Karar yazarı İbrahim Kahveci bugünkü 'Bekleyen tehlike: Gıda ve elektrik' başlıklı yazısında elektrik ve gıda fiyatlarına ilişkin önemli veriler paylaştı. Kahveci elektrikte yüzde 100'ün üzerinde bir zam daha yapılması beklendiğini ayrıca gıda fiyatlarının da kur yüküyle beraber işi ciddi bir noktaya getirdiğini aktardı.
Kahveci elektrik fiyatlarına ilişkin şunları söyledi:
"EPİAŞ piyasasında elektrik fiyatı 124 Mart ayı ortalaması 1.65 lira. Bunun ne demek olduğunu izah edeyim. Geçen yıl bu zamanlar işte o elektrik fiyatı sadece ve sadece 0,25 liraydı. Ya da şöyle izah edeyim: Elektriğe aslında son bir yılda %550 zam geldi. Geçen yıl Mart ayında toptan piyasada 0,25 lira olan elektrik vatandaşa vergi, fon, dağıtım, iletim, kayıpkaçak vs maliyetler ve karlar eklenerek 0,71 liradan satılıyordu. Ya şimdi? Toptan fiyat 1,65 lira ama vatandaşa satış fiyatı ortalaması 1,56 lira. Bu ne demek biliyor musunuz?
Elektriğe normalde yüzde 100 üzerinde bir zam daha yapılması gerekiyor. Şimdilik fatura bütçeden karşılanıyor ama bu sürdürülemez. Bu fatura kapımıza gelecek... Bilesiniz. Elektrik konusunda bir noktaya daha dikkat çekelim: Üretim ve hizmet sektörleri elektriği yüksek fiyattan kullanıyor. Bu yüksek maliyeti de fiyatlarına yansıtıyor."
Şubat sonu itibariyle yıllık enflasyonun yüzde 54 seviyesinde 4 yıllık enflasyonun ise yüzde 140 olduğunu bildiren Kahveci, kur yükünün sofraya yansıdığını ve işin epey ciddi olduğunu söyledi.
Yazısında gıda fiyatlarına da değinen Kahveci'nin yazısının ilgili kısmı şu şekilde:
"Önce bir kaç veri paylaşayım: Tarımsal girdi fiyatları aylık %10,12 ve yıllık %57,26 arttı. Tarım üretici fiyatları ise aylık %13,74 ve yıllık %68,49 yükseldi. Şubat sonu itibari ile ülkemizde yıllık enflasyon %54,4 ve son 4 yıllık enflasyon ise %140,1Bakın kur hareketi ile enflasyonu biraz üzün süreli de görmek gerekir diye 4 yıllık sonuçlara da bakıyoruz. Veriyi yeniden yazalım: 1 yıllık enflasyon %54,4, 4 yıllık enflasyon %140,1."
"Gıda sektöründe soruna çok ciddi yaklaşılması gerekiyor. Tarlayı ekmekbiçmek büyük maliyet. Ama asıl sorunlardan biri de tarlada 1 lira markette 10 liraya çıkan maliyet zinciri. Bugün pazarcı tezgahındaki kiralardan tutun, hallerdeki vergi ve harçlara kadar bir sorun yumağı içerisindeyiz. Taşımalı sistemle boşaltılan köylerden tutun, herkesin üniversiteli yapılmasına kadar giden tarladan kopuş hikayelerine... Makarayı artık silbaştan yeniden sarmamız gerekiyor. Ama ilk başta şu fahiş fiyatlı müteahhitlerin köprü ve yollarından gıdamızı kurtarmamız gerekiyor. İş epey ciddi."
Prof. Dr. Ahmet Akın'dan çok çarpıcı açıklama! 'Cerrahpaşa'da 4 bin kız erkek olmak, Zeynep Kamil'de de 2 bin 700 erkek kız olmak için bekliyor'62 izlenme
Karayolları'nın kurnazlığına bak! Sürücüler yüksek ücretli yola girsin diye tabelaları eksik yazmışlar!245 izlenme
Sedat Peker, "FETÖ soruşturmaları tehdit amaçlı kullanılıyor, Tayyip ağabeye 'bunların hepsini buda' dedim, döndü bana 'ajan' dedi!"78 izlenme
Erdoğan'ın ziyaret ettiği şehirde 'taciz' depremi! Yüzlerce kişi AKP'den istifa etti!66 izlenme
Suriyelileri yerleştirme projesinin detayları yandaş medyada: "Ev de bulunacak iş de"51 izlenme
Sağlık Bakanı Koca, corona verilerini açıkladı: 20.033 yeni vaka tespit edildi, 19.464 kişi sağlığına kavuşurken, 278 kişi hayatını kaybetti!47 izlenme
Yargının Can Atalay 'hassasiyeti': AYM kararını tanımayan mahkeme heyeti hakkındaki şikâyet işleme konulmadı42 izlenme
Eylem Tok'un oğlu T.C'nin lüks araçla çarparak öldümüne neden olduğu Murat Aci’nin annesi: "Gücüm kalmadı. Cumhurbaşkanımıza Emine hanıma seslendim"35 izlenme