtını verdi.

İTİRAFÇI SANIK KÜRSÜDE

Tuğba Ölmez Hancı'nın savunması ve avukatının beyanları sona erdi. Sanık kürsüsüne itirafçı Orhan Yıldırım geldi. Geçen hafta kayyumla yönetilen Esenyurt Belediyesi'ne yapılan operasyonda da gözaltına alınan Yıldırım, "Vermiş olduğum ifademin arkasındayım, ekleyeceğim husus yoktur, adli kontrol hükümlerinin kaldırılmasını ve beraatimi talep ediyorum" diyerek savunmasını noktaladı.

İtirafçı sanık Orhan Yıldırım'ın savunmasının ardından sorgusuna geçildi. Duruşma savcısı, Yıldırım'a “Murat Dağdeviren'e Ağaç AŞ'de biriken alacaklarımı alabilmek için peyderpey yaklaşık 3 milyon TL civarı para göndermiştim” ifadesinin sordu. Yıldırım, parayı borç olarak gönderdiğini, borç verdikten sonra Ağaç A.Ş.’de daha rahat hareket etmeye başladığını bunun kendi düşüncesi olduğunu söyledi.

Tutuklu Ağaç A.Ş. Genel Müdürü Ali Sukas, itirafçı sanık Orhan Yıldırım'a, "2000'li yıllardan beri Ağaç A.Ş. ile çalıştığınızı söylediniz. Mesela Kadir Topbaş belediye başkanıyken onun yakınlarından hiç kimse var mıydı resmi ya da gayrı resmi ticari ortağınız olarak?" diye sordu. Yıldırım, "Konunun Kadir Bey'le ne alakası var?" yanıtını verdi.

Sukas bunun üzerine, "Ben onu soruyorum. Murat Dağdeviren'i alacaklarınızı almak için 2019'dan sonra yanınıza almışsınız ya, hiçbir iş yapmıyormuş" dedi ve "Şantiyelerinize geldiğimizde sizden çok Murat Bey'i sahada görüyorduk" ifadelerini de kullandı.

"YANLIŞ BİR ŞEY YAPMADIM"

Savunmasında İBB Park ve Bahçeler Daire Başkanı Tuğba Ölmez Hancı, "Gözaltına alındığım sabah ikiz kızlarıma annelerinin yanlış bir şey yapmadığını söyledim. O günden bugüne kızlarımın gözlerinin içine bakarak bunu söyleyebiliyor olmam, benim için bu davanın kendisinden bile önemli bir gerçekliktir" dedi.

"TAHMİNİM BU"

İtirafçı sanık Selim Marangoz, "Teklifler önüme gelmeden önce firmalarla neler konuşulduğunu arka planda neler yaşandığını bilemem" dedi. Marangoz'un savunmasının ardından sorgusuna geçildi.

Duruşma savcısı: Murat Dağdeviren hiçbir iş yapmadan ciddi karlar elde etti demişsiniz. Bu süreçte açık bir imtiyaz mı tanındı?

Marangoz: Bilemiyorum, tahminim bu.

Duruşma savcısı: Nedir tahmininiz?

Marangoz: Başkanla yakınlığı vardı.

Duruşma savcısı: Başkandan size böyle bir talimat mı geldi?

Marangoz: Bana böyle bir talimat gelmedi.

"SUÇ DUYURUSU TALEBİNDE BULUNUYORUM"

Eski İBB Hukuk Müşaviri olan Eren Sönmez savunma yaptı ardından sorgusuna geçildi. Ağaç A.Ş. Genel Müdürü Ali Sukas soru yöneltti.

Sukas, "Suç örgütünün lideri konumunda olduğu iddia edilen kişi Ekrem İmamoğlu'dur" sözlerine açıklık getirmesini istedi. Sönmez, "Orada herhangi bir isnadım da yok. Sadece dediğim gibi, idare hukukuna dair belediyelerdeki silsileden bahsettim" dedi.

Esra Köymen'in avukatı Hüseyin Cengiz, Sönmez'in sözünü ettiği sistem ile iddianamede bahsedilen sistemin aynı olup olmadığını sordu. Sönmez, "Benim bir tespitim veya takdirim yok. Ben tamamen kanundaki hiyerarşik yapılanmadan bahsettim" diye konuştu.

Avukat Cengiz, "Sanık İBB Birinci Hukuk Müşaviri. Başkana çok yakın, bahsettiği sistemin içinde olduğu için hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep ediyorum" dedi.

7 KİŞİ HAKKINDA EV HAPSİ KARARI KALDIRILDI

Ağaç ve Peyzaj AŞ’ye ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan İBB ek iddianamesi, İBB davasıyla birleştirilmişti. Ek iddianamedeki Mustafa Atlı, Sezer Ada Ateş, Tuğba Ölmez Hancı, Yasin Çağatay Seçkin, Esra Köymen, Binali Sarıtaş, Derya Dağdeviren hakkındaki ev hapsi kararı kaldırıldı.

"BİLGİ VE BELGE YOK"

Mustafa Duhan Demir savunmasını yaptı. Daha sonra Sezer Ada Ateş geldi. Sezer Ada Ateş, iddianamede kendisiyle ilgili herhangi bir somut bilgi ve belge olmadığını ifade etti.

Tutuklu Ağaç A.Ş. Genel Müdürü Ali Sukas, Ateş'e, "Göreviniz boyunca sizden gerek kendim gerekse de yönlendirdiğim bir Ağaç A.Ş. çalışanı üzerinden gizli bilgi talebim oldu mu?" diye sordu. Ateş, "Asla olmamıştır Ali Bey" dedi.

"İHALE SÜRECİNE DAHİL OLMADIM"

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Oktay Özel kürsüde. Bilirkişi raporundaki "ihaleye fesat" iddiasına değinen Özel, herhangi bir yetkisinin olmadığını belirtti.

Oktay Özel, "Dahil olmadığım ihale sürecinde suç işlemiş olmam mümkün değildir" dedi.

Murat Ongun, Oktay Özel'e, itirafçı sanık Deniz Dörtyol'un "Karaköy'deki reklamlarının kaldırıldığı" iddiasını sordu. Özel, "Tarihi yapı silüetini bozduğu için bizim kararımız dışında, Kültür Bakanlığı Koruma Kurulu'nun kaldırılması kararı vardı" dedi.

DURUŞMA BAŞLADI

Duruşma başladı. Muhittin Palazoğlu bugün için mazeret verdi, yarın hazır edilecek.

Kaynak: Halk TV Haber Merkezi

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

İBB'den yedi maddelik açıklama: Suçlamalara tek tek yanıt verdiler Açlık sınırı asgari ücrete fark attı, 5 bin liraya dayandı! Üç Hizbullahçı zaman aşımıyla kurtuldu Milyonlarca memur ve emekliye kötü haber! Maaş oyunlu zam sağanağı