İBB iştiraki KİPTAŞ, 2019 yerel seçimleri öncesinde kamu bankalarından kredi ve teminat mektubu alabilirken, son yıllarda defalarca başvuru yapmasına rağmen hiçbir olumlu yanıt alamadı.
KİPTAŞ’ın Findeks risk raporunda herhangi bir olumsuzluk bulunmamasına ve finansal rasyoların önceki yıllara kıyasla daha iyi olmasına rağmen ne nakdi kredi ne de kamu kurumlarına verilmek üzere talep edilen teminat mektupları için de kamu bankalarından olumlu dönüş alamadı.
KİPTAŞ, bu tavra rağmen Kamu Haznedarlığı Yönetmeliği kapsamında mevduatlarını kamu bankalarında değerlendirmeye devam etti.
31 Aralık 2024 itibarıyla kamu bankalarındaki toplam mevduatlarının 570 milyon TL olduğunu belirten şirket, bu duruma rağmen Halkbank, Vakıfbank ve Ziraat Bankası’ndan hiçbir kredi desteği alamadı. Şirketin açıklamasına göre kamu bankalarının KİPTAŞ’a yönelik olumsuz tutumu yalnızca şirketle sınırlı kalmadı.
KİPTAŞ projelerinden ev almak isteyen vatandaşlara da kredi verilmediği iddia etti.
KİPTAŞ, kamu bankalarının mevcut mevzuata ve bankacılık ilkelerine aykırı davrandığını savunarak, BDDK’ya resmi bir başvuruda bulundu.
Şirketin yetkilileri, kamu bankalarının bu tutumunun bankacılık imtiyazını kötüye kullanma, ayrımcılık yasağına aykırılık ve yatırımcı zararına sebep olabileceğini belirtti.
KİPTAŞ, sonuç alamaması durumunda, hem idari hem de hukuki yollara başvuracağını açıkladı. Yetkililer, kamu bankalarının bu politikalarının yatırımcılar ve finansal piyasalar açısından da olumsuz etkiler doğuracağını ifade etti.
KİPTAŞ, Bankacılık Kanunu kapsamında kamu bankalarının finansal piyasalarda istikrarı sağlamaya ve kredi sistemini etkin çalıştırmaya yönelik yükümlülükleri olduğunu hatırlatarak, bu durumun bahsi geçen üç kamu bankasının üst yönetimlerinin keyfi aldıkları kararlarıyla bankacılık imtiyazının kötüye kullanımı olarak değerlendirilebileceğini belirtti.
Nefes
Boykot soruşturması: Oyuncu Cem Yiğit Üzümoğlu’na yurt dışına çıkış yasağı34 izlenme
Özgür Özel il ve ilçeleri tek tek saydı: Erdoğan'a seçimler yenilensin çağrısı18 izlenme
‘Şortla namaz kılana müdahale etmedi’ diye imamı okla vurdu!33 izlenme
Otobüsteki taciz şüphelisi polise haber verilince şoföre saldırıp kendisini dövdü30 izlenme
AKP’li eski başkan seçimden 1 ay önce çiçeklere servet yatırmış!21 izlenme
Sayısal Loto'da büyük şüphe! 5 trilyonda 1 olan ihtimal gerçek oldu!118 izlenme
Türkiye'den gönderilen tonlarca çilek iade edildi!114 izlenme
Gazze kuşatıldı: Ölüm kapanı kamerada50 izlenme
Çıplak arama skandalına bir tepki de AKP'li isimden: Erdoğan'a çağrı yaptı
Emeklilere refah payı verilecek mi? SGK uzmanı konuşulan rakamı açıkladı
İstanbul'un o ilçesinde kaydırma seçmen fışkırıyor! Müdür, başkan yardımcısı ve şoför ev arkadaşı olmuş!
Bir skandal haber de Konya'dan: Okul müdürlerinden liseli kıza iğrenç tuzak!